"Yardımlar evrak üzeri değil"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Şanlıurfa İl Müdürlüğü kentteki muhtaç ailelere çocuklara yönelik yardım çalışmalarına hız verdi. Müdürlük; engellilere evde bakım hizmeti, ayni ve nakdi yardım, eğitimlerini sürdürmeye çalışan çocuklara burs imkânı ve yardım olanağı sağlıyor. Sosyal devlet anlayışını gereği olarak her geçen gün devletin imkânlarını fakir halka sunulduğunu belirten Demirkol, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak ihtiyaç sahibi insanlara yönelik ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında engellilere yönelik evde bakım hizmeti ve dağılmış, parçalanmış ailelerin çocuklarına yönelik de ayni ve nakdi yardım uygulamalarının devam ettiği söyledi.

'2013'TE 74 MİLYON
LİRALIK YARDIM
YAPILDI'
Sosyal yardımlarla hayatını sürdürmek zorunda kalan ailelere yönelik ayni ve nakdi yardım çalışmalarının 2014 yılında da devam ettiğinin altını çizen Demirkol, şöyle konuştu:"Hizmetlerimizi oluştururken yeni açtığımız Sosyal Hizmet Merkezlerinin çok aktif şekilde çalışmalarını yürütüyor. Vatandaşlarımız il merkezindeki il müdürlüklerimizden ziyade kendi mahallerinde bulunan Sosyal Hizmet Merkezlerini ziyaret ederek hizmet alabilirler. Daha hızlı, etkili ve verimli hizmet almaları noktasında etkin hizmetler ortaya çıkarıyor. Şanlıurfa'da evde bakım hizmeti anlamında 9 bin 450 engelliye 2013 sonu itibariyle hizmet verip 74 milyon 394 bin 163 lira parasal destek sağlandı. 2014 yılının ilk altı ayındaki sonuca baktığımızda 36 milyon 521 bin liralık parasal yardım gerçekleştirildi." Ekonomik destek de parçalanmış ailelerin çocuklarına gerekse ekonomik yoksunluk çeken bin 83 ailemize 2 milyon 966 bin lira ödeme gerçekleştirilmiştir. Engelli evde bakım hizmeti uygulamasını gerçekleştirirken 2007 yılında başlayan uygulamada revize ediliyor. Evde bakım hizmeti alan kişilerin kan bağı olan birinci derecedeki kişilere asgari ücret tutarından ücret veriyoruz. Bu noktada engellinin durumunu değerlendiriyoruz. Engellinin bir başka kişinin yardımıyla hayatını sürdürmesi mümkün müdür yoksa kendi başına hayatını ikame edebilir mi kıstasını ele alıyoruz. Bu durumun somut verisi tam teşekküllü devlet hastanelerinden alacakları engelli raporuyla ortaya konuyor. Raporun kişiyle kanaat oluşturmasının yanında ev ziyaretleri gerçekleştirerek engellimiz raporuna uygun hastalık taşıyor mu taşımıyor mu noktasından hareket ediliyor. Aile bakabilecek mi noktasına tabi tutuluyor. Engellik kıstasları uygunsa ailenin gelir durumu göz önünde bulunduruluyor."
'EKİPLERDEN
HASSAS İNCELEME'
Mevzuatta eve giren bütün gelirin kişi başına bölündüğünde asgari ücretin üçte ikisini geçmeyecek şekilde olması gerektiğinin altını çizen Demirkol, şunları söyledi:"Gelir meblası yardım yapmamızı etkileyen faktörlerin arasında yer alıyor. Asgari ücretin üçte ikisinin altındaki ev gelirlerinde hizmetten faydalanmasında hiçbir engel yok. Asgari ücretin üçte ikisi 530 liraya tekabül ediyor. Asgari ücretin artışına göre de yardım ücretleri artıyor. Yardımlar sadece evraklar üzerindeki boyutlar değil, bizzat kişilerin yaşam alanlarına ekiplerimizi göndermek koşuluyla bu değerlendirmeleri yaşam alanlarıyla ortaya koymaya çalışıyoruz. Raporlarla yaşantı arasında sıkıntı yaşanabileceği gibi bazen de ekonomik beyanla kişinin yaşam standartları arasında tezatlık gösteriyor. İncelemeye giden ekibin kanaati çok çok önemli bu noktada. Kişi ile son kararı verecek olan ekiptir. Bu hizmetten sonra kişiyle ilgili çalışmalarımız bitmiyor. 6 ayda bir her hane ekipler tarafından ziyaret ediliyor. Engelli, bakım hizmetini yürüten kişi ile ilgili bir sıkıntı var mı? Sistem üzerinden takip edilerek devamına veya sonlandırılmasına karar veriliyor."
'URFA GENELİNDE BİN 83 ÇOCUĞA YARDIM'
Çocuk alanında koruma altına alınması noktası ve dağılmış ailelerinin çocuklarına ayni yardımların sürdürüldüğünü vurgulayan Demirkol, kapsamlı bir şekilde yardım değerlendirme faaliyetlerinin sürdürüldüğünü dile getirdi. Demirkol, şunları kaydetti:"Temel felsefemiz bir çocuğun en iyi şekilde yetişme şartlarının en iyi aile ve akrabalarının yanında olduğu fikrinden hareketle çalışmalarımızı şekillendiriyoruz. Koruma almaktan ziyade aile ve akraba sevgisi içerisinde uzaklaştırmadan aile yapısının uygunluğuna bakılarak çocuğumuzu ailesinin yanında desteklemek en önemli çalışma alanlarının başında geliyor. Koruma altına alınması gereken çocuklarımızı değişik miktardaki çocukların eğitim durumuna göre nakdi yardımlarla ailelerimizi destekliyoruz. Nakdi yardımlar çocukların öğrenim durumu, ailenin ekonomik anlamdaki durumu, ailenin çocuğunu sağlıklı bir hizmet verip veremeyeceği gibi değişik standartlar noktasında değerlendiriliyor. Çocuk, ailenin yanında kalması uygun değilse koruma altına alınıyor. Kurumuzun sağladığı imkanlardan faydalandırabiliyoruz. Ayni ve nakdi yardımlara yönelik sağladığımız süre bir yıllık süreli yardımdır. Çocuğunu yardım muhtaçlık durumu devam ediyorsa 18 yaşına kadar değişik miktarlarda destek sağlıyoruz. Şanlıurfa il genelinde Bin 83 çocuğumuz adına yardım yapıyoruz. Çocukların öğrenim durumuna göre destekler şekilleniyor."
ZEKİ ALTUNDAĞ