UYGAD’IN GİRİŞİMLERİ SONUÇ VERDİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne dilekçe ile müracaat ederek kilisenin bakımının ve onarımının yapılması isteğine karşılık verilen cevapta, Germuş Kilisesinin restorasyon uygulamasına yönelik yaklaşık maliyet çalışması yapılması Gaziantep Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünden istenmiş olup, ödenekler nispetinde değerlendirilmeye çalışılacaktır. Denildi.

UYGAD Şube Başkanı Aloğlu’na yazılan cevapta şu görüşlere yer verildi: “Şanlıurfa İli, Haliliye İlçesi, Germuş Köyünün korunması ve turizme kazandırılması amacıyla adı geçen köyde bulunan tarihi yapıların restorasyonu talebini konu alan ilgi (b) yazı eki 18.10.2017 tarih ve 0058 sayılı yazınız incelenmiştir.

Bakanlığımız Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce, kültürel mirasımızın sürdürülebilir korunması, toplumsal kültürel kimliğimizin geliştirilmesi, yaşatılarak gelecek kuşaklara aktarılmasına yönelik, hiçbir ayrım gözetmeksizin tüm tescilli taşınmaz kültür varlıklarının koruma-onarım çalışmaları gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır.

Bakanlığımız mülkiyetinde ya da Bakanlığımıza tahsisli tescilli kültür varlığı yapıların proje ve restorasyonları, yapının bulunduğu konumun önemi, kültürel, mimari değerleri ile yapısal bozulma dereceleri göz önünde bulundurularak etaplar halinde yıllara seri olarak ya da tek etapta, yıllık yatırım programları kapsamında ödenekler nispetinde değerlendirilmektedir.

Bu kapsamda, ilgi (a) yazımızla bahsi geçen taşınmazlardan Germuş Kilisesinin restorasyon uygulamasına yönelik yaklaşık maliyet çalışması yapılması Gaziantep Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünden istenmiş olup, ödenekler nispetinde değerlendirilmeye çalışılacaktır. Denildi.

GÖNGÜR GÖNÜLLÜ