Üstün zekalı ve yetenekli çocuklar keşfediliyor

Üstün Zekalı ve Yetenekli Çocuklar Derneği Başkanı Dr. Özcan Kars:" Türkiye'de üstün zekalı ve yetenekli çocuklar konusu TBMM raporunun okunması ile birlikte gündeme geldiğini hatırlattı. Kars, şunları söyledi:"Çocukların üstün zekalı olduğu rehberlik ve araştırma merkezlerinde yapılan bilişsel yetenekleri ile ilgili Q testleriyle ortaya çıkıyor. Dünyanın pek çok yerinde bu tanılamanın yetersiz olduğu söyleniyor. Tek başına Q testi yeterli değil. Çocukların bilim, sanat ve spor alanında farklı açılardan yeteneklerinin ortaya çıkması gerekiyor. Süreç içerisinde çocukların yeteneklerinin ortaya çıkması gerektiğine inanıyoruz. Üstün Zekâlı ve Yetenekli Çocuklar Derneği olarak çocuklara bu yaz 'yaz-bilim kampı' gerçekleştirdik. 22 çocuğu Ankara'dan derneğimizin aktiviteleri kapsamında Adıyaman da petrol üretim sürecini gördük. Şanlıurfa'da da Gap İdaresi (BİK) Başkanlığının misafiri olarak buradayız. Şu anda çocuklarımız Atatürk Barajı'ndalar. Elektrik üretim kısmını görüyorlar. Bugünde ailelere anne-baba ve çocuk ilişkileri konusunda bilgiler paylaşacağız. Çocuklar yeteneklerini nasıl geliştirmeliler, çocuklarına nasıl iyi yardımcı olabilirler, süreçleri nasıl iyi destekleyebilecekler onu anlatacağız."
'AİLE ÇOCUĞUNU
İYİ TANIMALI'
Ailelere özellikle çocuklarını ve arkadaşlarını çok iyi tanımaları noktasında büyük görev düştüğünün altını çizen Kars,"Çocuklarının ödevlerine yardımcı olmalılar. Çocuklarının ödevlerini kendileri yapmamalı. Sadece takip etmeli. Çocuklara sen sus oturma, büyükler konuşurken sen söze karışma tarzından sözler söylemek yerine sen bunu daha iyi yaparsın, bunu yapmalısın diye teşvik etmeliler. Aile bu noktada çocuğunu çok iyi tanımalı, sonra da çocuğunu geliştirmek için sanat, spor ve bilim alanda çocuklarının yararlanabileceği ortamlara götürmeleri gerekiyor."diye konuştu.
'AİLELER 'RAM'
MERKEZLERİNE
BAŞVURSUN'
Aileler çocuklarını üstün zekalı veya yetenekli olduklarını anlamak için okulların rehberlik öğretmenleriyle görüşmeleri gerektiğini vurgulayan Kars, şunları söyledi:"Ailelerin en büyük yardımcılarıdır. Rehber öğretmenlerinden önce ilkokulda sınıf öğretmenlerinden bilgi almaları gerekiyor.
İkinci anahtar kişi ise rehber öğretmenleri. Her ilde Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı Rehberlik Araştırma Merkezlerine (RAM) başvurmalarını tavsiye ediyoruz. Öğretmenlerimiz bu çocukları tespit ediyorlar. RAM'lara yönlendirdikleri taktirde çocukların zeka testleri tespit ediliyor. Şanlıurfa'da da Bilim Sanat Merkezi bulunuyor. Rehberlik Araştırma Merkezi'nde tanılanmış çocuklar bilim sanat merkezlerinden yararlanabilirler."
'HEDEF: AİLELERDE FARKINDALIK
OLUŞTURMAK'
Gap İdaresi İnsani ve Sosyal Gelişim Koordinatörü Adalet Budak Akbaş Çocuk Gelişim Merkezleri projelerinin bulunduğunu belirterek 4-6-17 yaş grubundaki çocukların bedensel, zihinsel ve bilişsel gelişimini desteklemek amacıyla çalışmalar yürüttüklerini vurguladı. Akbaş, şöyle konuştu:"2003 yılından beri projeyi uyguluyoruz Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde. Bu kapsamda bölgede 11 merkezimiz bulunuyor. Projenin içerisinde üstün zekalı çocukların yeteneklerinin keşfedilmesine yönelik her hangi bir çalışma veya dernek bulunmuyor. Buradan hareketle Ankara'da Üstün Zekalı ve Yetenekli Çocuklar Derneği'yle temasa geçtik. Dernek yetkilileri ve bir grup çocukla Şanlıurfa'ya davet ettik.
Güneydoğu çocuklar ile Ankara'dan gelen çocuklarla ortak bir etkinlik düzenledik. 3 gün birlikte vakit geçirecekler. Dün ekibin tamamını Atatürk Baraj'ına gönderdik. Hidroelektrik santrallerini görmeleri amacıyla. Ailelerde farkındalık oluşturmak amacımız. Çok yetenekli çocuklar bulunuyor, yeteneklerinin gün yüzüne çıkarılması gerekiyor. Yeteneklerinin keşfedilmesi ailelerinin yoluyla nasıl olur. Buna yönelik gerçekleştirilebilecek müdahaleleri tartışacağız ve programlar belirleyeceğiz."
ZEKİ ALTUNDAĞ