URFA TARIM MÜDÜRLÜĞÜNDE SULAR DURULMUYOR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Fakıbaba’da sahte faturalarla ilgili açıklamalarda bulunmuş, sahte Fatura ödemesi yapan idareciler hakkında soruşturma başlatacaklarını belirtmişti..

Tarım İl Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında 2015-2016 yılı yağlı tohumlu bitkiler ve hububat baklagiller fark ödemesi desteği ile ilgili olarak vergi Dairesi başkanlıklarından/Mal Müdürlüklerinden gelen yazılar üzerine bazı firmalara bloke konulmuştu.

Bu konu ile ilgili vergi dairelerin ve mal Müdürlüklerinin incelemesi devam etmesine rağmen 04.10.2016 tarih ve 2016/26 nolu komisyon kararın 2.Maddesinde firmaların bu incelemelerin neticesini beklemeden firmaların stopaj ve vergi borçlarına bakılmaksızın destekleme ödemelerinin yapılmasına karar verilmiştir. Ve bu karar gereği ödemeler yapılmıştır.

Ancak bu ödemeler yapıldıktan sonra 18.01.2017 tarih ve 2017/7 nolu komisyon kararının 5.maddenin d bendinde ise mükellefin düzenlediği alım satım belgelerinin bağlı bulundukları vergi dairesi veya mal müdürlüğüne belgelerin düzenlendiği aylara ait beyannamenin verildiği ve bu beyannamelere ait toplam tahakkuka karşılık gelen stopaj vergisinin tamamının yatırılmış olması halinde destekleme ödemelerinin yapılmasına esas kılınmıştır.

Bu İki kararda kurum neden çelişki içine girmiştir.

Tarım İl Müdür Vekili Murat Çakmaklıya soruyoruz

Bugüne kadar söz konusu (sahte fatura düzenleyen) firmalara yönelik herhangi bir işlem başlatıldı mı?

Firmalar üzerine konulan blokelere rağmen 2016/26 nolu komisyon kararını almanıza kimler nasıl etki etti?

Söz Konusu Firma sahiplerinin size yakınlığı var mıdır?

Bu firmalarla Kurumunuzda kimlerin bağlantıları var?

Ödemeler yapıldıktan sonra ne oldu da 2017/7 no lu komisyon kararı aldınız?

Aynı ödemelerle ilgili farklı komisyon kararları niçin alındı?

İlk komisyon kararında firmaların lehine karar verilerek devleti 35-40 milyon zarara uğrattığınız, iddia edilmektedir?

2015 yılına ait fatura desteklemeleri 2016 yılında ödendiğini, 2016 yılına ait faturalarında 2017 de ödendiğini herkesçe bilinmektedir.

Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Fakıbaba, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin ve Cumhuriyet Başsavcısı Sadı Doğan bu konulara taviz vermeyeceğini herkesçe biliniyor. Bu sorunların üzerine gideceğini, Urfa kamuoyu olarak bilinmektedir.

Ancak Maliye Bakanlığı ve Gıda Tarım ve hayvancılık Bakanlığı bu konuyla ilgili ne gibi bir işlem yaptı. Bu güne kadar bu idareciler hakkında herhangi bir işlem yapılmadığı kamuoyu merak ediyor.

MEHMET CANBEK