URFA SAĞLIĞI TEDİRGİN!

Şanlıurfa’da  makamlarda oturmakla veya misafir ağırlamak yada haftanın 4 günü il dışına gitmekle  sağlık sorunları yönetilmeye, çözülmeye  çalışılıyor.

Şanlıurfa’nın birikmiş sağlık sorunları için şimdiye kadar; İl Sağlık Müdürlüğü tarafından konulan herhangi bir program ortada yok.  Sağlık sorunları köklü, kararlı, sistemli  çözümler istiyor. Bu sorunların çözümü için geceyi  gündüze katmak gerekli,  Sadece Unvanın Sağlık müdürü olması sağlık sorunlarına neşter kazandırmıyor.

Bitmeyen sağlık sorunları, vatandaşı tedirgin etmeye devam ediyor. Daha önce sık sık gündeme getirdiğimiz sağlık sorunlarına göz yuman siyasiler kendi bildiklerini okuyarak Şanlıurfa sağlığını tehlikeye atarak vatandaşı hiçe saydılar. 81 ilin  içinde sürekli sağlık sorunları ile gündeme gelen Şanlıurfa, ulusal medyanın gündeminde ’de her zaman yerini alıyor.

Daha önce Şanlıurfa Kamu Hastaneler Birliği Sekreterliği olan bu kurum Kanun Hükmünde Kararname ile terör  cemaati olarak  ilan edilen bir Cemaatin elinde olduğu iddia ediliyordu.  Hastaneler ve bölümleri hiçbir zaman randıman tutmadı. Suriyeli mültecilerle beraber 3 milyonluk şehrin sağlığını hiçe sayarak bir yoğum bakım servisi, ara yoğun bakım servisi yeterince açamayan ve Sağlık alanına hizmet etmiş gibi görünüp fakat 3 milyonluk şehrin vatandaşlarına zarar verdiklerini göremediler.  GAP’ın Başkenti olan Şanlıurfa'da cemaat yüzünden sağlık sorunları konusunda bir arpa boyu yol alamadı. Kamu Hastaneler; Unvan verme ve terfi yeri olarak sadece kullanıldı.  Kamuoyunda yükselen sorun seslerine aldırış edilmedi. Daha önce donanım olarak kötü olan Hastanelerin durumu gittikçe, kötüye gidiyor. Şanlıurfa'da son 1 yılda il dışına sevk edilen hastalardan 100 vatandaşın hayatını kaybettiği iddia ediliyor.  Bu ölümlü sevklerin çoğu gizli tutuluyor. Soruşturma dosyaları sümen altı ediliyor. Sağlık sorunları, yönetenler tarafından görmezden geliniyor.  Hastanelerde tıbbı başarı yok denecek kadar azalmış durumda.

Başta Kalp damar; Göz, Beyin, Genel, ortopedik, Gögüs V.S. gibi birçok Hasta   İl dışı sevklere tabi tutuluyor, buda Urfa’daki Hastaneler için büyük bir utanç sergiliyor.

Şanlıurfa'da bir yerlere rant sağlamak için Urfa sağlık müdürlüklerine Urfalı değil de il dışından müdür ve yardımcılarının  getirilmesi bu sorunların bitmeyeceğini göstermektedir.. 

Şanlıurfa'nın sağlık sorunları için dışarıdan getirilen kişiler Urfa’yı tanımaları bile ancak bir yılı buluyor.  Sağlık alanında, Sorunları bilen, alana hakim olan birçok Urfalı doktor ve Bürokrat var. Maalesef Urfalı bu Şahsiyetler, siyasilerin engeline takılıyor. Buda Sağlık sorunlarını katmerleştiriyor.

Aynı Şekilde tüm Hastanelerde temizlik sorunları had safhada; Hastanelerin içi ve dışı hijyenik değil.

Daha önce Eyyübiye Hastanesi Başhekimi olan Faruk Günak,  Sağlık Bir Sen Urfa Şube  Başkanlığı görevini de aynı anda yürütüyordu.  İki görevi bir anda yürütmesi Hastanede birçok aksamalara neden olmuştu. Başhekim olarak başarısız bir performans sergileyen Günak Şanlıurfa il sağlık müdürlüğü tarafında, Kamu Hastaneler Hizmetleri Başkanı olarak atandı.

Hastaneyi yönetemeyen bir Şahsın Urfa sağlığını yönetmesi ise şaşırıcı bir durum haline getiriyor.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Nihat Kılıç, ŞUSKİ Özel Kalem Müdürü Şevket Altundağ’ın ihmal sonucu öldüğünü kaydederek, “Hastanede kalp krizi geçiren arkadaşımızı stabil bir hale gelmeden, anjiyosu yapılmadan, yoğun bakımlarda yer yok, hemen bir ambulansa bindirip bir pratisyen hekim arkadaşla Elazığ gibi yollarının sıkıntılı olduğu bir yere, 4 saatlik bir yolculukla göndermek başlı başına büyük bir ihmaldir. Buda sağlık sorunların Urfadaki sorunlarının çok boyutlu olduğunun ortaya koyuyor…” demişti.

Vatandaşlar; Şanlıurfa’daki Sağlık Sorunlarının asgariye indirilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Sağlık bakanı Ahmet Demircan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin devreye girip çözmesini istediler.

MEHMET CANBEK