TURİZMCİLER YENİ SEZONDAN DA UMUTLU

Şanlıurfa Turist Rehberleri Odası 2018 yılı Şanlıurfa turizmi değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi. Özel bir konuk evinde düzenlenen toplantıya ŞURO Başkanı Müslüm Çoban, oda üyeleri ve kent genelinde görev yapan turist rehberleri katıldılar.

Şanlıurfa turizmi ve hedeflenen turist sayısı ile ilgili açıklamalarda bulunan Müslüm Çoban, Kültür Turizm Bakanlığının 2019 yılını Göbeklitepe yılı olarak ilan edecek olmasının Urfa turizmine büyük katkısı olacağını ve 2019 yılının daha verimli geçeceğini tahmin ettiklerini söyleyen Çoban, “Kültür Turizm Bakanımız 2019 yılını Göbeklitepe yılını ilan edecek ve 2019 yılı içinde daha tam hedefimiz açıklamadık.” Dedi.

ŞURO Başkanı Müslüm Çoban, “Biz Şanlıurfa Turist Rehberler odası olarak aylık olarak düzenlediğimiz rehberlerimizi bilgilendirdiğimiz toplantısı ve Şanlıurfa kamuoyunu bilgilendirme toplantısı.  Özellikle 2018 yılında turizm sezonu çok güzel geçti. Artık aralık ayının yani yılın sonuna geldik.2018 başlarken Şanlıurfa rehberler odası olarak biz Şanlıurfa’daki turizm hedefi olarak bir milyon olarak açıklamıştık. Bunun nedeni ise 2017’di yılında Şanlıurfa’da otel ve konaklama 800 bindi ve yaptığımız istatistiki çalışmada 2019 yılında Göbeklitepe’nin de açılması hem de UNESCO Dünya Kültür Miras asıl listesine girmesiyle bir milyon hedefine biz rehberler odası olarak açıklamıştık. Sonra ise Şanlıurfa Büyükşehir belediyesi başkanı Nihat Çiftçi ’de bunu benimsedi.

ŞANLIURFA İLK ON AYDA BİR MİLYON TURİST HEDEFİNE ULAŞTI

Hatta Şanlıurfa’nın turizm sezonu ilkbahar ve sonbahardır.  Özellikle Göbeklitepe’nin UNESCO Dünya Kültür Miras asıl listesine girmesinden sonra temmuz ve ağustosta çok fazla bir turizm haraketliliği olmazdı.   Artık sonbahar geldi artık yavaş yavaş kış ayına giriyoruz yine çok fazla turizm hareketi olmazdı.  Yine özellikle Göbeklitepe, Harran ve diğer Balıklıgöl, Eyüp peygamber azda olsa bir haraketlilik var, buda Urfa turizm için umut vericidir. 2019 yılı içinde yine Göbeklitep’e yılı olması için Kültür Turizm Bakanımız 2019 yılını Göbeklitepe yılını ilan edecek ve 2019 yılı içinde daha tam hedefimiz açıklamadık.

ÖZELLİKLE EYLÜL VE EKİM AYLARINDA OTELLERDE YER OLMUYOR

2019 yılı turizm hedefini ocak ayında açıklayacaklarını belirten Çoban, “Ocak 2019 yılında siz değerli kamuoyuna hedefimizi açıklayacağız. Şanlıurfa’da 2018 Yılı Turizm Açısından çok güzel geçti.  Özellikle otellerimiz, seyahat acentelerimizi, taşıma firmalarımız ve rehberlerimiz için çok olumlu geçti.  Şanlıurfa’da artık oteller yetmiyor gördük. Özellikle Eylül ve Ekim aylarında otellerde yer olmuyor.  Misafirlerimiz, turistler artık turlarını kasım ayına sakladılar.  Bu bakımından Şanlıurfa’da otel açmak isteyen insanlarımıza ve hükûmetimizde sesleniyoruz,  özellikle Şanlıurfa’ya ve güneydoğuya pozitif yönden teşvik verilmeli.  Çünkü bu otel eksikliği noktasında sadece Şanlıurfa değil, diğer şehirlerimizde de sıkıntı var.  Bu bakımdan özellikle girişimcilerimize Şanlıurfa’da ve Güneydoğu’da güzel turizm ve misafirlerimizi ağırlayacak kaliteli ve özellikte otel alanları istiyoruz.

GELEN MİSAFİRLERİ MENMUN GÖNDERELİM

Turizm sadece belli aylarda değil yılın on iki ayına yayılması ve özellikle belediyelerimizin hem alt yapıya hem de diğer temizlik konusunda hassasiyetlerini daha illeri noktaya getirip, şehrimize daha güzel ve daha iyi projeler yapılması ve bununda yanında özellikle yeni oteller açarak çünkü hedeflerimizi yükseltecek bir şehirdir. Gönül ister ki, 2019 yılında bir buçuk milyon turist gelsin.  Peki, otellerimiz buna uygun mu butik oteller tarzında olsun diğer konaklamalar olsun yani buraya gelen misafir kesinlikle buradan memnun gitmeliler. Urfa’ya insanlar geldi ama oteli beğenmedi veya başak aksaklıklardan dolayı olumsuz olursa Buda Şanlıurfa turizmini olumsuz etkiler.  Bu bakımından biz Turist Rehberleri bilgilerimizi güncelleme adına hem Urfa gezilerimiz hem uzmanlaşma gezilerimiz ve üniversite hocalarımızla birlikte yapıyoruz.  2019 yılında da eğitimlerimiz ve hizmet içi eğitimlerimizi tamamlayıp tekrardan Şanlıurfa turizmi için ve milletimiz için elimizden geleni yapacağız.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

YEKTAŞ, BİZ REHBERLERE ÇOK GÖREV DÜŞÜYOR

Rehberler odasının en yaşlı üyesi olan Hüseyin Yektaş’ta geçen turizm sezonu ve yeni turizm sezonu ile ilgili yaptığı açıklamada, Sezonun iyi geçtiğini ancak ŞURO olarak çok eksiğimizin olduğunu bunların önümüzdeki dönemde yapabilecek ekibe ihtiyaç olduğunu belirten Yektaş, 2019’un Göbeklitepe yılı olacağından biz rehberlere çok görev düştüğünü belirtti.

Yapılan açıklamalardan sonra ŞURO üyeleri kendi aralarında geçen yılın ve önümüzdeki turizm sezonunun istişaresini yaptılar.

MEHMET ER