Travmaya Duyarlı Okul Programı’nın Kapanış Toplantısı Şanlıurfa’da gerçekleşti

T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Maya Vakfı arasında imzalanan protokol kapsamında Şanlıurfa’nın Haliliye, Eyyübiye, Suruç ve Akçakale ilçelerinde yer alan okullarda yürütülen Travmaya Duyarlı Okul Programı’nın 2018-2019 eğitim öğretim yılı kapanış toplantısında öğretmenlere yönelik eğitim ve psikososyal destek çalışmalarının sonuçları paylaşıldı ve eğitimlere katılan öğretmenlere katılım belgeleri takdim edildi.

Toplantıda, ülkemizin en önemli meselelerinden biri haline gelen Geçici Koruma Statüsü’ndeki travmaya maruz kalmış çocukların okullaşmasının önemine ve yaşadıkları psikolojik travmanın eğitim hayatlarını ne denli etkilendiğine ve bu noktada öğretmenlere çok önemli görevler düştüğüne vurgu yapıldı. Maya Vakfı tarafından yürütülen programın evsahibi ve mülteci topluluk arasında sosyal uyum ve bütünleşme açısından da büyük önem taşıdığı belirtildi. Toplantıda aynı zamanda Türkiye’de ilk kez Maya Vakfı saha çalışması tamamlanan Okullarda Akran Zorbalığı Projesi’nin de sonuçları katılımcılarla paylaşıldı.

Travmaya maruz kalmış çocuklarla yürüttüğümüz çalışmalarda öğretmenlerimize büyük görevler düşüyor.

Panelin açılış konuşmasını yapan Maya Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Esra Özsüer savaş, göç ve doğal afetlerden etkilenerek ya da ebeveyn kaybı yaşayarak travmaya maruz kalmış çocuklarla yürüttükleri çalışmalarda öğretmenle düşen önemli görevlere değindi. Maya Vakfı Genel Müdürü Dr. Jülide Ergin Şanlıurfa’da uygulanan programın sonuçlarını paylaşırken; Suruç Geçici Barınma Merkezi Müdürü Hüseyin Toy okullarda yaptıkları çalışmalara ve Travmaya Duyarlı Okul Programı kapsamında aldıkları eğitimin faydalarından bahsetti. Programın sonunda Şanlıurfa Vali Yardımcısı Sn. Selami Işık onur konuşmasını yaparken Maya Vakfı tarafından kendilerine ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teşekkür plaketi takdim edildi.

Maya Vakfı hakkında:

16 yaşındaki lise öğrencisi Emir Özsüer’in, savaş̧ nedeniyle yaşadıkları topraklardan ayrılarak başka ülkelere sığınmak zorunda kalan çocuklara duyduğu hassasiyet, 2014 yılının aralık ayında Project Lift’in doğmasını sağladı. Ruh sağlığı ve psikososyal destek programı olarak başlayan proje hızla büyüdü, derinleşti ve zenginleşti. İhtiyacın büyüklüğü ve Project Lift’in olumlu etkileri, henüz bir yıl geçmeden bir vakfın kurulmasına vesile oldu. Maya Vakfı özgür, güvenli ve üretken bir çocukluk yaşamış sağlıklı bireylerden oluşan bir toplum hayaliyle Eylül 2015’te faaliyete başladı.

Herkesin insanca yaşamayı ve gelecek umudu taşımayı hak ettiğine inanan Vakıf; 5-18 yaşındaki çocuklar ile gençlerin zihinsel, fiziksel ve akademik gelişimine katkıda bulunuyor. Sahip oldukları potansiyeli ortaya koymalarına, kendilerini özgürce ifade etmelerine, yaratıcı düşünce geliştirip üretken olmalarına destek oluyor. Özel ve kamu kuruluşlarıyla iş birliği yapıyor, yerel ve uluslararası fonların katkılarıyla kapsamlı programlar yürütüyor. Faaliyetlerinin odağına dezavantajlı ve travmaya maruz kalan çocukları yerleştiren Maya Vakfı, onların etkileşim içinde olduğu kişi ve kurumların duyarlılığını artırmak ve kapasitelerini geliştirmek için de çalışıyor. Daha iyi bir geleceği hep birlikte yaratmak için, profesyonellerin uzmanlığını gönüllülerin enerjisiyle birleştiriyor.