TOPRAKSIZ SERADA SALATALIK YETİŞTİRDİ!

Türkiye’nin en verimli topraklarından birine sahip olan Gap’ın başkenti Şanlıurfa’da girişimci Ziraat Mühendisi sera içersin de yaptığı sistem ile salatalık yetiştiriyor.

Şanlıurfa’da, verimli toprakların yanı sıra farklı şekillerde de üretim yapılmaya başlandı. Dünyanın farklı ülkelerinde farklı tarım teknikleriyle yetiştirilen bu ürünlerin gıda sektörü içindeki payı artarken, bu alanda çalışmalar yapan Şanlıurfalı Ziraat Mühendisi Mesut Can da 200 metrekarelik alanda toprak olmadan, suyun içerisinde salatalık yetiştirmeyi başardı.

URFA SON ZAMANLARDA TARIM TEKNOLOJİLERİNİ EN İYİ ŞEKİLDE KULLANMAYA BAŞLADI

Yetiştirdiği tahıl zengin tahıl ürün çeşidine sahip Şanlıurfa'da yetiştirilen birbirinden mahsuller yurt içi ve yurt dışına satılıyor. Gap’ın başkenti son zamanlarda tarım teknolojilerini de en iyi şekilde kullanmaya başladı.

Yüksek Ziraat Mühendisi Mesut Can, Son yıllarda üründe kaliteyi ve rekolteyi artırmak amacıyla ön plana çıkan topraksız tarım, kentte yaygınlaşmaya başladığını belirterek, 600 fideden 10 tona yakın salatalık beklediklerini, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde birçok tesisler kurduklarını, Birçok kişiye de vesile olduklarını söyleyen Yüksek Ziraat Mühendisi Mesut Can yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: “Şanlıurfa'da ilk hidroponik topraksız tarım serasını yapan bir mühendisim daha önceden 200 metrekare serada 2.500 marul yetiştirmeyi başardık. 1 senede 7 defa ürün elde ettik. Bu yıl salatalık denemesine başladık.

İKİ KATINDAN FAZLA VERİM BEKLİYORUZ

230 metrekare serada 600-650 adet salatalık fidemiz mevcut bu salatalıklar toprakta ortalama bir fide başına 8 ile 10 kilo verim alınırken biz bir sistemde yaklaşık 15 ile 20 arasında verin beklemekteyiz. Hidroponik nedir diye insanların aklına soru işareti takılacak. Toprak olmadan bitkinin köküne su yardımı ile bütün bitki besin elementlerinin götürmektir. Bitki toprağı dikimini yaptığınız zaman bitki yerin altına doğru köksalar bitki besin maddelerini ulaşsın diye. Biz bu sistemde hiç bitki kök yapmaya yormadan direkt bitkinin köküne suyu vermekteyiz. Bu serada yaklaşık 600 fideden 10 tona yakın salatalık beklemekteyiz. Bu toprakta olsaydı 6-7 tonlu biz bu değeri yaklaşık 2 kata çıkarıp değerlendirmek istiyoruz. Ben bu serayı yaparken Şanlıurfa'da bunun örneğin de yoktu.

DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE BİRÇOK TESİSLER KURDUK

Şanlıurfa'da portatif anlamında deneyen insanlar mevcut biz bu işi yaptığımız da hiç kimse yapmıyordu. Birçok kişiye de vesile olduk. Bu yaptığımız sistem geleceğin tarımı muhakkak herkes bir gün bir sistemi yapmak zorunda. Çünkü topraklarımızı her geçen gün kaybediyoruz. Bu yaptığımız sistemde toprağa ihtiyaç yok. Toprak ile işimiz olmadan dikimine gerçekleştiriyoruz. İster evinizin damında, balkonunda veya farklı yerlerde toprağa ihtiyaç duymadan bu sistemi gerçekleştirebilirsiniz. İlk başta girdi maliyetleri biraz yüksek kendi amortismanlı 2 yıl içerisinde amorti eden bir sistem birçok insana da öneririm çünkü geleceğin tarıma budur.” Dedi.

MEHMET ER