TOPRAKLARIMIZ ELDEN GİDİYOR!

Türkiye’nin önemli tahıl ambarlarının başında gelen Harran, Akçakale, Suruç ve birçok ilçemizde bilinçsizce tarım arazilerine yapılan yapılaşma sonucu verimli topraklarımız beton yapılar ile doluyor.

Konu ile ilgili gazetemiz muhabiri Mehmet Er’e açıklamalarda bulunan Şanlıurfa şehir Plancıları Odası Başkanı Selim Açar, Geçtiğimiz yıllarda yapılan yapılaşma ölçüldüğünde 19.000 alan betonlaşmıştı. 2017 yılında ise yapılan çalışmada 19000 alanın 60000 alana yayıldığı tespit edilmiş. 60000 tarım arazisi betonlaşmış durumda. Dedi.

Yapılan denetimlerin yeterli olmadığı belirten Açar, kolluk kuvvetlerinin, yerel yönetimlerin, Bir de valiliğin daha sık denetimler yapmasını gerektiğini belirterek açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Bildiğiniz üzere Tarım topraklarımız bizim belki üretemeyeceğimiz yegane kaynağımız. Çünkü 1 santimetre toprağın oluşması yaklaşık 1 milyon seneyi buluyor. Hal böyle olunca kendi topumuzu, tüfeğimiz üretebiliriz. Ama üretebileceğimiz tek bir şey var tarım toprakları. Tarım toprakları ne için mühim dünyaya baktığımızda hızla tükenen bir kaynak şimdi nasıl petrol ile savaşlar oluyorsa ileride toprak ile savaş olacak.

GELECEK NESİLLERE İHANET EDİYORUZ

Harran Ovası gibi sulanabilir toprakları ile sulanan bir toprağımız var ama baktığımız zaman gelecek nesillere ihanet ettiğimizi görebiliriz. Geçtiğimiz yıllarda yapılan yapılaşma ölçüldüğünde 19.000 alan betonlaşmıştı. 2017 yılında ise yapılan çalışmada 19000 alanın 60000 alana yayıldığı tespit edilmiş. 60000 tarım arazisi betonlaşmış durumda. Bir Kızılderili atasözü der ki bir doğayı atalarımızdan almadık çocuklarımızdan geleceğimizden ödünç aldık. Bu topraklar atalarımızdan bize devredilmiş ise biz de çocuklarımıza devir etmemiz lazım.

OVALARIMIZ KULLANILAMAZ HALE GELECEK

Aksi takdirde yarın bilinçsiz sulama bilinçsiz kullanım ve betonlaşma ile beraber Ova kullanılamaz hale gelecek. Dünyada bunun örnekleri çoktur. Bu şekilde değerlendirmeye devam edersek elden çıkması ihtimal dahilindedir. Tarım topraklarımızda betonlaşmanın önüne geçmemiz lazım. Denetimlerin arttırılması lazım. Şu anda ben gidip verimli bir arazide 5 katlı daire yaptığım takdirde kimse gelip burada ne yapıyorsun? Bunun bir yasal dayanağı var mı diye sormaz.

DENETİMLERİN ARTTIRILMASI LAZIM

Bu noktada iş kolluk kuvvetlerine, yerel yönetimlere, Bir de valiliğimize düşmektedir. Bu konunun üzerine ivedilikle gidilmeleri gerekmektedir. Aynı tehlike Suruç Ovası'nda beklemekte her Tarlanın başında bir ev her evin yanına bir tarımsal tesis koyarak bir yere varamayız. Bunu bir plana dahil etmeliyiz. İnsanlara yer göstermeliyiz. Her Tarlanın başına yapılan yapı ya altyapının götürmenin maliyetini de belediyelere soruyorum. Elektrik su gidiyor. Bu yapılara her tarlabaşı'na götürülmesi ayrıdır. Hepsine birden götürülmesi ayrıdır. Bu topraklarda Afrika'daki açların bile hakkı vardır. Bu konuda yetkileri daha duyarlı olmaya, denetimleri arttırmaya davet ediyorum.” Diyerek sözlerini sonlandırdı.

MEHMET ER