Toplum, vergi vermeyi sevmiyor!

Şanlıurfa'da Mali Müşavirler sorunlarına çözüm aranıyor. Mali Müşavirler ve Bağımsız Denetçiler Derneği tarafından 'Mali Müşavirlik Mesleği ve Bağımsız Denetim İlişkisi, Sorunlar ve Çözüm Önerileri' konulu panel düzenlendi. Ticaret Ve Sanayi Odası Meclis Salonu'nda düzenlenen panele Şanlıurfa Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman, Ankara SMMMO Başkanı Mehmet Okkalı, Gelir İdaresi Kurucu Başkanı, TÜRMB yön. Kur. Üyesi, YMM Osman Arıoğlu, Şanlıurfa SMMMO Başkanı Nihat Taş, Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Eyyüp Sabri Ertekin, çok sayıda mali müşavir ve gazeteci katıldı.
Ankara SMMMO Başkanı Mehmet Okkalı, meslektaş açısından mesleğin geleceği, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri; Gelir İdaresi Kurucu Başkanı, TÜRMB yön. Kur. Üyesi, YMM Osman Arıoğlu, Mali müşavirler ve ilgili kurumlar arasındaki diyalog, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri konusunda bilgilendirme; KGK Başkanı Seyit Ahmet Baş, bağımsız denetimin mali müşavirlik mesleğiyle ilişkisi, geleceği ve mesleğe kazanımları konularında meslektaşa öngörü kazandırmak konularında mali müşavirlere konferans verdi. Şanlıurfa Mali Müşavirler ve Bağımsız Denetçiler Derneği Yön. Kur. Bşk. Yrd. Fehime Çoban Avcı da oturum başkanlığı yaptı.
'VERGİCİYE BAKIŞ OLUMSUZ'
Şanlıurfa SMMMO Başkanı Nihat Taş, salondakilere yaptığı açıklamada, vergiciye bakış anlamında çok büyük olumsuzlukların bulunduğuna dikkat çekti. Taş, genel olarak toplumun vergi vermeyi sevmediğini söyledi.
Gelişmiş bir toplum olamadıklarından dolayı vergi toplama noktasında sorun yaşadıklarını belirten Taş, şunları aktardı:"Kanunların, yönetmelik eşitsizliği, ağır vergi yükü etkili olabilir; ama insanlar biraz uzak kalınca sorun daha da büyüyor. Ben bu durumu ona yorumluyorum. Her mali müşavir toplumda bir yıldız gibidir. Ayrıca, yasal bir çerçevede vergi alınmak isteniyor. Aracı olarak bu görevi yapınca vatandaş hey hat ediyor. Bu durumun başka bir açıklaması yok.
Bu sıkıntıyı nasıl giderebiliriz diye kamu kurumumuz, gelir idaremiz, bütün kamu kurumları herkes meslek camiasına sahip çıkarsa hiçbir sorun kalmayacaktır. Devletin kasasına giren vergi noktasında sizde ortaksınız.
Kibar şekliyle soğuk bakış olacaktır. Denetim artarsa devlet vergi imkanlarından yararlanır. Türkiye'de insanların vergi kaçırmaya meyilli olduğunu düşünmüyorum. Batı bu durumu çoktan aşmış. Ağır müeyyidelerle sorunu çözmüşler. Kanunları gerçek anlamda uyguluyorlar."
'MALİ MÜŞAVİRLERİ
YENİ ÇIKAN BİLDİRİMLER VE DÜZENLEMELER
ZORLUYOR'
Mali Müşavirler ve Bağımsız Denetçiler Derneği Şanlıurfa Başkanı Mustafa Halat, mali müşavirlerin her geçen gün yeni çıkan bildirim ve düzenleme nedeniyle işlerini yürütemez noktaya geldiklerini ileri sürdü. Halat, müşavirlerin en büyük sorunlarının başında tahsilat sorunu olduğunu belirterek yetkilerden bir an önce sorunun çözülmesi noktasında destek beklediklerini ifade etti. Halat, şöyle konuştu:"Elden yapılan tahsilat bir an önce yasaklanması gerekiyor. Banka, çek gibi ödeme gibi düzenlememenin getirilmesini talep ediyoruz. Çalışan meslektaşlarımızın sıradan işçi konumundan çıkartılarak ücretlerinin hukuk müşaviri gibi bir zeminde oturtulmasını istiyoruz. Özlük ve eğitim haklarının geniş bir biçimde verilmesini istiyoruz. Masrafların çalıştıkları kurumlar tarafından verilmesini umuyoruz. Meslek mensuplarımızın özlük hakları, ölüm gibi durumlarında hem müşterileri hem de aileleri zarar görmektedir. 88 bin mali müşavir Türkiye'de bulunmaktadır, 5 bin de yeminli mali müşavir bulunmaktadır."
Konferansa katılan Ahmet Demir,"Mesleğin geleceği, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri, mali müşavirler ve ilgili kurumlar arasındaki diyalog, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri, bağımsız denetimin mali müşavirlik mesleğiyle ilişkisi, geleceği ve mesleğe kazanımları konularında meslektaşa öngörü kazanma anlamında ciddi bilgiler edindik. Katkı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz."diye konuştu. Konferans, panelistlerin konuşmalarının ardından sona erdi.
ZEKİ ALTUNDAĞ