TAZİYE EVLERİNDE DURUM NE?

Son günlerde gündemi meşgul eden konuların yine başında gelen Şanlıurfa’da genelde cami altlarında hayır için yapılan taziye evleri aldıkları fahiş fiyatlar ile yine gündeme gelmeye başladı.

BAŞKAN BEYAZGÜL ÇALIŞMA BAŞLATSIN

Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi döneminde çalışmalara başlanan ve yerel seçimlerin araya girmesi nedeniyle sonuca ulaşmayan taziye evlerinin devirleri noktasında Vatandaşlar Yeni Başkan Zeynel Abidin Beyazgül’ün biran önce çalışma yapmasını istediler.

Şanlıurfa’da hayır için yapılan taziye evleri şimdilerde rant kapısı oldu.

Türkiye genelinde birçok ilde ve ilçelerde bulunan taziye evini taziye sahiplerine ücretsiz verilmesinin ardından taziye sahiplerine ayrıca çay, şeker, acı kahve, yemek ve mevlütte bedava yapılmasına rağmen Şanlıurfa merkezde bulunan taziye evlerinde ise bunun tam tersi yapılıyor.

Şanlıurfa’da yakınlarını kaybeden vatandaşlar, başsağlığı dileklerini 3 gün boyunca taziye evlerinde kabul ediyor. Yoğun göç ve kentleşmenin ardından geniş aile yapıları nedeniyle taziyelerin apartman dairelerinde gerçekleştirilmesinde yaşanan sıkıntıyı gidermek amacıyla sivil toplum örgütleri, hayırseverler ve belediyeler tarafından yıllar önce yapımına başlanan taziye evlerinin sayısında hızlı artış yaşanıyor.

3 GÜNDE 3 BİNDE FAZLA PARA ALIYORLAR!

Genelde Cami altında bulunan taziye evlerinde taziye yapan acılı vatandaşlardan 3 bin TL nin üzerinde para alınıyor. Belediyeler ve hayırseverler tarafından vatandaşa hizmet vermesi için açılan taziye evleri ya ilgili muhtar ya da ihaleye alan kişilerce taziye sahiplerine fahiş fiyatlarla veriliyor. Öyle ki halka hizmet etmesi açılan taziye evlerinin anahtarı ya mahalle muhtarına ya da ihale yoluyla başkasına veriliyor. Hal böyle olunca da rantçılar ceplerini taziye sahipleri üzerinden doldurmaya başladı.

RANT KAPISINA DÖNÜŞTÜ

Zira ilk başta ücretsiz başlayan taziye evleri şimdilerde rant kapılarına dönüştü. Kentte bir taziyenin masrafı bin TL’den başlayıp 4000 TL’ye kadar çıkıyor. Hizmet karşılığı istenen bu ücretin nereye aktarıldığı ise meçhul.

Başsağlığı dileğinde bulunmak üzere gelen herkes içerideki toplulukla vefat eden için fatiha okurken, taziye sahipleri, acılarını paylaşmaya gelenlere 3 gün boyunca çay ve mırranın yanı sıra yemek ikramında bulunuyor.

Vatandaşlar ise, Belediyelerin ve yetkililerin taziye evlerine bir düzenleme getirmesini istiyor.

MEHMET ER