Tarım arazileri fuarın gündem maddesi oldu!

Bu yıl ilk kez düzenlenen Şanlıurfa Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı, dün eski 11 Nisan Stadyumu alanında oluşturulan alanında düzenlendi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son dönemlerde verimli tarım arazilerinin emlak sektörüne kaydırılmasına yönelik bir takım uyarılarda bulundu. Öte yandan Bayraktar çiftçilerin eğitim eksikliğine dikkat çekerek çiftçilerin teknolojiden ve gelişmelerdeki noktalara dikkat çekerek öz eleştiride bulundu.
Verimli tarım arazilerin emlak sektörüne yönelik kaydırılmaması noktasında belediye başkanlarına seslenen Bayraktar,"Şanlıurfa tarım alanlarının yüzde 39'unu barındırıyor. Yerel seçimleri geride bıraktık. Belediye başkanlarımızdan ricamız verimli tarım arazilerini imara açmayın. Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak talep ediyor ve istiyorum. Bu topraklar çok önemli, bu topraklar geleceğimizin ve istikbalimizin teminatı."dedi. Siyaset kanadından ricalarının bulunduğunu belirten Bayraktar,'seçimler bitti diye çiftçilerimiz unutulmasın, yalnız bırakılmasın' diyerek temennilerini dile getirdi. Bayraktar,"Değişik bölgelerde don ve afet sıkıntısı yaşıyoruz. İç Anadolu Bölgesi'nde çok önemli bir yangın bulunuyor. Birçok üründe üretim geriliği bulunuyor. Çiftçilerimizin bizden doğal olarak talepleri bulunuyor. Seçim bitti diye çiftçimize vefasızlık yapmayalım. Çiftçimizi kucaklayalım. Özellikle doğal afetlerden zarar gören çiftçilerimizin yaralarını saralım. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun borçların yapılandırılması çok önemli. Tek bizim yangımız değil, Türkiye'de bütün tüketiciler zarar görecek. Önümüzdeki yıla çiftçimizi hazırlayabilmek açısından bu yaraların sarılmasını ve çiftçimize sahip çıkılmasını istiyoruz. Tarım tüm dünyada fevkalade çok çok önemlidir."diye konuştu.
'TARIM ÜRÜNLERİ STRATEJİK BİR
ÖNEM TAŞIYOR'
Dünyada gıda ile ilgili spekülasyonların devam edeceğini belirten Bayraktar,"Bundan sonraki süreçte tarım ürünleri stratejik bir önem taşıyor. Türkiye olarak ya ıskalayacağız, yada fırsata çevireceğiz. Ülkemizin zenginliğini ortaya çıkaracağız. Bunları sağlamak için bir takım tedbirler sağlamamız gerekiyor."ifadelerine yer verdi.
'EĞİTİM, BİRİNCİ
SIRADAKİ
ÖNCÜLÜĞÜMÜZ
OLACAK'
Eğitimin önemine değinen Bayraktar,"Eğer biz dünyada gelişen bu konjektürü zenginliğe çevirmezsek almamız gereken daha farklı tedbirler bulunuyor. Eğitimi birinci sıraya koymamız gerekiyor. Çiftçimizi bu teknolojiden ve gelişmelerden haberdar etmemiz gerekiyor. Gençlerimizi ve çiftçilerimizi eğitmemiz gerekiyor ki istediğimiz başarıyı yakalayabilelim. İkinci sırada sulamayı koymamız gerekiyor. 3 bin hektar alanı sulamaya açmamız gerekiyor. Bu projeye kaynak aktarılmasını çok önemsiyoruz. Çevre illerininde sulamaya açılması çok çok önemli. Vahşi sulama ile değil, basınç sulama yöntemleriyle var olan hazinemize ancak koruyabiliriz. Bu bölgeye suyu verdik; ama eğitimi veremedik. Bilinçli sulama yapmayı çiftçimize öğretemedik. Verimlilik kazanayım derken verimsizliği yakaladık. Sulama açısından Türkiye geneli barajların bitirilmesi tarım açısından hayati önem taşıyor. Şu anda mecliste bekleyen arazi parçalanmasının önüne yönelik çalışmanın meclisten çalışmasını bekliyoruz. Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak arazilerin parçalanmasına yönelik çok önemli ciddi mücadeleler verdik. Meclis gündeminden çıkartılması gerekiyor. Türkiye'de 25 milyon parsel var. Dünyanın hiçbir yerinde bir ülke bu verimliliği sağlayamaz. Çiftçilerimizin ellerinde öpülecek. Bu noktada arazi parçalanmasının meclis gündeminden çıkması gerekiyor. Çiftçilerimiz ve oda başkanlarımız elektrik fiyatlarından dert yandılar, onunla ilgili çalışmaların yapılması gerekiyor. Elektrik fiyatları çok pahalı, üreticilerimiz bu noktada sıkıntılı, hükümetimizle çalışmalarımız devam ediyor. Ödemelerin muhakkak hasat döneminde yapılması gerekiyor. Şu andan sağlıklı bir ödeme gerçekleştirmeleri mümkün değil."
'EĞİTİM ÇALIŞMALARI ARTIRILMALI'
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu paydaşların görüş ve önerilerini dinlemek için Şanlıurfa'ya geldiklerini söyledi. Son 10 yılda Türkiye'de bir devrim yaşandığını belirten Arzu,"Türkiye dünyanın 15. Ekonomik gücüne ulaştı. Hedefimiz 2023 Türkiye'yi istenilen seviyeye ulaştırmak. Ülkede gelişimler sağlanırken Türkiye'de de tarımda dönüşüm anlamında ciddi aşamalar kaydedildi. Türkiye tarımda 11. Sıradan 7. sıraya yükseldi. Avrupa'da İtalya, Fransa ve İspanya'yı solladık. Tarımda gayri safi milli hasıla 63 milyar dolara yükseldi. İhracatımızı 18 milyar dolara çıkardık. 2023'te Türkiye'yi dünyayı 5. sıraya yerleşmesini hedefliyoruz. 2023'te 40 milyar dolar ihracata ulaşmaya çalışıyoruz. Bunu gerçekleştirmek için eğitimi artırmamız gerekiyor, üretimi artırmamız gerekiyor."dedi.
'120 MİLYAR DOLARLIK TARIM PASTASI HALİ HAZIRDA MEVCUT'
Şanlıurfa Gap Tarım Araştırma Enstitü bünyesinde bir eğitim merkezi oluşturulduğunu belirten Arzu," Çok modern bir eğitim merkezi yaptık. Bu merkezimiz Orta Doğu'da bölgede tarım anlamında çok ciddi katkılar sağlayacaktır. Tarımsal Kalkınmayı destekliyoruz, bir yandan çiftçimize ekipman desteği sağlanıyor. Bir eğitim ve kalkınma çalışmalarını sürdürüyoruz. Geçen yıl 9 milyar dolarlık destek verdik, bu yılda 10 milyar dolarlık destek vereceğiz. Tarımda çok büyük ilerlemeler kaydediyoruz. Fuar alanı birçok stratejik noktaya çok önemli noktada bulunuyor. Etrafımızda tarım anlamında 120 milyar dolarlık bir Pazar bulunuyor. Paydaşlar arasında iş birliğini geliştirip dışarıya daha fazla açılmamız gerekiyor. El birliği çok önemli bu noktada elimizden geleni yaparak en üst seviyelere ulaşacağız."diyerek sözlerine ekledi.
Algı ve vizyonun öneminden bahseden Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, şöyle konuştu:"Şanlıurfalı üreticiler daha ileriye gitmek için ne lazım diyenin arayışının içerisindeler. Bu farkındalık çok çok önemli. Tarım, sadece üretim değildir. Tarım; üretmek, saklamak, paketlemek ve pazarlamak olarak değerlendirilmeli, tarım aslında bir sanayidir. Şu noktada sadece üretim aşamasıyla ilgili konuşuyoruz. Bu şehrin potansiyeli iyi üretip, tarımsal ürünleri pazarlayabilecek noktalara ulaştırmak noktası çok önemli. Bu fuarlar şehrin algı ve vizyonunu geliştirir."
Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya da Şanlıurfa'ya kalıcı fuar alanın yapılması gerektiği konusunda görüş bildirdi.
Tarım fuarının açılışına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, çok sayıda kurum amiri ve vatandaşlar katıldı.
ZEKİ ALTUNDAĞ