TARIM ARAZİLERİ HIZLA BETONLAŞIYOR

Türkiye’nin 3’ncü büyük ovasına sahip olan Harran Ovasında betonlaşma hızla ilerliyor.

Konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen şunları söyledi: “Şehrimizde bugünlerde tarımsal faaliyetler olabildiğince hızlandı. Çiftçilerin bugünlerde toprakları çok güzel bir şekilde işlediklerini görüyorum. Önceki gün itibarıyla Harran ovasına su verildi. Suruç’a da verileceği bilgisine aldım. Kurak geçen bir dönemdeyiz. Suyun verilmesi bizim için oldukça çok önemli çiftçilerimiz bu suyu çok fazla bir şekilde tarlalarına vermesinler kararında tam halini alabilecek şekilde yapsınlar. Verilen bu su topraklar için bir can suyu oldu. Urfa çiftçisi bu yönden çok şanslı ümit ediyorum çiftçilerimiz suyu yeteri miktarda düzgün kullanarak çok fazla toprakta deformasyon bozulma yapmazlar.

ÇOK KIYMETLİ TOPRAKLARIMIZ VAR

Topraklarımız çok kıymetli 1 santim toprağın olması 1000 yılı buluyor. İnsanoğlu şimdiye kadar yapay beyin yaptı, Yapay zeka yaptı, kan yaptı ancak 1 gram toprağı İnsanoğlu üretemiyor. O yüzden toprağın kıymetini bilmek lazım. Bizim topraklarımız çok kıymetli, Türkiye'nin en önemli tarımsal potansiyeli olan illerden bir tanesiyiz en fazla tarım alanı olan illerinde 3. sırasında yer alıyoruz. 2006 yılında yaptığımız bir çalışmada Harran Ovası'nda 20 bin dekar bir alan betonlaşma ulaşmıştı, bugüne geldiğimizde betonlaşmanın 50 bin dekara çıktığını görüyoruz. Bu oldukça üzüntü verici bir durum. İnsanlar bizim bu kaybolan topraklarımızın bulunduğu kadar yerde tarım yaparak dünya ekonomisinde liderlik yarışına giriyorlar. Çok kıymetli topraklarımız var. Çiftçilerimizin hoyratça, Tarım arazilerine beton yapılar yapmayacağını düşünüyorum. Zaten kanunda da bunun yeri var.

GÜBRE VE İLAÇ KULLANIMINA DİKKAT

Toprağımızı kirleten sadece betonlaşma değil bir de gübre ve ilaç var tarım arazilerindeki kirlenmeyi en fazla bu iki alanda yaratıyoruz. Fazla gübre ve fazla ilaç verdiğimiz takdirde tarım arazilerini verimsizleştiriyoruz. Çiftçilerden isteğim güzel bir şekilde analiz yaptırmaları ve bu analizler sonucunda yeteri kadar ilaç ve gübre vermeleri kullanırken gerekli hassasiyeti göstermelerini rica ediyorum.” Diyerek sözlerini sonlandırdı.

MEHMET ER