TANAL: “AVUKATI ADLİYEDEN UZAKLAŞTIRAN ADALETİN TECELLİSİNDEN KORKANDIR”

Konuyu Meclis’e taşıyan Tanal, “Adliye avukatın iş yeridir. Avukatın adalete erişimi engellenemez. Avukatı adliyeden uzak tutmak, yargıdan uzaklaştırmaktır, kabul edilemez” dedi.

Gaziantep Adliyesi’nde avukatların giremeyeceği, katlı sistemle çalışan koridorlar oluşturularak, avukata erişim engeli getirildi. CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, ise avukata erişim yasağını soru önergesi ile Meclis’e taşıdı. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün cevaplaması için sorular soran Tanal, şunları söyledi:

“Savunma, yargının, adaletin temelini oluşturur. Avukata erişim yasağı demek savunmayı güçsüz kılmak, etkinliğini kırmak ve pasif hale getirmek anlamına gelecektir. Adliye koridorları avukatın doğal ortamıdır, iş yeridir. Adliye koridorlarına avukatın erişimini engellemek savunmayı, dolayısıyla da yargıyı yaralayacaktır. Bu hukuk devletine yakışmıyor. Sadece avukatlara getirilen bu yasak avukatın yargıdan uzaklaştırılmasıdır. Avukat, adliye koridorları için bir tehlike değildir. Avukatı uzak tutarak adliye koridorlarını hangi tehlikeden koruyacaksınız? Savunmayı ötelemeye, uzaklaştırmaya çalışanlar adaletin tecellisinden korkanlardır.”

Tanal’ın soru önergesi ise şöyle:

Basına yansıyan haberlere göre Gaziantep Adliyesinde avukatların alınmadığı yeni koridorlar oluşturulduğuna ilişkin olarak:

1) Avukatlar, yargının olmazsa olmazıdır. Avukatların giremeyeceği yerler oluşturulması, avukatın adalete erişimine engel teşkil etmiyor mu?

2) Avukat, hâkim, savcı yargının sacayağını oluşturmaktadır ve CMK kapsamında hepsi eşit konumdadır. Hal böyle iken hâkim ve savcılara değil avukatlara yasak getirilmesi avukatın yargıdan uzaklaştırıldığı anlamına mı gelmektedir?

3) Söz konusu yasaklar Avukatlık Kanunu m 2’ye aykırılık teşkil etmemekte midir?

4) Gaziantep adliyesindeki avukatlar hâkimlerin yavaşlığından ve hâkimlerin keyfini beklediklerinden şikâyetçi olmuşlardır. Hâkimlerin daha hızlı görevlerini yerine getirmeleri için Hâkimler Savcılar Kuruluna yazı yazılması gerekmemekte midir?

5) Yeni başlatılan bu sınırlama ile avukatlara getirilen giriş yasakları TCK’nın 122. Maddesi olan ayrımcılık yasağına aykırılık teşkil etmiyor mu?