Suriyeliler 2 yolla istihdam edilebilecek

GAP Tarımsal Araştırma Merkezi'nde (GAPTEAM) 'Geçici Koruma Kanunu ve Geçici Koruma Altındaki Yabancıların Çalışma İzni' konulu konferans düzenlendi. Konferansa Şanlıurfa Vali Yardımcısı Ufuk Akıl, Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sait Kaya, Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, Göç İdaresi Müdürü Ensar Şener, Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi Bölge Koordinatörü Hüseyin Demir, çeşitli yardım kuruluşu yöneticileri, Suriyeliler ile eğitim merkezi yöneticileri katıldı.

'TÜRKİYE'NİN 11 İLİNDE ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK VERİYORUZ'

IMPR Humanitarian Sekretaryası Hüseyin Demir, Suriyelilerin çalışma izni ile ilgili bir yönetmelik çıktığını söyledi. Demir,"15 Ocak 2016 tarihinde Türkiye'de geçici koruma altında olan yabancıların çalışma izinleri ile ilgili bir yönetmelik çıktı. Bu yönetmelikle Suriyeliler artık Türk çalışanlar gibi kayıt altına alınabilecek. 4A ve 4B dediğimiz usullerde çalışabilecekler. Bizde IMPR olarak Şanlıurfa başta olmak üzere Türkiye'nin 11 ilinde ücretsiz danışmanlık veriyoruz. Çalışma izni kapsamında şu an henüz net bir rakam yok" dedi.

'IMPR: İNSANLARIN SORUNLARINA ÇÖZÜM GETİREN BİR SİVİL TOPLUM KURULUŞU'

IMPR Humanitarian İl temsilcisi Serhat Tok, "Bildiğiniz gibi 2013 yılından bu yana IMPR Humanitarian olarak Şanlıurfa'da hizmetlerimizi yerine getirmekteyiz. IMPR Humanitarian insanların sorunlarına çözüm getiren bir sivil toplum kuruluşudur. Bu sivil toplum kuruluşu ayrım gözetmeden gizlilik içerisinde diğer ilkelerimizle birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. IMPR Humanitarian toplum hizmetleri, toplum aktiviteleri, eğitim kursları, sağlık danışmanlık birimleri, mesleki eğitimler, iş bulma hizmetleri, dil kursları, akran eğitimleri, savaştan etkilenen çocuklar olduğu için akran eğitimlerine çok önem veriyoruz. Sosyal uyum faaliyetleri, eğitim hizmetleri, gıda yardımları, toplum güçlendirme hizmetleri gibi çalışmalarımız sürüyor" şeklinde konuştu.

'KAYMAKAM ÇİFÇTİ: 210 BİN SURİYELİYİ SURUÇ'TA MİSAFİR ETTİK'

Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, "Bütün Avrupa'nın kabul ettiği 125 bin mülteci karşısında çaresiz kaldığı bir ortamda biz 100 bin nüfuslu Suruç'ta 210 bin Suriyeli mülteciyi misafir ettik" dedi. Çiftçi, IŞİD'in Kobani'ye saldırısından kaçarak Türkiye'ye sığınan 210 bin Suriyeliyi 100 bin nüfuslu ilçelerinde misafir ettiklerini söyledi.

'SURİYE SORUNU BÜTÜN DÜNYAYI İLGİLENDİRİYOR'

Şanlıurfa nüfusunun üçte birine denk gelen 529 bin Suriyeliyi misafir eden Şanlıurfalıların dünyada büyük bir misafirlik destanı gösterdiğini belirten Kaymakam Çiftçi şunları kaydetti:"Suruç'un karşısındaki PYD denetimindeki Kobani'ye, 2014 yılında IŞİD militanları saldırmıştı. IŞİD'in saldırısı sırasında evlerini terk eden 210 bin kişi sınırı geçerek Türkiye'ye sığındı.
Güvenli bir şekilde bir hafta içerisinde 100 bin nüfuslu Suruç ilçesine 210 bin Suriyeli yerleşti.
Bütün Avrupa'nın kabul ettiği 125 bin mülteci karşısında çaresiz kaldığı bir ortamda biz 100 bir nüfuzlu Suruç ilçesinde 210 bin Suriyeli mülteciyi misafir ettik. Suriye sorunu artık sadece bölge ülkelerinin ve Suriye'yi etkileyen bir sorun değil, bütün dünyanın sorunu haline gelmiş durumdadır.

'GÖÇTEN EN ÇOK ŞANLIURFA ETKİLENDİ'

Bu süre içerisinde ülkemiz 3 milyonun üzerinde Suriye'den gelen misafiri geçici koruma altına almış ve onların bütün hizmetlerine koşturmanın yanında, yine Suriye içerisinde kalan oradaki mazlum insanlara da yardım götürme noktasında büyük bir gayret ve çaba içerisindedir. İlimiz Şanlıurfa Suriye'deki göçten en çok etkilenen illerin başında yer alıyor. Şu anda tam rakam olmasa da 529 bin civarında Suriyeli misafiri misafir eden nüfusunun üçte biri kadar bir kitleyi misafir eden bir il konumundadır.

'İNSANLIK ONURUNU KURTARMAYA ÇALIŞIYORUZ'

5 ayrı ilçede, 5 ayrı Suriyeli kampına ev sahipliği yapan ve bu kamplarda da 109 bin civarında misafiri misafir eden ve her türlü sorunlarıyla uğraşın bir il durumundayız. Hem ülkemiz ve hem de ilimiz, bütün bu çabayı insanlık onurunu kurtarmak için yapıyor.
Modern dünyada bu kadar büyük bir sorunu görmezlikten gelindiği bir yerde ülkemiz ve insanlarımız STK'larla beraber bütün insanımız bu insanlık adına bu yaşanan vahşeti ve sıkıntıları gidermek için çaba sarf ediyor. Aslında ülkemizin insanlarımızın ve ilimizin yaptığı bir insanlık kahramanlığıdır."
ZEKİ ALTUNDAĞ