Sosyo-Kültürel Zaviyeden OSMANLI’DA ve GÜNÜMÜZDE MİMARİ

TYGD (Tarafsız Yerel Gazetecileri Derneği) ile TİNGADER (İnternet Gazeteciliği ve Gazeteciler Derneği) ile ’nin ortaklaşa düzenlediği “Sosyo-Kültürel Zaviyeden OSMANLI’DA ve GÜNÜMÜZDE MİMARİ” başlıklı konferansta vakıf eserlerinin yanı sara Osmanlı mimarisi konusu gündeme getirilecek.

 

Yüksek Mimar-Koruma ve Restorasyon Uzmanı Hayati Binler’in konuk olacağı konferans, 25 Nisan Pazar günü, saat 15:00’da, Gazeteci-Yazar Müslüm Aktürk’ün moderatörlüğünde video sistemiyle gerçekleştirilecek.

 

Programda ayrıca şu başlıklar da konuşulacak:

 

*Köklü ve nitelikli birçok vasfa sahip olan Osmanlı Mimarisindeki hususiyetlerden günümüz mimarisinde istifade ediliyor mu?

 

*Depremlere karşı mukavemet etmede çok başarılı olan eski yapılarımızın bu niteliğinde bugün için neredeyiz?

 

*Şehir ve Mimaride yer/malzeme/teknoloji seçimi nedeniyle bizi bekleyen tehlikeler nelerdir?

 

*Dünya çapındaki mimari eserlerimiz hangi sebep ve yollarla yapılmıştır?

 

*Osmanlı döneminde ve günümüzde şehrin/mahallenin merkezinde ne/neler vardır? Aralarında herhangi bir farklılık var mıdır?

 

*Osmanlı ve günümüz eserlerini meydana getiren ana saik/faktörler nelerdir?

 

*Osmanlı ve Günümüz şehirlerinde ana vurgular/egemen hususlar nelerdir?

 

*Vakıf vakıf diye bir kelime duyuyoruz, bu işin aslı nedir? Vakıf, hayatımızı nasıl etkilemekte idi, şimdilerde nasıl etkilemektedir? Bunların ekonomi içerisindeki yeri mühim midir?

 

*"Bu dünyada iken ahirette bina/yapı yaptırabilmek mümkün müdür, mümkün ise nasıl olur?

 

*En dayanıklı ve sağlam yapı türü betonarme deniliyor. Bu yargı doğru mudur? Şayet doğru değilse en dayanıklı ve sağlam yapı türü hangisidir?

 

*Bir “edeb”, hususiyetle “Osmanlı Edebi” tutturulmuş gidiyor. Nedir bu “Osmanlı Edebi”? Bizim günümüzde edeb meselesinde nasılız?

 

*Deprem, sel gibi tabii afetlerde meydana gelen can ve mal kayıpları meselesinde mimarın hatası var mıdır? Varsa bu nasıl telafi edilebilir?

 

*Virüs ve hususan Koronavirüsün bulaşmasında mimari yönden herhangi bir etki var mıdır, varsa buna nasıl mani olunabilir?

 

Toplantıya Google Meet uygulamasında katılmak için bu bağlantıyı tıklayın:

https://meet.google.com/isy-wxno-rng

 

 

HAYATI BİNLER (ÖZGEÇMİŞ):

https://binler.wordpress.com/2019/02/13/hayati-binler-kimdir/

 

KISALTILMIŞ ÖZGEÇMİŞ

 

Hayati BİNLER

 

1960 yılında Isparta'da doğdu. 

 

EĞİTİM:

 

Isparta Gazi İlkokulu ve Merkez Ortaokulunun ardından 1977 yılında Şehit Ali İhsan Kalmaz Lisesi'ni bitirdi. Aynı yıl kazandığı Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi Mimarlık Fakültesinden 1982 yılı Şubat ayında mezun oldu. Mimari koruma ve restorasyon alanındaki yüksek lisansını ise Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde 1990 yılında tamamladı. 1988'de İtalya'nın Venedik şehrinde bulunan Avrupa Merkezinde restorasyon alanında eğitim aldı. 2003 senesinde Amerika Birleşik Devletleri'nde sivil toplum kuruluşları, vakıflar, dernekler ve belediyeler üzerine davetli uzman ve vakıfçı olarak çalışmalarda bulundu. 

 

İŞ HAYATI:

 

1982 yılı Mayıs ayında Vakıflar Genel Müdürlüğünde proje ve kontrol mimarı olarak çalışmaya başladı. 1993 yılında Bütün Türkiye'deki restorasyon işlerinin yapıldığı Abideler Şubesine müdür olarak atandı. Ardından 1998 yılında muhtelif emlak şube müdürlüklerinde görev aldı. 2008'de 22 milyon kilometre kare alanı ihtiva eden Osmanlı Devleti coğrafyasındaki Vakıf kültür varlıklarından sorumlu olan Dış İlişkiler Daire Başkanlığına kurucu başkan olarak atandı. 2010 yılında Edirne Vakıflar Bölge Müdürü olarak atandığı görevinden 2014 yılında emekli oldu.

 

EŞ ZAMANLI GÖREV

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu görevleri sadedinde Ankara, Edirne, Nevşehir ve Erzurum Koruma Bölge Kurullarında üyelikler ve başkanlık yaptı.

 

EŞ ZAMANLI EĞİTİM GÖREVİ

 

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü olarak görev yaptığı zaman sürecinde Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulundaki üyelik görevine ilaveten Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak dersler verdi.

 

Mimari, şehircilik, restorasyon ve kültür varlıkları alanında gerek yurtiçi ve gerekse yurt dışında panel, seminer, konferans ve sempozyumlara katıldı. Basılmış tebliğ ve makalelerinin yanısıra 3 adet kitabı yayınlandı. Radyo ve TV programlarına konuk olarak katıldı. Bir süre program yapımcılığı da yaptı.

 

Evli ve iki çocuk babası olan BİNLER, muhtelif seviyelerde İngilizce, İtalyanca, Arapça ve Osmanlıca bilmekte olup halen mimari, restorasyon, medeniyet telakkileri, Osmanlı/İslam şehirciliği ve mimarisi, mutluluk mimarisi üzerine çalışmalarını sürdürmektedir.