SİPAHİ PAZARI ESKİ GÜNLERİNİ ARIYOR

Şanlıurfa merkezinde, Balıklı Göle yürüyerek en fazla 5 dakikalık yürüyüş mesafesinde bulunan Sipahi Pazarındaki kilim ve halı esnafı iş yapamayacak duruma geldi.

Çoğu esnaf siftah yapmadan dükkânını kapatıyor, bazı esnaflar ise işi bırakmak zorunda kalıyor. Eski adı Sipahi Pazarı olan halıcı pazarı iş yapamadıklarından dolayı dertli. Urfa'nın kültürünü yansıtan tamamen el dokuması halı ve kilimlerin satışını yapan esnaf, turist gelmediğinden dolayı hemen hemen her gün siftah yapmadan dükkânı kapatıp eve gittiklerini belirtti.

Sipahi Pazarı Halıcılar Esnaf Odası Başkanı Ramazan Yıldız, Pazarın eski günlerini aradığını işlerin durma noktasına geldiğini söyledi. Eskiden tüm Şanlıurfalıların, yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan sipahi çarşısına kimsenin yolu düşmez oldu. Şanlıurfa’yı ziyarete gelen yerli ve yapancı turistler pazarımıza uğrar bir şeyler alırdı. Şimdi ise kimse uğramıyor. Çok esnafımız dükkanlarını kapatmak zorunda kaldı. Dedi.

Sipahi pazarı eski cazibesini kaybetmiş, eski günleri aradıklarını söyleyen Sipahi Pazarı Halıcılar Esnaf Başkanı Ramazan Yıldız; neden derseniz sabah dükkânı açtığımız gibi akşam da siftah etmeden kapatıyoruz. Oda Başkanı Yıldız açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Sayın Valimizden randevu aldık, randevudan sonra Vali Bey bizimle ilgilendi, talimat verdi. Bizimle ilişkiye gireceğine maalesef gelen giden kimse olmadı. Eyübiyye Belediye Başkanı Mehmet Kuş’dan randevu aldık, biz gidecektik daha sonra ben gelirim dedi, ama kendisi de gelmedi. Maalesef bizim sorunumuzu dinleyen biri yok. 2. Konu da Şanlıurfa Sipahi Pazarı denince Tarihi Osmanlı Çarşısı Hanlar Bölgesi eski cazibesini kaybetmiş. Kültür Bakanlığı’nın buraya bir el atması lazım, Sayın Valimizin izninde öncelikle el atması lazım. Göbeklitepe 12.000 yıllık tarihi olan bir yerdir, oradan faydalanan Gaziantep ve Mardin’dir.  Gelen yerli ve yabancı turistler Gaziantep’te ve ya Mardin de konaklanıyor Şanlıurfa’ya uğramadan Göbeklitepe’yi ziyaret edip gidiyorlar. Hâlbuki daha önce buraya gelen turistler Hz. İbrahim Peygamber’in makamı ve Balıklıgöl’ü ziyaret edip ondan sonra Hanlar Bölgesi Osmanlı Çarşılarını ziyaret edip Göbeklitepe’ye gitmeleri gerekiyorken, maalesef yerli ve yabancı turistler Şanlıurfa’ya uğramadan geçiyorlar. Şanlıurfa yararlanamıyor turistlerden Kültür Bakanlığı’na bizzat diyorum ki Şanlıurfa’yı Sipahi Pazarı Hanlar Bölgesine el atın. Şanlıurfa esnafı mağdurdur bunlardan dolayı kendilerine çağrıda bulunuyoruz şu an ellinin üzerinde esnaf var, elli tane esnafın içinde söyleyebilirim ki haftada bir siftah yapan ya var ya yok. Bu sorunlar iki, üç senedir her yıl daha kötüye gidiyor” ifadelerini kullandı.

“Şanlıurfa Esnafına Sahip Çıkılsın”

En büyük sebebi yerli ve yabancı turistler günü birlik Göbeklitepe’ye getirilip çarşıya uğratmadan gitmeleri olduğunu söyleyen Başkan Yıldız; Günü birlik Göbeklitepe’ye getirilip çarşıya uğratmadan gitmeleridir. Halbuki Kültür Bakanı 12.000 yıllık tarihi olan bir Şanlıurfa tarihin sıfır noktası olan Hz. Âdem’in memleketi Şanlıurfa insanlar gelip görmeden gitmesi bir manidar neden yani böyle yapıyorlar kültür bakanı buna sahip çıkması gerek neden Şanlıurfa Urfa turizmi canlanması lazım çünkü Sipahi pazarında tarihi kilim ve el dokuma halıları satılıyor tarihi değere sahip olan, kilimler alınıp İstanbul’a satılıyor oradan da Avrupa’ya gönderiliyor. Bunlardan dolayı gelen yok biz devletten bize sahip çıkmasını istiyoruz Şanlıurfa esnafına sahip çıkılsın ne kadar dindarsak da o kadar devletimize ve milletimize bağlıyız Hz. İbrahim’in torunlarıyız Şanlıurfa esnafına el altılamasını istiyoruz” dedi.

“Çarşının Atık Bir Durumda Olması Urfa Turizmi Açısından Hoş Değil”

çarşının atık bir durumda olması Urfa turizmi açısından hoş olmadığını söyleyen esnaf Necdet Şansal; “Burada ki esnafların çoğu 2.-3. Kuşak, bir dönemin en fazla iş yapan bir çarşısı Urfa Tarihi mekânda Peygamberler şehri dediğimiz Urfa’nın tabiri caizse göbeğinde olan bir çarşı, maalesef şimdi iş yapamaz hale gelmiştir. İş yapamaz hale gelmesinin birçok etkeni ve nedeni vardır, bu çarşı 1996’da restore edilirken bu çarşı 2-3 basamak biraz aşağıda kaldı, ayrıca yollar yapılırken hafriyat enkazlar kaldırılmadan yol yükseldi. En önemlisi bu restorasyonda 2-3 tane kapımız çok alçak oldu, bu kapıların yüksek olması gerekiyor. Biz Vali Beyle görüştük, az önce Ramazan Başkanın da dediği gibi bizimle çok ilgilendi. Teşekkür ederiz ama hiçbir elemanı gelmedi sanırım elemanlarda duyarsızlık var. Eyübiyye Belediye Başkanı ile görüştüm o da gelmedi, sizin aracılığınızla bu yetkililere tekrar sesleniyoruz. Bizim bu çarşının Sosyal ve Ekonomi konularıyla ilgili ilgilenmeleri gerekir, bu da onların asi görevi olmalı. Bu çarşının böyle atık bir durumda kalması Urfa turizmi açısından da hoş bir şey değil, böyle bir tarihi ortamda zaten sizde fotoğrafını çektiniz bomboş çarşı, emin olun ki buradaki insanlar bir asgari ücret bile eline geçmiyor. Bu çarşının tekrar ekonomiye kazandırılması gerekiyor, o da bizim irademizin dışında ancak buradaki Mülki Amirlerin, Valiliğin ve Belediye’nin bu konuya el atmalarıyla bu konuyu gündeme getirmeleriyle olacaktır. Bende burada bir esnaf olarak şimdilik diyeceğim bu kadar” dedi.

“Hiçbir Milletvekili Görüşümüzü Almadı”

“Bu ilin sorunları hakkında Urfa Milletvekillerinin Urfa’ her hangi bir sorunu,  Sosyal Ekonomik sorunları, Urfa Milletvekili’nin asli görevleridir. Seçimden seçime Milletvekilleri geliyor, şimdiye kadar buraya hiçbir Milletvekili gelip de çarşı konusunda bizim görüşümüzü almadı. Biz bir öz eleştiri yapsak belki biraz da kabahat bizde olabilir, biz sorunumuzu belki onlara da iletmedik diye düşünüyorum” dedi.