Sınır kapısında ticaret ve ihtiyaçlar durdu!

Akçakale'nin karşısındaki Suriye'nin Rakka kentine bağlı Telabyad İlçesi'nde, Özgür Suriye Ordusu'na mensup muhalifler ile IŞİD mensupları arasında geçen 6 Ocak'ta çatışma çıktı. Çok sayıda kişinin öldüğü çatışmaların yaşandığı Telabyad'ın kontrolünü ise IŞİD güçleri ele geçirdi. Çatışmaların şiddetlenmesi üzerine ise Akçakale'de yetkililer, güvenlik gerekçesiyle Suriye'ye açılan Akçakale Gümrük Kapısı'nı geçişlere kapattı.
'GÜVENLİK
ÖNEMLERİ ARTTI'
Telabyad'ın kontrolünün IŞİD'e geçmesinin ardından sınır hattında önlemler arttırıldı. Çelik kapıların döşendiği tampon bölgede güvenlik koridorları da oluşturuldu. Tel örgülerin güçlendirildiği sınır hattına ise duvar örüldü. Telabyad'daki çatışmalar nedeniyle Akçakale Gümrük Kapısı'nın geçişlere kapatılmasından dolayı bu ülkeye yapılan insan yardımlar da durdu.
Ülkelerinde çatışmaların azalmasının ardından bugüne kadar yaklaşık 2 bin 500 Suriyeli, ülkelerine dönmek için yetkililerle temas kurdu. Verilen özel iznin ardından Suriyeliler, Akçakale Gümrük Kapısı'ndan işlemleri yapıldıktan sonra ülkelerine döndü. Suriyelilerin ülkelerine dönüşü sırasında sınır kapısı ve çevresinde yoğun önlemleri alınmıştı.
Şanlıurfa ARAPDER Başkanı Şükrü Kırboğa, Akçakale Gümrük Kapısı'nın El Kaide bağlantılı Irak İslam Şam Devleti'nin tehdidi nedeniyle 134 gündür geçişlere kapalı bulunduğunu hatırlattı. Kırboğa, Akçakale Gümrük Kapısı'nın kapalı olması nedeniyle birçok aracın sınır kapısında beklemek zorunda kaldığını belirterek kapının açılmasına yönelik girişimlerin hala yapılmadı aktardı.
'ESNAF, CİDDİ
SIKINTIDA'
Kırboğa, şöyle konuştu:"Şanlıurfa esnafını ciddi şekilde etkiliyor. Akçakale Sınır Kapısı'nın bir şekilde açılması gerekiyor. Seçimden sonra açılacağına yönelik açıklamalar yapılmasına rağmen her hangi bir gelişme sağlanmadı. Siyasiler ve devlet yetkililerinin bu kapıyı tekrardan gözden geçirip yapılması gerekenleri hayata geçirmeli. Tek temennimiz bir an önce sınır kapısının açılması. Şu aşamada sınır kapısında güvenlik sorunu bulunmuyor, ticari değişim Türk sahasında bulunuyor. Ondan dolayı şu aşamada bir sorun teşkil etmiyor. Suriye tüccarlar Türk sahasına geliyor, ticaretlerine gerçekleştirebiliyorlar. Şu aşamada kesinlikle güvenlik sıkıntısı bulunmuyor. Sınır kapısının açılmaması Şanlıurfa'ya ciddi bir ekonomik bir zarardır. Kapının kapalı olması Suriye halkını cezalandırma olarak değerlendirilebilir. Orayla ticaret ve mal göndermiyorsak orada yaşayan insanları sıkıntıya koymuşuz demektir. Orada bulunan örgütler zaten dış destekli kendi ihtiyaçlarını karşılıyorlar; ama oradaki insanlar nasıl karşılayabilecek? Suriyeliler umutlarını Türkiye Cumhuriyetine bağlamış durumda bulunuyor."
Ticaret işiyle uğraşan Mehmet Demir,"Yaklaşık 120 gündür ticaret yapamıyoruz. Oradaki insanları gıda ve diğer noktalarda yardımcı olamıyoruz. Paradan ziyaden insanların ihtiyaçlarının giderilmesi çok önemli. İnşallah yetkiler bir an önce temasa geçip sorunu çözerler."diye konuştu.
'VALİ KÜÇÜK;
KAPI İNSANİ
YARDIMLARA HER
ZAMAN AÇIKTIR'
Öte yandan geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, kapının sınır ötesinde yaşanan olumsuzluklar nedeniyle kapatıldığını anımsattı. Küçük, Akçakale Sınır Kapısı'nın kapatılmasına ilişkin, "Sınır kapılarının ticarete açılması söz konusu değil ama insani yardım maksadıyla her zaman açıktır" dedi. Kapıların insani yardıma açık olduğunu vurgulayan Küçük,"Sınırlarımızın kapanma olayını biliyorsunuz. Sınır kapılarının ticarete açılması söz konusu değil; ama insani yardım maksadıyla her zaman açıktır. Gerek orada yaralanan ya da ağır hasta olan insanlar buraya geçebiliyor. Buradan da ilaç ve gıda yardımı için muhakkak açık olacaktır."ifadelerine yer verdi.
ZEKİ ALTUNDAĞ