SGK’DAN SON UYARI

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) , Genel Sağlık Sigortası’nda (GSS) gelir testi uyarısı yaptı. Türkiye’nin 1 Ocak 2012’de GSS’ye geçtiğini hatırlatan Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü İsmail Ünlü, ”GSS primlerini ödeme imkanı olmayanların 2 Nisan’a kadar en yakın sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek gelir testini yapması gerektiğine dikkat çeken Ünlü, “Aile bireylerinin geliri, brüt asgari ücretin üçte biri oranında yani 676 lira civarında bir gelirin altında ise bugüne kadar 1 Ocak 2012’den bu yana tahakkuk eden bütün borçlar silinecek” diye konuştu.

Ünlü, gelir testine giremeyen veya gelir testi sonucunca geliri asgari ücretin üçte birinden fazla olanların ise 30 Nisan’a kadar SGK’ya müracaat etmeleri halinde tahakkuk etmiş prim borçlarının tamamının 53 lira üzerinden yapılandırıldığını açıkladı.

GENEL SAĞLIK SİGORTASININ KAPSAMI

Genel sağlık sigortası; kişilerin sağlık sorunları ile karşılaşmaları halinde oluşan harcamaların Kurumumuz tarafından karşılanmasını sağlayan hizmetimizi ifade etmektedir.

2008 yılında üç Kurumun (Bağkur-SSK-Emekli Sandığı) bir araya gelerek Sosyal Güvenlik Kurumu adı altında  birleştirilmesinden önce farklı kurumların sigortalıları sadece mensup oldukları sosyal güvenlik kuruluşunun verdiği sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyordu. Herkesin sağlık hizmetlerine aynı hastanelerde ve eşit şekilde erişme imkânı yoktu.

Kurumların birleştirilerek Sosyal Güvenlik Reformunun gerçekleştirilmesinden önce ülkemizde bazı kesimler sağlık hizmetlerinden yararlanma yönünden sosyal güvenceden yoksun bulunmakta idi. Öte yandan, çeşitli sosyal güvenlik kuruluşlarınca üyelerine çeşitli miktar ve nitelikte sağlık sigortası yardımları yapılmakta ve bu yardımlar arasında norm birliği bulunmamakta idi.

Genel sağlık sigortası ile kişilerin ekonomik gücüne ve isteğine bakılmaksızın, ortaya çıkacak hastalık riskine karşı, toplumun bütün fertlerinin sağlık hizmetlerinden eşit, ulaşılabilir ve etkin bir şekilde faydalanması sağlanmıştır.

MEHMET ER