ŞANLIURFA BAROSUNDAN BASIN AÇIKLAMASI

“Bir kamu kurumu olan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın LGBTİ toplumunu ve HİV ile yaşayan bireyleri hedef gösteren söylemini ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirip dinin emirlerini yaymak olarak gören anlayış, bu hedef göstermeyi eleştiren açıklamaları ifade özgürlüğü olarak görmemiş; açıklama yapan baroların başkan ve yöneticileri hakkında soruşturma izni vererek soruşturma başlatmıştır.

Bu şekilde yargı, bir kez daha muhalif kesimlerin ve bağımsız savunmanın susturulmasının aracı olarak kullanılmıştır.

Siyasal iktidar bir yandan “yargı reformundan" bahsetmekte, diğer yandan da siyasallaştırdığı yargı eli ile muhalif sesleri ve tepkileri bastırma gayretini sürdürmektedir.

Bu ameli ve karnesi karşısında siyasal iktidarın “reform", “bağımsız savunma", “tarafsız yargı" gibi söylemlerini samimi bulmak mümkün değildir.

Bu temelde verilen soruşturma izinlerinin ve başlatılan soruşturmaların anayasal hak olarak ifade özgürlüğüne, hukukun üstünlüğüne ve yargının tarafsızlığına bir kez daha indirilmiş bir darbe olarak görüyor; her daim hukukun üstünlüğünü savunan Şanlıurfa Barosu olarak verilen soruşturma izinleri ile başlatılan soruşturmaları kabul etmediğimizi ve barolarımız ile meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu kamuoyuyla paylaşıyoruz.” Denildi.