ŞANLIURFA AİLE HEKİMLERİ DERNEĞİ İDDİALARI YALANLADI

Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneğinden yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Medyada yer alan “2 Aylık Bebek Aşıdan Öldü” iddiası ile yer alan habere ilişkin Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneğinin açıklaması aşağıda yer almaktadır.

Haberde adı geçen bebeğe sabah saatlerinde yapılan ve Sağlık Bakanlığı rutin aşılama takviminde bulunan ve tüm çocuklara aynı takvim döneminde uygulanan aşılardan sonra aynı gün mesai saatleri içerisinde gerek Aile Sağlığı Merkezine gerek de herhangi bir hastaneye başvuru olmadığı görülmektedir. Allerjik şok-Anafilaksi adını verdiğimiz tıbbi durum özellikle 5-30 dakika içinde kendini gösteren bir durumdur. Bebeğin acil servise getirilişi ise aşıdan sonraki 14-15 saat sonrasına tekabül etmektedir ki böyle bir durumda meydana gelen olayın anafilaksi ile açıklanamayacağı bilimsel bir gerçektir.

Ölüm nedenini asıl ortaya koyacak olan ise Adli Tıp Kurumu tarafından yapılan otopsi sonucunda gerekli analiz ve incelemelerin yapılmasını takip eden en az 2 aylık bir sürede tamamlanan “Kati Otopsi Raporu”nun sonucudur.

Bu bağlamda, kesinleşmiş otopsi raporu yokken ölüm nedenini aşıya bağlamak, bilimsel gerçekleri görmezden gelmek toplum sağlığına yapılmış bir ihanettir.

2008/27 sayılı Sağlık Bakanlığı genelgesinde belirtildiği üzere Aşılar oldukça güvenli ürünlerdir.Bununla birlikte aşılama sonrası genellikle hafif ve nadir olarak önemli istenmeyen etkiler gözlenebilir. Aşılama sonrası gelişen istenmeyen etki, ebeveynleri çocuklarının daha sonraki aşılarını yaptırma açısından tereddüte sevk edebilmektedir. Çocukların aşı ile korunmaları mümkünken böylesi davranış eğilimleri sonucunda hastalıklara yakalanabilir, ciddi şekilde hastalanabilir ve hatta hayatlarını kaybedebilirler. Bu arada başka sebeplere bağlı olup aşıya bağlı bir yan etki şeklinde algılanabilen durumlarla yaygın şekilde karşılaşılabilmektedir. Milyonlarca çocuğu ölümcül olabilecek çocukluk çağı hastalıklarından korumanın tek yolu AŞILARdır. Aile Sağlığı Merkezlerinde uygulanan tüm aşılar bilimsel kurul tarafından hazırlanan plana uygun olarak belirlenen zaman aralıklarında ve son derece titiz saklama koşullarına riayet edilerek yapılmaktadır.

Bebek ölümlerinde en önemli sebep “Ani Bebek Ölümü Sendromu” adı verilen durumdur ve kesin nedeni bilinmemektedir. Ayrıca enfeksiyonlar , anne sütü aspirasyonu gibi sebepler de bebek ölümlerine neden olabilir.

Toplumsal bilinci arttırmak ve yanlış anlaşılmaların önüne geçmek amacıyla yapılan haberlerin doğru ve etkin sunulmasına özen gösterilmesini, infiale neden olacak davranışlardan ve haberlerden kaçınılmasını, doğru ve tarafsız haberler yapılmasını, halk sağlığını ilgilendiren bu tarz konularda konunun uzmanından görüş alınarak haberde açıklamalarına yer verilmesini rica ederiz .

Yavrumuza Allahtan rahmet , acılı ailesine başsağlığı dileriz.” Denildi.