SAHTEKARLAR BUNU DA YAPTI

Müslüm Aktürk / İSTANBUL Dünya Seyyidler ve Şerifler Kültür ve Araştırma Derneği Genel Başkan Hüseyin Zerraki, sahte seyyidlerin yanı sıra sahte şecere düzenleyen dolandırıcılarla da uğraştıklarını söyledi.

Dünya Seyyidler ve Şerifler Kültür ve Araştırma Derneği’nce Başakşehir Aygüler Restaurant’ta kahvaltılı bir toplantı düzenlendi. Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başlayan ve Türkiye’nin çeşitli illerinde ikamet eden seyyidlerin katıldığı toplantıda konuşan Genel Başkan Hüseyin Zerraki, amaçlarının sahte seyyidliği ve istismarlığı önlemek, gerçek seyyidleri de kayıt altına almak olduğunu hatırlattı. Bütün çabalarına karşın sahte seyyidlerin ortaya çıktığını belirten Zerraki, zaman zaman bu makamı istismar eden dolandırıcılarla da karşılaştıklarını anlattı. Şanlıurfa’ya düzenledikleri bir ziyaret sırasında 3 bin dolara sahte şecere düzenlendiğini öğrendiklerini vurgulayan Zerraki, şöyle devam etti:

“Şanlıurfa’daki olay için hayretler içinde kalırken bir şok daha yaşadık. Bir iş adamına 10 bin dolar karşılığında sahte şecere düzenleyen dolandırıcıları gördük. Osmanlı döneminde sahte seyyidler zindana atılırdı ve ayaklarına 70 değnek vurulurdu. Bir yıl hapiste kaldıktan sonra evine dönse bile sahte seyyidlerin mahalle muhtarına ve cami imamına takip ettirilirdi. Günümüzde herhangi bir müeyyide olmadığı için önüne gelen ‘seyyidim’ diye ortaya çıkıyor. ‘Kanıtlayın’ dediğimizde ‘Babam öyle diyor, dedem öyle diyor’ şeklinde savunma yapıyorlar. Kimisi bilerek, kimisi bilmeden seyyid olduğunu söylüyor. Oysa en sağlam kanıt Osmanlı döneminde Nakibü'l Eşrâf kaymakamları tarafından verilen ‘nesep şeceresi’dir. Şeceresi olmayan gerçek seyyidlerin İstanbul Müftülüğü’ne uğrayıp bu belgeyi almaları lazım.”

İSLAMİYETE ZARAR VERİYORLAR

Sahte seyyidlerin İslamiye’e zarar verdiğini hatırlatan Dünya Seyyidler ve Şerifler Kültür ve Araştırma Derneği Genel Başkan Hüseyin Zerraki, “Kendilerini seyyid ilan eden bazı sahtekarlar, gençleri cihat adı altında savaşa sürüklüyor. Bunun için gerçek seyyidleri kayıt altına alıp sahtekarlarla uğraşmaya devam edeceklerini söyledi. Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Demir de, şecere kayıtlarıyla ilgi davetlilere bilgi verdi.