SADE; URFA CAZİPLİĞİNİ KAYBETMİŞTİR

TÜMSİAD Şanlıurfa Şube Başkanı M. Sadık Sade, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Şanlıurfa Şube Başkanı Orhan Şahin, Memleketçi Sanayici ve İş Adamları Derneği Şanlıurfa İl Başkan Ömer Ağ ve Şanlıurfa Ekonomi Kulübü Başkan Vekili Mehmet Yaşar Subaşı ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Şanlıurfa’daki girişimci ve iş adamları derneği olan TÜMSİAD, MİSİAD, ASKON ve Ekonomi Kulübü Şanlıurfa dışından 9 ilin daha 6. Bölge teşvik paketine dâhil etmesine tepki göstererek yapılan bu uygulamanın Şanlıurfa’nın cazibelisini kaybettirdiğini söyledi.

Açıklamayı yapan Tümsiad Şube Başkanı Sadık Sade, “Sözlerime başlarken Afrin’deki yüce ordumuza Allahtan yardım diliyorum. Zafer haklı olanın olacaktır, biz her zaman ordumuzun yanındayız, emrindeyiz. Bu bize gösteriyor ki sanayici iş adamları olarak daha çok çalışıp çok daha üretmemiz lazım ki ekonomimiz daha güçlü hale gelsin. Bugün burada toplanmamızın nedeni 2016 yılında Şubat ayında son bulan cazibe merkezleri başvuruları üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hala askıda kalmıştır. O günden bugüne yatırım yapmak isteyen iş adamlarımızı cazibe merkezi başvurularından dolayı yatırımlarını askıya almıştır. Biz hükümetten bir an önce cazibe merkezlerin kurulması ve projelerin bir an önce kabul olmasını beklerken maalesef Şanlıurfa’mız 6. Bölge teşvik kapsamında olan Urfa’mıza 9 il daha eklenmiştir.

Eskiden Şanlıurfa’ya insanları yatırıma çağırırken 6. Bölgedeki teşviklerin avantajlarını anlatıyorduk. Doğunun batısındaki en huzurlu il, batının doğusundaki en huzurlu il diye tabir ediyorduk. Ondan dolayı biz insanlar buraya yatırıma davet ediyorduk. Ama daha sonra 9 ilin daha 6. Bölge teşvik paketine dâhil edilmesi ile Şanlıurfa’mız cazibesini kaybetmiştir. Takdir edersiniz yaş ortalamamız 19.2,  600’eyakın Suriyeli misafirimiz yıllardır biz onları misafir ediyoruz. İster istemez onlarında bize dezavantajları dokunmaktadır, bu anlamda geçen haftada yaptığımız bakanımızdan katıldığı istişare toplantımızda bununla ilgili konuşmamızda Şanlıurfa’nın 6. Bölge kapsamında bir iki madde ek olarak eklenmesini biz talep etmiştik. Sayın bakanımızda bunu bakanlar kuruluyla görüşeceğini ve inşallah bu konuda pozitif bir ayrımcılığın yapılacağını sizlerle paylaşmıştık.

Ama maalesef geçen hafta resmi gazetede yayımlanarak 6. Bölgedekilerin kapsamı genişletilmiş ve 9 tane ilimiz daha da bu bölgeye alınmıştır. Tabi ki bu saatten sonra takdir edersiniz ki, Bayburt’un 6. Bölgeye alınması ile Karadeniz’deki bir yatırımcımızın Şanlıurfa’ya gelmesine imkan yok. Malatya’nın, Elâzığ’ın, Erzincan’ın ve Adıyaman’ın 6. Bölgeye alınması ile beraber orada yaşayan birçok yatırımcımızın Urfa’ya gelmesi söz konusu bile değildir.

Kilis’in 6. Bölgeye alınması ile beraber Akdeniz’de ve Güneydoğu Anadolu’nun batısında olan iller buraya gelip yatırım yapmazlar. Biz bu saatten sonra bakanlığımızın bir çalışması var teşvik gibi burada yetkililere seslerimizi ulaştırmak istiyoruz. Yeni yapılacak olan çalışmada Şanlıurfa’da en azından enerji ve finansmanda iki maddeden pozitif ayrımcılık yapılmasını ve Şanlıurfa’nın sanayide almış olduğu hızı kesintisiz olarak devam etmesini bakanımızdan, milletvekillerimizden ve hükümetimizden talep ediyoruz.” Dedi.

MEHMET ER