“PANSUMAN İÇİN GİTTİ SARGI BEZİ OLMADIĞINDAN GERİ GÖNDERİLDİ” HABERİNE ŞUAHED’DEN AÇIKLAMA

Dr. Atmacaoğlu açıklamasında, “Aile Sağlığı Merkezleri koruyucu hekimlik amacıyla kurulmuş 1. Basamak sağlık kuruluşlarıdır. Temel görevi aşı ve izlemlerle hastalıkların oluşmasını önlemek, önlenemediği durumlarda mümkün olduğu kadar erken tanı koyarak üst basamaklara yönlendirmektir.” Dedi.

“Haberdeki fotoğraflarda göründüğü gibi kişinin kolunda halk arasında çivi çakılmış şeklinde söylenen ve kırılan kemiklerin ameliyat ile birleştirilmesi ve kemiklerin birbirine kaynaması için kemiklere takılan metal malzemeler görünmektedir.  Bu tür ameliyat sonrası pansumanları için gerekli malzeme ve teknik personel asmlerde bulunmamaktadır.” Diyen ŞUAHED Yönetim Kurulu Üyesi Hukuk Komisyonu Başkanı Dr. Harun Mesut Atmacaoğlu açıklamasında şu görüşklere yer verdi:  “Sağlık sisteminin temelidir ama donanım olarak en az donanıma sahip ilk basamağıdır.

Viranşehir de gündeme gelen durumla ilgili olarak haberi üzüntüyle okuduğumuzu belirtmek isterim. Haberdeki fotoğraflarda göründüğü gibi kişinin kolunda halk arasında çivi çakılmış şeklinde söylenen ve kırılan kemiklerin ameliyat ile birleştirilmesi ve kemiklerin birbirine kaynaması için kemiklere takılan metal malzemeler görünmektedir.  Bu tür ameliyat sonrası pansumanları için gerekli malzeme ve teknik personel asmlerde bulunmamaktadır. Hastanelerde ameliyat teknisyenleri ya da cerrahlar tarafından gerekli bilgilendirme ve yönlendirme yapılan personel tarafından gerekli yara bakımı ve pansumanın yapılması gerekmektedir. Çünkü ameliyat ile yerleştirilmiş metal malzemenin (çivi,platin…) yerinden oynatılmaması ve ameliyat yerinin enfeksiyon kapmaması gerekir. Bu durumların gerçeklemesi halinde ameliyatın tekrarlanmasına kadar gidebilecek komplikasyonlar görülebilir. Öğretim görevlisi olarak sürekli vurgulanan kişinin aile sağlığı merkezleri ile hastane arasında ki farkları bilmesi gerektiğini düşünüyorum en azından kendisine anlatıldıktan sonra anlayış gösterip önerilenleri yapmalıydı çünkü burada söz konusu olan kendi sağlığıdır.  Ayrıca aynı olayla ilgili yapılan yorumlara bakıldığında sağlık konusunda insanlarımızın yeteri kadar bilgilendirilmediğini görüyoruz. Bahsettiğimiz aile sağlığı merkezi Yaklaşık 25-30 bin kişinin bağlı olduğu 500 civarı gebe, 700 civarı bebek ve 4000 civarı çocuğun aşı,izlem ve takibinin yapıldığı günde 400 civarı hastanın muayene ve tedavisinin yapıldığı bir kurumdur.  Vay efendim bana rapor verilmedi kapansın burası, yok pansumanım yapılmadı zaten ne işe yarıyor gibi amacını ve haddini aşan cümleler artık kullanılmamalı ve ne kadar basit ne kadir yanlış olduğu toplum tarafından da dile getirilmelidir.” Dedi.

RAMAZAN GÜLER