PANDEMİ ŞANLIURFA’YI NASIL ETKİLEDİ?

HABER: SENA AKTÜRK

Merkezi Ankara’da bulunan Şanlıurfa Platformu ve merkezi İstanbul’da yer alan Şanlıurfa Kültür Sanat Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği konferansa AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri konuk oldu.

Gazeteci-Yazar Müslüm Aktürk’ün moderatörlüğünde gerçekleşen video konferansın ana konusu, “PANDEMİ ŞANLIURFA’YI NASIL ETKİLEDİ?” oldu.

Yaklaşık 3 saat süren ve Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ne durumda, tamamlanması öngörülen yol haritasında gecikme var mı? Şanlıurfa, Kalkınmada Öncelikle İller arasında yer almasının avantajını hakkıyla kullanabildi mi, kullanamadıysa sebepleri? Kentteki elektrik kesintileri ve sulama birliklerinin DEDAŞ’a olan borçlarıyla ilgili sorunlar hangi aşamada? Göbeklitepe’nin, Şanlıurfa’nın kültür ve turizmdeki rolü? Ve ülke gündemiyle ilgili diğer gelişmelerin de anlatıldığı konferans soru-cevap bölümüyle tamamlandı.

AK Parti Mehmet Ali Cevheri’nin anlattıkları özetle şöyle:

“Kapalı sisteme geçilmesini söyledik. Son projeler kapalı sistemle yapılıyor ve su araziye öyle veriliyor. Suruç Projesi tamamen kapalı hatta kartlı sistem. Sulayabildiği kadar ödemesi yapacak. Vahşi sistem ciddi manada araziler su altında kalıyor, ekim yapılamıyor ve ciddi manada tuzlama söz konusu. Bilinçli yapılmadığı için verimi düşürüyor, su israfı oluyor ve tuzlanma sorunu ortayı çıkıyor.

DAMLAMA SİSTEMİ

Tarım Bakanlığı nezdinde görüşmelerimizde vatandaşımızın damlama yağmurlamaya teşvik edilmesini önerdik. Devlet desteğini ‘damlama sistemi için verelim’ dedik.

Gübre ve mazot fiyatları yüksek, doğrudur. Bu yıl destekler yüzde 100 arttırıldı. Kimyasal gübre uzun süreden beri kullanılıyordu zararlıydı. Organik gübre teşvik etmemiz gerekiyor, hem verimi arttıracak hem toprağa zarar vermeyecek ve ithal edilmeyeceği için ciddi manada dışarıya para harcanmayacak.

DIŞA BAĞIMLILIK

Muhakkak ilaç kullanımını konusunda da dışa bağımlılık kurtulmamız gerekiyor. Nasıl ki savunma sanayimizde kendi teknolojimizi oluşturduk ise sağlık, medikal, ve ilaçta da dışa bağımlılıktan kurtulmamız gerekiyor.

Arsa tahsis noktasında yardımcı olurum, böyle bir durumda İstanbul’daki Şanlıurfa dernekleri bir araya gelmiş olurlar. Proje külliye halinde düşünülür. Etkinliğimiz daha iyi olur, bana ne düşüyorsa ben hazırım. Girişimde bulunuruz.

EĞİTİMDE 78 SIRADAYIZ

Eğitmde 78 sıradayız. Taşımalı eğitimde lideriz. Öğretmenlerin kısa sürede gitmesi sorun oluyor. Hiçbir eğitim formasyonu almamış bir öğretmenin öğrencilerimize ders vermesi kabul edilir değil.

Doğruları söylediğimiz için tepki alıyoruz ama söylemeye devam edeceğiz.

Eğitimde bir sorun da öğrencilerin aileleriyle birlikte çalışmak üzere Mart ayının başında dışarıya gidip Kasım ayında gelmesi. Çocuklar 4 ay eğitimsiz kalıyor. Bütün girişimlerimiz neticesinde İstanbul’dan sonra en fazla öğretmen atanan il Şanlıurfa.

Nüfusunun sürekli artması nedeniyle bizim her yıl asgari 1500 derslik yapmamız lazım. Bu en az 75 okul eder. Pandemiden ve ekonomik sıkıntıdan dolayı son iki yıldan beri derslik yapılmadı.

Mevsimlik tarım sorununa çözüm bulamayız. Konya, Eskişehir, Polatlı gibi yerlerde çalışan Şanlıurfalı mevsimlik işçileri ziyaret ettim. Son yıllarda büyük kesmi mobilize. Mevsimine göre kaysı için Malatya’ya, fındık için Karadeniz’e, patates için Niğde bölgesine gidiyor. Sabit olunmadığı için eğitim aksıyor.

Özel okul oranı eğitim Türkiye’de yüzde 6, Şanlıurfa’da ise yüzde 3, yani Türkiye ortalamasının altında.

450 BİN SURİYELİ VAR

Şanlıurfa’da 450 bin Suriyeli var, bunlara eğitim veriyoruz. İlk zamanlar merdiven altı okullarda Suriye müfredatına eğitim göre veriliyordu. Geçmişe baktığımızda onların tahini yazanlar Osmanlıyı kötülemişlerdir.

Bu nedenle bizim mefrudatımıza uyulmasını talep ettim. Bu çocuklar bizim okullarımızda okumaya başladı. Böylelikle ülkemizde kalmak isteyenlerin Türkiye’ye intibakları daha iyi olacaktır. Geri dönseler de Türkiye sevgileri devam etsin.

GAP MİLLİ BİR PROJEDİR

Tarımdan beklediğimiz verimi alamıyoruz. GAP’ın gerçekleşme oranı yüzde 37, Şanlıurfa’nın yüzde 51. Sulamada yüzde 73 olmuş. Hazine arazilerin satılıp GAP için değerlendirilmeli. GAP milli bir projedir.

GAP önemsenmesi gereken bir proje. Ne olursa olsun GAP’ı bitireceğiz. Birinci önceliğimiz GAP, ikincisi ise Şanlıurfa’ya ikinci bir üniversite kazandırmamızdır.

94’ten sonra ovaya su verildikten sonra insanlar kazanmaya başladı, sanayileşme de ondan sonra başladı. Eskiden fabrika denildiğinde akla un fabrikası akla gelirdi, yani değirmen. Değirmene fabrika denilen bir anlayıştan eliyoruz.

ÇÖZÜM SANAYİLEŞMEDE

Geçmişe baktığımızda birçok temelimiz göstermelikti. Temel atma törenlerine için bakan, vali insanları davet ediyordu. Sanayileşme olğumuz 1994 yılında başlamış. 4 organize sanayi bölgemiz var ama hepsi çalışsa 30 bin işçi yapar. Yaş ortalamamız 20 ancak toplam istihdam 30 bini geçmiyor bu da çok yetersiz. Çözüm sanayileşmede görüyorum. 

400 okul, 4 bin dersliğin banisiyim. Demiryolu projemizde sondajlama devam ediyor, Viranşehir’e varmak üzere. Proje bittikten sonra inşa ihalesi yapılacak, takipçisiyiz. Bu projeyi başlatan şahıslardan birisi benim.

ARAÇ İSRAFI

Milletvekili olarak evimden Meclis’e arabayla gidiyorsam, kendi yakıtımı kullanıyorsam. Beledinin bir müdürü niçin devletin arabasını kullansın?

Kiralamaya karşıyım. Karaköprü Belediyesi’ne de söyledim; Kiralama yapmayın araç alın. Kendi kaynaklarımızı kullanmamız gerekiyor. En büyük sorun kötü yönetim ve israf.

SERACILIK

Yenilenen enerji ile seracılıkla üretim yapılan alan 500 dekarı geçti. Bu konuda Karaali 3000 dekar kapasiteye sahip. Ancak seralarımızı dağlık bölgelere kuralım, geliştirelim. Sera projeleri katma değeri yüksek, bayan istihdamı için de önemli.”