PAMUK ÜRETİCİSİNİ YAĞMUR ETKİLEMEDİ

Şanlıurfa’da önceki gün etkili olan yağışlar kullanılan tohum sayesinde pamuk ekili olan alanları etkilemedi.

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Mahmut Aynıberk, Şanlıurfa genelinde son günler içinde yağan yağmurun daha şiddetli olmazsa şuanda bir sıkıntı görünmüyor. Biçilmemiş olan pamuklara bir sıkıntı yaşatmadı. Ama yağacak olan yağışlar daha şiddetli veya dolu şeklinde yağışlar olursa pamuklara zarar verme ihtimali yüksek olur. Dedi.

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Mahmut Aynıberk, Yeniurfa Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Şanlıurfa genelinde son günler içinde yağan yağmurun daha şiddetli olmazsa şuanda bir sıkıntı görünmüyor. Biçilmemiş olan pamuklara bir sıkıntı yaşatmadı. Ama yağacak olan yağışlar daha şiddetli veya dolu şeklinde yağışlar olursa pamuklara zarar verme ihtimali yüksek olur. Pamukta ilaç kullanan çiftçilerin büyük bir kısmı biçim yaptı. Biçim yapmayan çiftçilerimizin de ekili olan pamuklarına yapraklarından dolayı aşırı şiddetli olmadığı için bir zarar vermiyor.

Bir diğer unsurda Şanlıurfa’da kullanılan tohumların yüzde sekseni gandiya denilen tohumlar olduğu için bu tohum kullanan çiftçilerin tarlalarında yağmurun bir etkisi olmuyor. Bu tohumun özelliği kendini kolay kolay bırakmayan bir tohum çeşidi olması, haşereye karşı dayanıksız ama yağmura karşı dayanıklı bir tohum olduğu için yağış zarar vermiyor. “ diyerek sözlerini sonlandırdı.

MEHMET ER