ÖCALAN’DAN, BİRECİK’TE YAŞANAN HEYELAN İLE İLGİLİ SORU ÖNERGESİ

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan soru önergesinde şu görüşlere yer verdi: “Şanlıurfa’da Birecik-Halfeti yolu Saha Mahallesinde Fırat Nehri kıyısındaki baraj yolu üzerinde meydana gelen heyelan nedeniyle dağdan kopan toprak ve kaya kütlesi, seyir halindeki 2 hafif ticari aracın üzerine düşmesi sonucu, araçlarda bulunan İbrahim Halil Ağgümüş ve Murat Ağgümüş ağır olmak üzere 8 kişi yaralandı. 

Aynı bölgede 2019 yılında da 2 defa heyelan meydana gelmiş, araçlar ile iş yerleri zarar görmüştü. Ancak heyelanın sürekli yaşandığı yerde kalıcı bir çözüm üretilmediği için maalesef aynı üzücü sonuçları yaşamak zorunda kalıyoruz. Başlarına tonlarca ağırlığında toprak ve kayaların düştüğünü fark eden sürücüler bu defa ölümden kurtuldular ancak bir başka zaman sürücüler veya yaya olarak geçen yurttaşlarımız bu kadar şanslı olmayabilir.

Söz konusu yerde telafisi mümkün olmayan sonuçların yaşanmaması için yetkililerin bir an önce Saha Mahallesinde Fırat Nehri kıyısındaki baraj yolu üzerindeki yamacın rehabilite etmesi için kalıcı çözüm üretmesi gerekiyor. 

Bu bağlamda; 1-           Birecik-Halfeti yolu Saha Mahallesinde aynı bölgede sürekli heyelan yaşandığı halde neden kalıcı bir çözüm üretilmemektedir?

2-         Birecik-Halfeti yolundaki heyelan için kalıcı bir çözüm üretilmemiş olması ile ilgili herhangi bir ihmal söz konusu mudur? Varsa ihmali olan kişiler hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?

3-         Birecik-Halfeti yolu ile ilgili yapılan bir çalışmalar var mıdır? Varsa söz konusu çalışmalar ne aşamadadır? Dedi.