NİHAT ÇİFTÇİ, TEKNOKENTİN ÖNEMİNE DEĞİNDİ

Nihat Çiftçi yaptığı paylaşımda şu görüşlere yer verdi:

“Teknokent Faktörünün Devreye Alınması

Türkiye’de birçok ilde üniversiteler bünyesinde Teknokentler kuruldu.   Şanlıurfa’da da Harran Üniversitesi bünyesinde teknokent merkezi kurulmuştur. teknokent merkezi yeni bir fikri keşfetme yeridir. Genç üniversite öğrencileri veya özel sektördeki girişimciler, gelecekte insanın kullanımına sunulacak bir fikrini Teknokent atölyelerinde çalışır, belli bir noktaya getirdiği projesini kuluçkadan artık üretime geçecek uygulamaya getirdiğinde piyasaya sürer. İşte bu merkezler bir fikir üretim yerleridir. Önce fikir geliştirilir daha sonra bu fikrin çerçevesi, amacı, faydası, alanı ve olgunlaşacak zamanı belirlenerek proje haline getirilir. Proje bu merkezlerde ete kemiğe bürünür. teknokent merkezlerinde ete kemiğe bürünen proje piyasalarda uygulanmaya konulur. Projenin uygulanmasıyla ortaya çıkan sonuçlar analiz edilerek istatistikleri tutulur. Uygulama sağlandıktan sonra bu proje sektöründe benzer konudaki uygulamalarla yarışır hale gelir.

Şanlıurfa bir tarım şehridir. Harran Üniversitesi bünyesinde kurulan teknokent merkezinde Ar-ge ve deneme yapan x şirketi yeni bulduğu çiğit tohumunu ıslah eder. Yanı başındaki deneme istasyonda dener ve iyi sonuç aldığını, verimin ve kalitenin yüksek olduğunu ölçer. Burada yapmış olduğu tasarımı, rengi, logoyu ve cinsini ilgili bakanlıklara tescil eder.  Artık ürün piyasada üretime ve satışa hazır hale getirilmiştir. Bu örnek gibi birçok konuda yeni buluşlar piyasayı zenginleştirecektir. İşte bu zenginlik Şanlıurfa menşeli olacak ve bundan sonra piyasaya sürülen projeden kazanılan ekonomik getiri Şanlıurfa’nın yerelden kalkınmasını doğrudan sağlayacaktır.

Şanlıurfa’da yaşayan Nüfus Türkiye’nin en genç nüfusudur. Bu nüfusa teknokent önemli bir fikir atölyesidir. Şanlıurfa ili toprak, arkeoloji, tabiat çeşitliliği bakımından çok zengindir. Bu zenginlik teknokent merkezinde bir fikir ile başlayıp, proje halini alacak ve uygulamayla şehrin kalkınmasında rol oynayacaktır.

  Şehirde yaşayan bir çiftçi, esnaf, şoför, sanayici, eğitimcinin kullanacağı programlara ihtiyaç vardır. İşte bu programlar ancak Şanlıurfa teknokent merkezinde olgunlaşabilecektir. Gençler bilgisayarla uğraşma konusunda yeteneklidirler. Bu yeteneklerini geliştirerek, tasarlamış olduğu programları önce illerinde deneyecek ve başarılı olduklarında diğer illere hatta ülkelere satarak önemli gelirler elde edeceklerdir. İşte bu program buluşları insan kaynağının değerlendirmesi bakımında ilin kalkınmasını sağlayacaktır.

Dünyadaki tüm gelişmeler, üretimler, eserler hayalle başlar. Gençlik hayal edecektir ve bulduğu hayalinin peşinde koşacaktır. İşte gençliğe hayalinin peşinde koşmayı öğretecek, hayalini projelendirecek, bu projeyi piyasaya sürerek insanlık gelişiminde etkin rol alma ve neticesinde yaşadığı şehre zenginlik getirecek buluşun ilk adımı teknokent merkezleridir. Şanlıurfa Teknokent Merkezi akademisyenlerle gençlerin fikirlerini parlatmalıdır. Her fikir Şanlıurfa’yı kalkındıracak bir hamlenin başlangıcı olduğunu gençlere öğretmelidir. Şehirler beyin olarak kalkınmışlardır. Şanlıurfanında beyin olarak kalkınmasında teknokent merkezinin katkısı tartışmasız olacaktır.” Dedi.