Nazmi Bilgin Tekrardan Başkan Seçildi

Gazeteciler Cemiyeti Olağan Genel Kurul için Ankara Ticaret Odası’nda (ATO) toplandı. Mevcut başkan Nazmi Bilgin’in tek liste halinde gittiği olağan genel kurulda. Mevcut başkan Bilgin oy çoğunluğu ile tekrarda başkan seçildi. Düzenlenen olağan genel kuruluna Şanlıurfa’yı temsilen Şanlıurfa Çalışan Gazeteciler Dernek Başkanı Tahir Gülebak’ta katıldı.

Olağan genel kurul Başkan Nazmi Bilgin’in açılış konuşmasıyla başladı. Ardından başkanlık divanı için verilen önergeyle; Divan Başkanlığına Yusuf Turan, Başkan Yardımcılıklarına Mihriye Seçil Keskin ve Ahmet Ertüm, Yazman üyeliğe de Mehmet Değer seçildiler. Kongre gündeminin oya sunularak kabul edilmesinin ardından, Yusuf Turan, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin’i kürsüye davet etti.

Yüzlerce gazeteci işsiz kaldı

Bilgin konuşmasında, Doğan Medya Grubu’nun el değiştirmesiyle çok sayıda gazetecinin işten çıkarıldığını, Habertürk Gazetesi’nin yayın hayatına son vermesiyle birlikte yüzlerce gazetecinin de işsiz bırakıldığını hatırlattı. Bilgin şöyle dedi: “Aydın Doğan medyayı sattıktan sonra bir açıklama yapmıştım. Paranın mühim olmadığını az da olsa toplumun çok sesliliğinin satıldığını söylemiştim. TRT’den 1.800’e yakın meslektaşımız emekliliğe zorlandı. TRT ve AA bizlerin gözbebeğidir. TRT her daim iktidarın müdahalesine maruz kalmıştır, taraf olmaktan çıkarak, bir propaganda aracı haline gelmiştir. Tecrübe zor kazanılan bir iştir. Bir kurum işlevini yitirmişse çözüm işten çıkarmak değildir” dedi.

Bilgin, “Gazetecilik evrenseldir, tarafsızdır, doğruları görmektir”

Anadolu basınının ciddi bir mali sıkıntı içinde olduğunu hatırlatan Bilgin, bu durumun en önemli nedeninin de kağıt sorunu olduğunu kaydederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Toplumun özgürlüğü için kağıt zorunludur. SEKA fabrikası İzmit’te şu an bir müze olarak kullanılıyor. Ayrıca bizim en önemli bir diğer derdimiz ise hapisteki gazetecilerdir. Meslektaşlarımızın serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Gazetecinin suç işleme özgürlüğü yoktur. Türkiye hapiste gazeteci olmadığı savunurken, çok sayıda uluslararası rapor, ifade ve basın özgürlüğü açısından Türkiye’nin alt sıralarda yer aldığını gösteriyor. Adalet sistemimizle dünyada 100.sıradayız. Bizim altımızda devlet değil kabineler, aşiretler var.”

“Halkımız 15 Temmuz’da demokrasiye bağlılığını net bir şekilde ortaya koydu. Türkiye’de darbe döneminin artık kapanması gerektiğini gür sesiyle haykırdı. Darbenin önlenmesindeki en büyük görevi iktidarın siyasetçilerin eleştirdiği medya yaptı. Eğer medyanın demokrasiye olan inancı olmasaydı Türkiye belki de çok karanlık bir dehlizin içine girecekti. Atatürk’ün 1925 Kastamonu konuşmasındaki uyarılarının yerindeliği bir kez daha görüldü. Atatürk diyordu ki: efendiler ve ey millet iyi biliniz ki Türkiye cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz. En doğru ve en hakiki tarikat, tarikat-ı medeniyettir. Medeniyetin emir ve talep ettiklerini yapmak insan için kâfidir.”

Yönetim Gündemin seçim maddesine geçildi. Seçime Nazmi Bilgin Başkanlığında tek liste ile gidildi. Kurullar şu isimlerden oluştu.

Kurulu, Ayhan Aydemir, Nursun Erel, Ümit Gürtuna, Yusuf Kanlı, Savaş Kıratlı, Olgunay Köse, Ali Oruç, Güray Soysal, Önder Sürenkök, Ali Şimşek, Önder Yılmaz, Musatafa Yoldaş ve Ertürk Yöndem.

Onur Kurulu: Ercan San, Fethi Akkoç, Mehpare Çelik, Sencer Güneşsoy, Orhan Gürdil, Abdi Pehlivan, Can Pulak, İbrahim Saraçoğlu, İsmet Solak, Ayçetin Tulgar, Ergin Ünal.

Denetim Kurulu: Doğan Bulgun, Umut Çevik, İzzet Dağıstanlı, Ertuğrul Bülent Danacı, Abdülhalik Ensari, Faysal Geyik, Murat Eralp Gürgen, Metin Işık, Arif Koca, Mustafa Salihoğlu ve Hacı Ali Topçu.

Seçici Kurul: Seva Ülman Erten, Mustafa Bozdemir, Remzi Dilan, Besim Güçtenkorkmaz, Özdemir Kalebek, Mihriye Seçil Keskin, Tuncay Salman, Kumru Tulgar, Talay Ulusu, Osman Nuri Üntürk, Tuncay Yıldırım.

Geçerli 297 oyun tümünü alan Nazmi Bilgin yeniden başkanlığa seçildi ve kurulların seçimleri tamamlandı.

Dilek ve temennilerin ardından Divan Başkanı Yusuf Turan, kongreyi kapattı.