MÜFTÜ AÇIK: NİKÂH İÇİN TALEPLER GELİYOR

İl ve ilçe müftülüğünün Şanlıurfa’da yaptığı çalışmalar hakkında basını bilgilendiren Müftü Açık, Vatandaşlardan talep var. Yer, yer bize ve çevremize bu tür talepler geliyor. Hatta bizden gün almak istiyorlar. Şuanda gün veremiyoruz. Ama tahmini hafta içersin de her şey netleşir ona göre bizde gün vermeye başlarız. Dedi.

İl Müftüsü İhsan Açık yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: “Müftülerin nikâh kıyması ile ilgili vatandaşlardan talep geliyor. Fakat şunu unutmamak lazım bununla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığından bize yönetmeliği gelmedi, nasıl kıyacağımız, ne zaman kıyacağımız, kıydığımız nikâhı nereye kayıt edeceğimiz, bunların defterleri kayıt sistemleri gelecek. Bununla ilgili nüfus müdürlüğü ile ortak sisteme girişimiz sağlanacak. Yetki verildi ama o yetkiyi nasıl kullanacağız. Her kurumun bir kendi iç yönelesi ve yönetmeliği olur. Biz zaten Pazartesi günü Diyanet İşleri Başkanlığının yaptığı bir toplantı vardı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Müftüleri olarak biz oradaydık. 23 Müftü Sayın Diyanet İşleri Başkanımız da bu konuda bize bilgi verdi. Çalışma devem ediyor birkaç hafta içersin de bu çalışma biter ondan sonrada il ve ilçelere talimatlar gönderilir. Şu şekilde kıyabilirsiniz diye.

Vatandaşlardan talep var. Yer, yer bize ve çevremize bu tür talepler geliyor. Hatta bizden gün almak istiyorlar. Şuanda gün veremiyoruz. Ama tahmini hafta içersin de her şey netleşir ona göre bizde gün vermeye başlarız. Nikâh cüzdanı, Evlilik cüzdanı vermeye başlarız. Bu toplumun bir talebi idi, Toplum istedi bunu, hükümetimizde mecliste alınan kararı uygulayarak müftülüğün kıyacağı nikâhı İnşallah gerçekleşmiş olacak.

Bizim Şanlıurfa’da 2 bin civarında camimiz var. Onların bakım onarım işleri ile ilgili tabiki cami camaati taşın altına elini koyuyor. Onunla ilgili bizim bir ödeneğimiz olmuyor. Ama bakım onarım, temizlik işleri belediyelerimiz tarafından yapılıyor. Bu hususta onların yetkisi var. Onların yetmediği yerde ise camii cemaatimiz imamımızın önderliğinde camilerin bakımlarını, onarımlarını ve temizliklerini yapıyorlar.” Dedi.

MEHMET ER