MEDYADA GÖÇ VE MÜLTECİLER KONFERANSI YAPILDI

İstanbul’da özel bir otel toplantı salonunda gerçekleşen Konferansta, Birleşmiş Milletler'den gelen uzmanların moderatörlüğünde duayen gazeteciler, medyada göç konusunun nasıl ele alındığını ve mültecilerin nasıl temsil edildiklerini tartıştılar.

Konferansta, Türkiye'de vatandaşların mülteci algısı üzerindeki en büyük etkiyi yazılı ve görsel basının oluşturduğu düşüncesinden hareketle, göç ve göçmen haklarına ilişkin yasal çerçeve hakkında yerel ve ulusal basında farkındalık yaratılması amaçlanıyor.

Kasım-Ekim 2017'de Antalya'da yerel basın mensuplarına yönelik gerçekleştirilen "Basın Mensupları İçin Göç ve Mültecilik Konularında Bilgi ve Farkındalık Seminerleri"nin kapanış etkinliği "Medyada Göç ve Mülteciler Konferansı", T.C. Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Mehmet Akarca ve SGDD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gitmez ve SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak'ın açılış konuşmalarıyla başladı.

Konferansın Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği (BMMYK-UNHCR) Dış İlişkiler Sorumlusu ve Basın Sözcüsü Selin Ünal'ın moderatörlüğünde "Göç Konusunda Farkındalığın Oluşturulmasında Medyanın Rolü" başlığıyla başlayan ilk oturumda, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel, gazeteci Mark Micallef ve Reuters'tan Murad Sezer sunum yaptılar.

İkinci oturumda, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'ndan (UNFPA) Toplumsal Cinsiyet Uzmanı Bora Özbek'in moderatörlüğünde "Mültecilerin Toplumsal Kabulü Sürecine Medyanın Etkisi" tartışıldı. Oturumdaki konuşmaları NTV'den Mete Çubukçu, Jiji Press'ten Vehbi Baş ve Al Araby TV'de Adnan Aldaher yaptı.

"Göçmenlerin Toplumsal Uyum Sürecinde Medya Nasıl Rol Alabilir?" başlıklı son oturumu Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'ndan (UNICEF) Sema Hoşta yönetti.

EuroAcademic EASC Başkanı Musfata Ulusoy, Yrd. Doç. Dr. Bora Bayraktar ve NEVV-TR Haber'den Mohammad Abdi konuya ilişkin görüşlerini sundular.

"Basın Mensupları İçin Göç ve Mültecilik Konularında Bilgi ve Farkındalık Semineri"nde 600'den fazla yerel basın mensubuna ulaşılırken "Medyada Göç ve Mülteciler Konferansı kapanış toplantısında Şanlıurfa’yı Yeniurfa Gazetesi Haber Müdürü Mehmet Er ve Urfanatik Gazetesinden Mehmet Kaması temsil etti.