KORONA FISTIK FİYATINI DA ETKİLEDİ!

Kırmızı kabuklu kuru fıstığın Şanlıurfa’da hal pazarında 35 TL’den sattıklarını, Yaş olan fıstığı da hal pazarında ve Antep’te 18-19 TL civarında alıcı bulduğunu belirten üreticiler fıstık bahçelerine ve işçilere ödediğimiz masrafı bile çıkaramıyoruz. Diyerek sitem ettiler.

Urfa'da fıstık ağaçları mevcut tarım alanlarının yüzde 50′sini yakın bir kısmını kaplıyor. En büyük üretim Urfa’da yapılmasına rağmen yeterli sanayimiz olamadığı için Antep'e giden fıstıkların paketlemesini yapan Gaziantep tüm dünyaya Antep fıstığı diye satıyor.

FISTIK ÜVEY EVLAT MUAMELİSİ GÖRÜYOR

Konu ile ilgili olarak Yeniurfa Gazetesine açıklamalarda bulunan Şanlıurfalı fıstık üreticileri, Fındığa hükümetimiz taban fiyat belirledi. Ama fıstık üvey evlat muamelesi görüyor. Taban fiyat verilmediği için fıstık piyasasını da Gaziantep belirliyor. Dediler.

KORONA FISTIK FİYATINI ETKİLEDİ

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüsünde etkisi ile bu yıl fıstıkların para etmediğini, İşleme, paketleme olmadığı için Urfa hal pazarında satamadığımız fıstıkları mecburen Gaziantep’e götürdüklerini komşu ilin fıstık piyasasını belirliyor. En büyük üretim Urfa’da yapılıyor. Ancak yeterli sanayimiz olamadığı için Antep'e giden fıstıklara Gaziantep damgası vuruluyor.

Türkiye’nin en önemli fıstık üretim merkezlerinden biri olan Şanlıurfa'da fıstık üreticileri, bugüne kadar fındığa ve diğer ürünlere verilen önem destek fıstığa verilmedi. Diyerek sitem ettiler.

MASTAFIMIZI KURTARALIM YETER

Bir Fıstık üreticisi olarak dikim ve bakımının sizlerle şöyle paylaşabilirim Traktörle usta bir şoförle standart bir şekilde sürülmesi Yılda bir defa budaması yapılması ağacın etrafını havalandırması için yılda en az 3 defa toprağı karıştırması, Mart ve nisan ayında iki defa ilaçlanması, ilkbahar ve sonbaharda da sulanmasıdır. Dolayısıyla Traktörle fıstıkların arasını yılda altı yedi defa süren ilaçlaması yapan budaması yapan üreticilerimiz gerçekten büyük emek sarf etmektekte. Bu kadar emek ve masraf ettiğimiz ürünün giderini kurtaralım yeter dediler.

MEHMET ER