Kız çocukları için toplandılar

Milli Eğitim Bakanlığı'nın koordinesinde 15 pilot ilde yürütülen 'Kız Çocuklarının Okullulaşma Oranlarının Artırılması' Projesi kapsamında Şanlıurfa'da toplantı düzenlendi. Dedeman otelde düzenlenen toplantıya İl Milli Eğitim Şube Müdürü Cumali Yılmaz, eğitimciler, kanaat önderleri, imamlar, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
'DEVAMLILIK TEMEL
HEDEF'
Şanlıurfa Milli Eğitim Şube Müdürü Cumali Yılmaz, söz konusu projenin Diyarbakır, Batman, Erzurum, Hakkari ve Siirt'in de aralarında bulunduğu 15 ilde yürütüldüğünü söyledi. Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Şanlıurfa'da yaklaşık 600 bin öğrencinin bulunduğunu söyledi. Yılmaz,"50 Binde Suriyeli misafir öğrencilerimiz bulunuyor. Şanlıurfa 650 Bin öğrencisi olan büyük bir eğitim şehri konumunda. Mesleki ve teknik eğitimdeki öğrenci sayımız genel orta öğretim içerisinde 109 bin öğrencimiz orta öğretim içerisinde. Yaklaşık 40 bini mesleki ve eğitim okul ve kurumlarında eğitim öğretim anlamında yararlanmakta. Özellikle kız çocuklarının eğitime katılması onların devamının sağlanması yönünde çalışmalar çerçevesinde ilimizde 69 tane pansiyonumuz bulunmakta. Bu 69 pansiyon içerisinde 4841 kız öğrencimiz, 5599 erkek öğrencimiz toplam 10 Bin 840 öğrencimiz bu pansiyonlu okullarda barınmakta ve eğitim öğretimlerine bu şekilde devam etmekteler. Bu yıl ilköğretime kayıt olan 59 öğrencimizden yaklaşık 30 Bini kız öğrenci.
'İYİ NOKTAYA GELİNDİ'
Sayıya baktığımızda yüzde elli oranında kız öğrenci sayımızın tamamına yakın okullara kayıt olmuş vaziyette. Kız çocuklarının okullara kazandırılması bakımından Şanlıurfa ilimiz oldukça iyi bir noktaya geldi. Bu KEP 2 projesi yaklaşık 2011 yılında KEP 1 projesi adı altında kız çocuklarının eğitime kazandırılması projesi adı altında Şanlıurfa'da uygulandı."
'SAHA ARAŞTIRMALARI
YAPILACAK'
Özellikle kız çocuklarının okula devam oranının arttırılmasının hedeflendiğini belirten Yılmaz,"Bu sadece Urfa'da değil, Güneydoğu ve Doğu illerimizin 15 ilinde bu proje uygulandı. KEP 2 projesi ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki 15 pilot ilde Mi, Bitlis, Siirt, Batman, Bingöl, Ağrı, Kars, Erzurum, Iğdır, Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Van, Şırnak ve Hakkâri illerinde yoğunlaştı. Bu illerde 2 yıl sürecek ve bu faaliyetlerde on binlerce eğitimci, yerel kanaat önderi, aile ve çocuğa doğrudan ulaşılacak, saha araştırmaları yapılacak, eğiticiler eğitilecek, çalış taylar, seminerler ve festivaller düzenlenecek."diye konuştu.
'MESLEKİ BECERİ VE İŞ GÜCÜ YETERLİLİĞİ
TEMEL AMAÇ'
Kent merkezi ve köylerde binlerce aileye ziyaretlerin gerçekleştirileceğini belirten Yılmaz, şöyle konuştu:"Projenin temel amacı başa mesleki ve teknik eğitim olmak üzere orta öğretimin kapasitesinin arttırılması, özellikle kız çocuklarının mesleki becerileri ve iş gücü yeterliliklerinin iş piyasasına girişimi açısından arttırılması yoluyla özellikle orta öğretimdeki kız çocukları için okullaşma oranlarının arttırılması hedefleniyor. KEP 1 projesi ile önce okullaşma oranının arttırılması, şimdide okula devamının sağlanması ve özellikle kız çocuklarının okula devam oranının arttırılması hedefleniyor. Bu projeler ilimizde Pazartesinden itibaren 4 gün boyunca bilgilendirme toplantısı gerçekleştiriyoruz."
Konuşmaların ardından katılımcılar, guruplar halinde çalışmalarını sürdürdü. 3 gün daha sürecek toplantının ardından yol haritasının çıkarılacağı belirtildi.
ŞAHBAN KILIÇ