KESK: Basın ve ifade özgürlüğüne yönelik saldırıları kınıyoruz

SES Şanlıurfa Şubesi'nde düzenlenen basın açıklamasına KESK bileşenlerine bağlı sendika başkanları ve üyeleri katıldı. KESK Ş.urfa Şubeler Platformu Dönem Sözcülüğü adına açıklama yapan Ruken Kılınç, gazetecilere yaptığı açıklamada,"Tamda içinden geçtiğimiz sürecin karakterini yansıtacak şekilde hukuka aykırı şekilde başta tutuklanan gazetecilere, ekranı karartılan televizyon ve basılan radyo kanallarına, muhalif basın ve kişilere yönelik baskı tam gaz devam ediyor. Demokrasilerde yönetenler denetlenmeye ve eleştiriye açık olmalıdır. Bu anlamda basın özgürlüğü demokrasilerin olmazsa olmaz koşullarından birisidir. Yönetimlerin, hangi görüşten olursa olsun, eleştiri ve denetimlerinden rahatsız oldukları medya kuruluşları ve basın mensupları üzerinde yıldırıcı, caydırıcı baskılar oluşturmaları kabul edilemez."dedi.

Basın özgürlüğü, demokratik bir toplumun temel ilkelerinden birini oluşturmakta olduğunu belirten Kılınç, şöyle konuştu:"Basının halkı bilgilendirme görevini yerine getirebilmesi, üzerinde iktidar baskısı olmadan, özgürce çalışabilmesine bağlıdır.
Bu nedenle basın özgürlüğü, ülkedeki rejimin demokrasi olup olmadığının bir ölçütüdür. Bu durum sadece bir özgürlük sorunu değil, aynı zamanda hassas bir siyasal sorun halidir. Demokrasi kültürü olan toplumlarda basın, sadece iktidarın lehine olan düşünceleri değil toplumda rahatsızlık yaratabilecek düşünceleri de tarafsız yansıtmak durumundadır.
Bu durum hoşgörünün çoğulculuğun ve demokrasinin olmazsa olmaz ilkelerinden biridir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin basın özgürlüğü kararı da bunu gerektirir. Devlet, ifade özgürlüğünü korumak ve bu alandaki hak ihlallerini önlemek için gereken önlemleri alma yükümlülüğünü yerine getirmek zorundadır. Özgür basının olmadığı yerlerde karanlığın nasıl karabasan gibi çöktüğü dünyada ve ülkemizde çokça örneğiyle sabittir.
AK Parti artık kurumlan hukuku işletiyormuş gibi yapma ihtiyacı bile hissetmiyor. Belli ki demokrasinin temel kuralları ve kurumlan tümüyle devre dışı bırakılmıştır. Basın faaliyetlerine yönelik baskı ve tehdit politikaları artık gazete okuyucularına tehdide kadar ulaşmıştır.
Özgür basın, tüm kesimlerin sesini duyurmak için mücadele eden basındır. KESK olarak kurulduğumuz güden bu yana faşizme, baskıya, zulme, sömürüye ve tehditlere boyun eğmeyen basının yanında olmaya devam edeceğiz. Urfa Radyo Karacadağ'a yapılan baskıların karşısında da duracağımızı belirtir. Tüm basın mensuplarını ve kurumlarmı özgür bir gelecek için dayanışmaya çağırıyoruz."

ANTİDEMOKRATİK VE SANSÜRCÜ BASKILARI KINIYORUZ

Karanlığa karşı demokrasi ve barış mücadelesiyle direnmeye devam edeceklerini belirten Kılınç,"Faşizme izin vermeyeceğiz. KESK olarak Radyo Karacadağ ve çalışanlarına karşı oluşturulan baskı, kamuoyunun bilgilendirilmesi, düşünce ve kanaat oluşturulması özgürlüklerine karşı bir yıldırma eylemidir. Bu görüşlerle, nerden gelirse gelsin, antidemokratik ve sansürcü baskıları kınıyoruz." sözlerine ekledi.
RAMAZAN GÜLER