KARADAĞ: YEŞİL ALAN İŞGALİ DOĞRULUK KAZANMIŞTIR

Şanlıurfa Mimarlar Odası İl Temsilciliği Başkanı Ferhat Karadağ, Şanlıurfa'da özel bir okulun kamuya ait arsayı kampüsüne dahil ettiği iddiaları ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Şanlıurfa Mimarlar Odası İl Temsilciliğinde yapılan açıklamaya birçok STK ve siyasi parti temsilcileri destek verdiler.

 Hazırlanan basın açıklaması okuyan Şanlıurfa Mimarlar Odası İl Temsilciliği Başkanı Ferhat Karadağ şunları söyledi: “Öncelikle ülkemizi derinden yaralayan Giresun ilimizdeki yaşanan doğal afette hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet yaralılara acil şifalar diliyorum.

Kentimizdeki, Uygulama imar planında yeşil alan ve otopark alanı olarak nitelendirilen kamuya açık alanların Gaspı , olası bir yangın ,deprem gibi doğal afetlerde müdahale edile bilinecek yapı çekme mesafelerinin ihlalleri ve bu alanlarda haksız kazanç sağlanması üzerine açıklamamız olacaktır. Ayrıca bu alanlar acil toplanma alanı olarak da kullanılmaktadır.

    Şanlıurfa Mimarlar odası olarak her şartta ve her koşulda görev ve sorumluluk bilincinde olduğumuzu kamuoyuna bildirmek isteriz. Dün nasıl Harran ilçemizdeki tarihi eserlerimizle ilgili kaygılarımız oluşmuş ve konunun hem Urfa kamuoyuyla paylaşılması hem de hukuki süreci başlatmış bulunmuşsak bugün de ilgili ilçemizdeki arazi rantları, yeşil alanların talan edilmesi ve haksız ticari kazanç meydana getirilebilecek yapıların yapılmasına karşı mücadele vereceğimizden emin olabilirsiniz.

     Değerli basın mensupları geçtiğimiz haftaiçi kamuoyunda, yerel basında ve sosyal medyada, özel eğitim kurumunun uygulama imar planında yeşil alan ve otopark alanını gasp ederek eğitim kampüsü sınırları içine dahil edilmesiyle gündeme gelmişti.

     Mimarlar odası haziran ayında Uygulama imar planına aykırı yapılar için araştırma komisyonumuz çalışmalar yaptı. Komisyonumuz ilgili ilçe sınırlarında bulunan kamuya açık olması gereken yeşil alan ve otopark alanlarını parsel parsel inceleyerek rapor oluşturdu. Oluşturulan rapor sonucunda kamuya açık olması gerekirken yeşil alan,otopark alanı ihlalleri, ve olası bir depremde ya da yangında müdahale edile bilinecek çekme mesafelerinin yapılara dahil edildiğini tespit etti.

           İlgili belediyesine Mimarlar odası olarak konuyla ilgili 08.07.2020 tarihli 69-2020 sayılı dilekçemiz İle bilgi istedik. Sosyal medyada ve yerel basında konunun dile gelmesinin ardından 26.08.2020 tarihinde İlgili belediyesi odamıza yazmış olduğu yazıyla tespit ettiğimiz ihlaller ve yeşil alan işgali doğruluk kazanmıştır.

   Değerli basın mensupları, Komisyonumuzun rapor sonucunda şimdilik 3 adet yeşil alan ve 3 adet çekme mesafesi ihlali tespit edilmiş olup çalışmalarımız devam etmektedir.

YEŞİL ALAN

1-         Batıkent mahallesi 169 ada 1 parselde bulunan özel eğitim kampüsüne fiziken dahil edilen kamuya açık olması gereken yeşil alan ve otopark alanı uygulama imar planına aykırı şekilde yapılmıştır. .Bu Alan 5400 metrekaredir.

2-         Seyrantepe mahallesi 184 ada 1 parselde bulunan özel eğitim kampüsüne fiziken dahil edilen kamuya açık olması oyun alanı uygulama imar planına aykırı şekilde yapılmıştır. .Bu Alan 2840 metrekaredir..

3-         Doğukent mahallesi 1969 ada 3 parselde bulunan özel eğitim kampüsüne fiziken dahil edilen kamuya açık olması gereken otopark alanı uygulama imar planına aykırı şekilde yapılmıştır. .Bu Alan 1320 metrekaredir.

İmar Kanunu’nun İlgili Maddesi Gereği; “Düzenleme ortaklık payları, düzenlemeye tabi tutulan yerlerin ihtiyacı olan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilk ve ortaöğretim kurumları, yol, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi, yeşil saha, ibadet yeri ve karakol gibi umumi hizmetlerden ve bu hizmetlerle ilgili tesislerden başka maksatlarla kullanılamaz.” İfadesi Açıkça belirtilmiştir. Buna rağmen kamuoyuna halka ait alanlar pervasızca işgal edilmeye devam edilmektedir.

ÇEKME MESAFESİ

1-         Atakent mahallesi 3469 ada 15 parselde bulunan ticari bağımsız bölümün çekme mesafelerinin katılması,

2-         -Akbayır mahallesi 1889 ada 12 parselde bulunan ticari bağımsız bölüme çekme mesafelerinin katılması,

3-         Akpıyar mahallesi 2125 ada 2 parselde bulunan ticari bağımsız bölüme çekme mesafesinin    katılması.

           İmar Kanunu’nun İlgili Maddesi Gereği; “Zemin katlarda, dükkân yapılmasına müsaade edilen yapılarda, yaya kaldırımı ile aynı seviyedeki ön bahçeleri yayaya açık bulundurulacak, yayaların can emniyetini tehlikeye düşürecek duvar ve mânialar yapılamaz. Bu gibi yerlerde ve parsel hudutlarına merdiven yapılması zaruri hallerde rıht yüksekliği 0,15 metreden fazla olamaz.” Denilmiştir.

       Son olarak, Mimarlar odası olarak kamuoyuna bilgi vermek ve hukuki süreci takip etmek birincil görevimizdir. Mimarlar odası bir kolluk kuvveti değildir. Yapılan ihlalleri düzeltecek merci ilgili ve resmi kurumdur. Söz konusu ihlalleri, işgaller aykırılıkların takibine kamuoyu adına devam edeceğiz. Buradan ilan etmiş oluyoruz.” Diyerek sözlerini sonlandırdı.