Kahve Yapım Teknikleri

Günümüzde çok çeşitli kahve yapımı seçenekleri insanların beğenisine sunulmaktadır. Ancak tercih edilen yöntem ne olursa olsun fark etmeksizin değişmeyen bazı kurallar vardır. Kahve ekipmanının tam ve eksiksiz olması, kullanılacak olan suyun kalitesi, kahvenin taze kavrulmuş ve taze öğütülmüş olması kahve yapımı değişmezleri arasında yer alır. Kişisel tercihinize göre bu yapım teknikleri kendi içlerinde ayrılabilirler. Kullanılacak olan kahvenin harmanı, kullanılacak olan sütün çeşidi ve sütün ısıtılma derecesi kişisel istekleriniz doğrultusunda değişebilir. Kahvenin tadı, kokusu, rengi, damaktaki kalıcılığı ve sütlü ürünler ile uyumunu sağlamak için genel olarak farklı bölgelerde yetişmiş olan kahve çekirdekleri daha önceden belirlenmiş oranlarda harmanlanarak her açıdan kaliteli bir kahve elde edilir. Diğer taraftan yöresel kahve çekirdeklerinin kendilerine has karakteristik niteliklerini denemek isteyenler ise sadece o bölgenin çekirdeğinden elde edilen kahveleri kullanabilirler. Kahvede süt tercih edilecekse kahve yapımı aşamasında sütün sıcaklığının 65 ile 80 santigrat arasında değişmesi gerekir çünkü 80 santigrat üzeri sıcaklıklarda süt proteinlerini kaybetmektedir.

 

Espresso Makinesi

 

Espresso makinesi kullanmak en pahalı kahve yapım tekniklerinden birisidir ancak sıkça tercih edilir. Espresso için 9 bar basınç ile kahvenin 30ml’lik özü elde edilir. Bu yöntem ile elde edilen kahve sek içilebileceği gibi süt ile yumuşatılarak Americano veya su ile yumuşatılarak Latte şeklinde içilebilir.

 

Filtre Kahve Makinesi

 

Filtre kahve makinesi ile suyun damla damla kahveye akıtılarak kahve elde edilir. Filtre içinde yer alan kahveden süzülerek alttaki hazneye kahve ulaşır. Fiyat ve performans açısından bakıldığında filtre kahve makinesi ile kahve demlemek en uygun kahve yapımı yöntemlerinden birisidir. Genellikle büyük ve orta ölçekli işletmelerde kullanılan espresso makinesi yerine filtre kahve makinesi hem işletmelerde hem de evlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Filtre kahve makinesi, espresso makinesinden çok daha ucuzdur.

 

French Press

 

French Press kahveler genellikle 300 ile 1000 ml. arasında değişen kapasitelere sahip french press isimli küçük sürahilerde hazırlanır. İlk olarak 2 yemek kaşığı civarında kahve french presse konur ve üzerine su eklenir. Kahve french pressin içerinde 3 dakika kadar demlendikten sonra french pressin üzerinde yer alan piston bastırılarak kahvenin süzülmesi sağlanır. Böylelikle kahve posasının en altta kalarak kahve bardağa alınabilir.

 

Sifon

 

Sifon ile kahve yapımı damağa olduğu kadar göze de hitap eder. Arasında filtre bulunan iki hazne, ısıtıcı bir haznenin üzerinde yer alır. Filtrenin üst kısmında bulunan bölümde kahve yer alırken alt kısmına da su konur. Isıtıcı bölümün aktif hale getirilmesiyle ısınan su yükselerek sifonda yer alan metal bir zincir ile filtrenin üst kısmında yer alan kahveyi demler. Kahve yaklaşık olarak 3dakika kadar demlendikten sonra ısıtıcı hazne kapatılır. Bu hazne kapandıktan sonra demlenen kahve soğumaya başlayarak filtreden geçip alttaki hazneye dolar.

 

Drip

 

Drip yöntemi ile kahve yapımı, filtre kahve makinesi ile kahve hazırlamaya çok benzerdir. Drip yöntemi, filtre kahve makinesine göre daha homojen demlenmiş bir kahve sunar ve kahvenin karakteristik özelliklerini daha ön plana çıkarır. Üst kısımda fitre kağıdının yer aldığı fincan şeklinde bir hazne bulunur. Alt kısımda ise kahvenin dolacağı cam hazne yer alır. Filtre kağıdına kahve konduktan sonra üzerine dairesel hareketler ile sıcak su dökülür. Kahvenin içerisinden geçerken demlenen su alttaki hazneye ulaşır. Daha sonra 45 saniye kadar kahvenin içerisinde yer alan gazların ve yağların açığa çıkması beklenir ve kahve kabarır. 45 saniye sonunda su ilave etme işlemine devam edilir.