İyilik ödülleri sahiplerini buldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in katıldığı özel gecede çeşitli kategorilerde iyilik ödüllerine layık görülenlere ödülleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Kahraman, Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, İstanbul Valisi Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş tarafından verildi. Türkiye Diyanet Vakfının yeryüzünde iyiliğin egemen olması için evrensel bir iyilik hareketine dönüştüğünü ifade eden Başkan Görmez, "Bugün aramızda bulunan bu iyilik kahramanlarımızın hiçbirinin bizim vereceğimiz ödüle ihtiyacı yoktur. Ancak bizim onların şahsında iyiliği yaymaya ihtiyacımız var. Dünyamızı saran kötülükleri defetmek için onların iyiliklerini yâd etmeye ihtiyacımız var" dedi.

"DOĞRULUK, İYİLİĞİN KAYNAĞI; GÜZELLİK İSE İYİLİĞİN SONUCUDUR"

Hz. Peygamber'in dilinde iyilik, doğruluk ve güzellik birbirinden ayrılmayan üç kavramdır. Doğruluk, yani sıdk, yani istikamet, iyiliğin yani birrin, marufun, hayrın kaynağıdır. Güzellik, yani hasane ve ihsan iyiliğin sonucudur. Doğruluk olmadan iyilik olmaz, iyilik olmadan güzellik egemen olmaz. Doğruyu, iyiyi, güzeli belirleyen yüce değerler vardır, bu değerler asla yaratıcı kudretten, Rabbimizden bağımsız düşünülemez. Yaratıcı kudret bu değerleri hem insanın mayasına ve fıtratına yerleştirmiş, hem de mukaddes kitabımız ve Peygamberimiz aracılığıyla bütün dünyaya duyurmuştur. İyilik varlıktır, kötülük yokluktur. Kötülük kötünün şahsında varlık kazanır, ama iyilik iyiler olmasa da vardır. İyilik nurdur, ışıktır. Kötülük zulmettir, karanlıktır.

"HER İNSAN İYİLİĞİ KENDİ VİCDANINDA ARAMALIDIR..."

Kerim kitabımızın iyilik tanımı aynı zamanda bir uyarı içerir. Kur'an iyiliğin ne olduğundan önce, ne olmadığını anlatır bize. İbadetlerin dışa dönük, biçimsel ritüellere indirgenmesini ve dindarlığın bir gösterişe dönüştürülmesini iyilik cümlesinden kabul etmez. İyilik yönünüzü Doğuya ve Batıya yöneltmeniz değildir.
Asıl iyilik, bizi her türlü kötülüğün egemenliğinden kurtaran Rabbimize imandır. Asıl iyilik, çok sevdiğimiz mal ve servetlerimizi fakirlerle, yoksullarla, yetimlerle paylaşmaktır. Asıl iyilik, özgürlüğünü kaybeden insanlara yardımcı olmaktır. Asıl iyilik, ahde vefadır, emanete riayettir. Asıl iyilik, zor zamanlarda direnip sabretmektir. Modern insan iyiliğin ne olduğu konusunda görüşler ve tanımlar seliyle mücadele ederken, Resulü Ekrem her insana iyiliği kendi vicdanında, kendi fıtratında aramaya davet eder.

"EĞER İYİLİK İLAHİ KAYNAĞINI KAYBEDERSE HAYIRSEVERLİK SPONSORLUĞA DÖNÜŞÜR..."

Bugün iyiliğin karşı karşıya olduğu iki tane tehlike vardır. Modern dünya iyiliği bireysel olarak insanın kendisine, faydasına ve menfaatine olan şeyler olarak tarif etmeye başlamıştır. Oysa asıl iyilik, başkalarına iyiliktir. Başkalarına iyilik yapan kendisine iyilik yapıyor demektir. Modern zamanlarda iyi ve iyilik ilahi aşkın metafizik kaynağından koparılmak istenmektedir. Oysa sadece Allah rızası için yapılması gereken hayrın ve hayırseverlik bir reklam ve propaganda aracı değildir. Eğer iyilik metafizik aşkın ilahi kaynağını kaybederse hayırseverlik sponsorluğa dönüşür. O zaman reklam ve propaganda iyiliğin, hayrın, marufun önüne geçer. Kur'an-ı Kerim ve Resulü Ekrem bu tehlikeden de daima bizleri haberdar etmektedir. "Eğer biz insanın toprağına iyilik tohumlarını ekersek o zaman dünyanın her tarafından nimet fışkıracaktır.
O nimet barıştır, kardeşliktir, şefkattir, merhamettir..." Kur'an'ın dilinde iyiliğin bir adı 'birr'dir. 'Birr'in bir harekesini değiştirdiğimizde 'berr' olur. 'berr' yine Kur'an dilinde 'toprak' demektir. Bir harekesini daha değiştirdiğimizde 'bürr' olur. 'bürr' 'nimet' ve 'buğday' demektir.
Bu üç kavram arasında dil filozofları bir ilişki kurarak bizi şuna davet ederler: Bugün yapmamız gereken berre, yani insanın toprağına birri, yani iyilik tohumlarını ekmektir.
Eğer biz berre birri ekersek, insanın toprağına iyilik tohumlarını ekersek o zaman dünyanın her tarafından bütün topraklardan nimet fışkıracaktır.
O nimet barıştır, o nimet kardeşliktir, o nimet şefkattir, o nimet merhamettir. Ve hepimiz mümin olarak şuna kesinkes inanıyoruz ki: İyilik dünyayı değiştirecek. Konuşmaların ardından ödül törenine geçilen programda ödüller sahiplerine takdim edildi. Program, hatıra fotoğrafıyla sona erdi.
HABER MERKEZİ