İNANÇ TURİZMİNE DARBE!

Geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa'da bir kebapçının, 19. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Germuş Kilisesi'nin içinde mangal yakıp kebap pişirmesi ile sosyal medyada gündeme gelen Dağyanı mahallesinde bulunan ve kaçak kazılar nedeniyle harabeye dönen Germuş Kilisesi, defineciler tarafından büyük tahribatlar oluşurken, zemin ve duvarlarda açılan derin oyuklar, yapının yakın zamanda yıkılacağını gösteriyor.

NE ZAMAN TURİZME KAZANDIRILACAK?

Germuş Kilisesi yıllardan bu yana, tadilat ve çevre düzelemesi ile turizme kazandırılmayı bekliyor.

Yıllardan bu yana birçok kez tadilat yapılan Germuş Kilisesi özelliğini kaybetmeye yüz tutarken bir türlü turizme kazandırılmıyor. Özellikle tarihi ve dini açıdan dikkat çeken bir yapı olan kilise define avcılarının mesken tutmasıyla tahribe uğruyor. Geçmiş yıllarda 700'e yakın Ermeni ailenin burada yaşadığı bilinirken yıllar içerisinde tahribe uğradığı be 2015 yılında ahır olarak kullanıldığı iddia ediliyor.

GERMUŞ KİLİSESİ, DEFİNECİLERİN ELİNDEN KURTARILMAYI BEKLİYOR

2011 yılında sit alanı ilan edilerek koruma alındığı açıklanan buna rağmen hiçbir güvenlik önlemi alınmayan tarihi yapı, define bulma ümidiyle her geçen gün daha büyük tahribatlara maruz kalıyor.

23 Ekim 2011 tarih/28093 sayılı resmi gazetede yayımlanan kararla, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Turizm Gelişim Merkezi olarak ilan edildi. Alana bir tabela diken yetkililer tarihi kilise ve çevresinde şimdiye kadar ne bir koruma önlemi aldı, ne de bir çalışma başlattı.

KADERİNE TERK EDİLEN GERMUŞ KİLİSESİ

Tarihi 19. Yüz yüz yıla dayanan Germuş Kilisesi kaderine terk edilmiş durumda.

Dünyanın en eski yerleşim yeri olarak tescillenen Göbeklitepe’ye sadece 5 kilometre mesafede olan Germuş Kilisesi (Ermeni kaynaklarında Surp Astvadzadzin), merkezin 10 kilometre kuzeydoğusunda Germuş dağlarının, eteklerinde kurulan germuş köyünde yer alıyor.  Köyün bugünkü ismi Dağeteği. 19. Yüzyılda (Ermeni kaynaklarında 1881) yapıldığı tahmin edilmekte. Kilise alanı, bir akarsu, bir kilise (Aziz Yakup ) kilisesi ve kilisenin toplantı meydanından oluşuyor.  Kilise, taştan ve 2 katlı olarak inşa edilmiştir. Günümüzde içler acısı haliyle yıkılmayı bekliyor.