İKBAL, URFA’NIN KENEVİR EKİM PROGRAMINA ALINMAMASINA TEPKİ GÖSTERDİ

Dernek binasında yapılan açıklamaya Medya yazarlar derneği başkanı Abdulkadir İkbal, Ak Parti Haliliye İlçe Belediye Başkan Aday adayı Remzi Türkmen ve basın mensupları katıldılar.

İkbal yaptığı açıklamada, “Maalesef Urfa Kenevir ekimin de programa alınmadı. Üniversitemiz başta olmak üzere Tarım İl Müdürlüğü, Ziraat odaları ve siyasilerin ele ele vererek çevreye faydalı ve  ekonomik değeri yüksek olan bu bitkinin bölgemizde yetiştirilmesi için çaba göstermeleri öncelikli olmalıdır.” Dedi.

Yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Son zamanlarda Sayın Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan’ın birkaç kez Kenevir ekiminin ülke için çok yararlı olacağını dile getirmesi isabetli ve bilim adamlarına da yol gösterici olmuştur

Sayın Reisicumhurun beyanatından sonra Birçok bilim adamı Kenevirle ilgili olarak televizyonlarda programa katıldılar ve kenevirin muhteşem bir bitki olduğunu ifade ettiler.

Bu bitki eskiden Suruç ve Birecik ilçelerimiz de ekilirdi Urfa da Kendirci mahallesinde elde edilen ürün tezgahlar da işlenir ve sicim haline getirilirdi. Kenevirin kabuğundan elde edilen halat çok mukavemetli olduğundan gemicilerin en büyük tercihi olmuştur. Ayrıca bir dönüm Kenevir dört dönüm çam ağacının çıkardığı oksijene bedeldir. Tank ve uçak sanayinde çelikten daha güçlü olduğundan kullanılmaktadır. Kamışı sekiz defa kağıda dönüşmekte,  ayrıca tohumunun ilaç sanayiinde kullanılması büyük bir avantajdır,  Gübre ve ilaca ihtiyaç olmadan çok az bir su ile yetişmektedir. 

Urfa geçen milletvekili seçiminde 65 civarında yüksek oranda AK Partiye destek verdi. Maalesef Urfa Kenevir ekimin de programa alınmadı. Üniversitemiz başta olmak üzere Tarım İl Müdürlüğü, Ziraat odaları  ve siyasilerin ele ele vererek  çevreye faydalı  ve  ekonomik değeri yüksek olan bu bitkinin bölgemizde yetiştirilmesi için çaba göstermeleri öncelikli olmalıdır. 

Bu işin  takipçisi olacağımızı  ayrıca ifade etmek isterim.” Dedi.

ŞAHBAN KILIÇ