”HOŞ GELDİN YA ŞEHR-İ RAMAZAN”

Şanlıurfa’da Ramazan’ın ilk gününü oruçlu geçirecek olan vatandaşlar Akşam (İftar) larını 19:25 açacaklar.

Şanlıurfa’da Camilerde hazırlıklar tamamlandı. Dün Şanlıurfalılar özellikle Ramazan alışverişini son güne bırakan vatandaşlar İftarlık ve sahurluk almak isteyenler çarşı pazara akın etti.

11 ayın sultanını karşılamak için hazırlıklarını tamamlayan vatandaşlar çarşı ve pazarlarda yaptıkları alışverişlerle esnafında yüzünü güldürdüler. Vatandaşlar ramazan alışverişi yapmak için çarşı ve pazarlara akın ederken, Şanlıurfalıların büyük bölümünün alışveriş yapmak için, Haşimiye çivarında bulunan tarihi çarşıları seçti.

Ramazan Ayı boyunca insanlar oruç tutup ibadet edecek. 

Bin aydan daha hayırlı olarak kabul edilen Kadir Gecesi, Ramazan Ayı içerisinde en çok önem verilen zamanların arasında ilk sırada yer alıyor. Kur’an-ı Kerim’in nazil olmaya başladığı gece olarak kabul edilen Kadir Gecesi İslam Dünyası’nda genellikle 26 Ramazan’ı 27 Ramazan’a bağlayan gece idrak ediliyor. Bu yıl ise Kadir Gecesi 31 Mayıs’ı 1 Haziran’a bağlayacak gece idrak edilecek.

Gelenek haline gelen, hayırseverlerin ihtiyaç sahibi kişilere bağış yapmak için tercih ettiği ramazan kolileri raflardaki yerini aldı. Marketlerin ve gıda perakendecilerinin özel olarak hazırladığı koliler, içeriklerine göre 50 ile 130 lira arasında satılıyor. En ucuz ramazan kolisinin içinde, yağ, bakliyat, kahvaltılık, salça, gibi temel gıda maddeleri bulunurken daha pahalı olanlarda sucuk, pastırma, tavuk gibi ürünler var.

Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi, sahurla iftar arasındaki süreyi uzattığı için sahurda mutlaka tok tutan ve susatmayan gıdalar tüketmek gerekiyor. Sahurda yeterli sıvıyı almak için bol su içilmeli. Ayran, maden suyu, meyve kompostosu da tercih edilebilir. Haşlanmış yumurtayla, kan şekerini dengelemeye yardımcı taze ve kuru meyve (hurma, kayısı gibi) ve lif oranı yüksek kuru baklagiller tok kalmanızı sağlar. Acıkmayı hızlandırdığı için hamur işlerinden uzak durulmalı. Uzmanlar, gece yatarken bir şeyler atıştırıp uyumak yerine tam zamanında yapılan sahurun günü daha rahat geçirmeye yardımcı olduğuna dikkat çekiyor.

Ramazan Bayramı, Hicri takvimde Ramazan Ayı’nın hemen ardından başlayan Şevval Ayı’nın ilk üç günü İslam Dünyası’nda kutlanır. Bu yıl 4, 5 ve 6 Haziran tarihinde kutlanacak.

Ramazan Bayramı esasen Ramazan Ayı’nın bitimi ile Ramazan’ı takip eden Şevval Ayı’nın ilk üç gününde kutlanır. Bu yıl Ramazan Ayı 3 Haziran’da bitmektedir. Ramazan Bayramı ise 4 Haziran günü başlayacaktır.

Cumhurbaşkanlığı kararı ile Ramazan Bayramı tatili 9 güne çıkartıldı. Kamu kurum ve kuruluşlarındaki bütün çalışanlar, Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla 3 Haziran 2019 Pazartesi günü yarım gün ve 7 Haziran 2019 Cuma günü tam gün idari izinli sayılacak.

MEHMET ER