Hayvancılıkta koyun kırma dönemi başladı

Hayvancılık ve besiciliğin fazla olduğu Şanlıurfa'da küçükbaş hayvanları kırkılma (tıraş) döneminin zamanı geldi. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte Akçakale, Harran, Viranşehir, Ceylanpınar, Siverek, Bozova ve diğer merkez köylerde koyun tıraş dönemi başladı. Nisan ve Mayıs aylarında kırpılmaya başlanan hayvanlar, fazlalık yapan yünlerin alınması sayesinde daha da gelişim süreci yaşıyor. Özellikle meralara çıkan besiciler, hayvanlarının gelişmesi için, koyunları kırpmaya başladı. Kış aylarında samanla, bahar aylarında da meralarda beslenen hayvanlar, beslenmeye göre, yün verirken, bu sene yünlerin geçen senelere oranla daha uzun olduğu belirtildi. Özellikle Şanlıurfa'da hava koşullarının serin olması itibariyle gecikmeli olarak başlayacağı açıklandı. Bu yıl havaların soğuk geçmesi nedeniyle bir ay gecikmeli başlayan hayvan kırpma işlemlerinin Haziran'a kadar süreceği belirtildi.

'ZAMANSIZ KIRKMA HAYVANLARA ZARAR VERİR'
Bahar aylarında kırpılan hayvanların hem gelişim bakımından hem süt verme bakımından da geliştiğini söyleyen Sürü Yetiştiricisi Mustafa Korkmaz,"Koyunlar kırpıldığı zaman daha rahat hareket edebiliyor, kolay gelişiyor. Rahat otlayan bir hayvan da daha fazla süt verir. Normal şartlarda Nisan aylarının başında hayvanları kırpmaya başlarız; ama bu sene hava koşulları biraz farklı oldu. Zamansız kırpma olursa bu sefer hayvana zarar veririz. Havaların güzel olmasını bekledik ve şimdi kırpmaya başladık" şeklinde konuştu.
Koyunlardan elde ettikleri yünlerden geçimlerini sağlamaya çalıştıklarını söyleyen Mahmut Yılmazer,"Koyunlarından çıkardığımız yünlerle bir takım ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Bazı besicilerin de yünleri satmayarak, kendi evlerinin yatak ve yorgan ihtiyaçları için kullanıyor."diye konuştu. Besicilerden Ahmet Yetim,"Tabi bu da ihtiyaç meselesidir. Adamın paraya ihtiyacı varsa yünü satıp, o parayla bir takım ihtiyacını karşılıyor. Kimisi de yatak ihtiyacı var, yünü yatak yapımında kullanıyor. Biz yıllardan beri bu işi yaptığımız için bizim yatağa ihtiyacımız yok, dolayısıyla yünleri satıp, o parayla ihtiyacımızı karşılayacağız."diye konuştu.
Hayvancılıkta koyun kırkma işinin çok zor olduğunu da ifade eden ve yıllardır bu işi yaptığını anlatan Mehmet Polat, "Koyun, kuzu ve keçilerin kırkma işlemlerini havalar ısınınca yapıyoruz. O zaman yünleri tam uzanır ve yaz aylarında kırkma işlemine başlarız. Bunun nedeni de hem koyunun etinin iyi olması hem de aşırı sıcaklardan etkilenmemesini sağlamaktır. Günde 15 ila 20 koyun ancak kırkabiliyoruz. Her koyundan yaklaşık 1,5 kilo yün çıkıyor. Bu yünler döşek ve yorgan yapımında kullanılıyor." sözlerine ekledi.
Köyde geçtiğimiz yıl kurulan ve 250 koyunla başlayan çiftlikte hayvan varlığının bugün itibariyle 800'ün üzerine ulaştığını da kaydeden Halil Hemgin,"Yeni doğacak kuzularla birlikte bu yılki hayvan varlığı sayısını bin 500'lere ulaştırmayı hedefliyoruz."diye konuştu. Küçükbaş hayvanların kırkma işleminin ardından rahatlayarak serinlediğini ifade eden Özcan, şunları kaydetti:"Genelde küçükbaş hayvanlardan koyunların kırkma zamanı yaz mevsiminde olur. Kurbanlık hayvanlar ise kurbandan 15-20 gün önce kırkılır. Bu iş için her yere gidiyoruz. Elektrik enerjisi ile çalışan bu makine ile günde 100 ile 150 arasında koyun kırkıyoruz. Burada koyunlardan sonra kırkma işlemi sırası kuzulara gelecek. Koyunların kırkılması kuzulardan daha rahat oluyor. Kırkmaya sağ arka bacaktan başlayarak öne doğru devam ediyoruz." ZEKİ ALTUNDAĞ