GÖBEKLİTEPE'DE BETON TARTIŞMASI

Göbeklitepe’deki, insanlık tarihine ilişkin yerleşik bilgilerde önemli değişikliklere yol açan kazı çalışmalarının başkanlığını yapan Klaus Schmidt'in eşi Çiğdem Köksal Schmidt yaşanan skandalı sosyal medya hesabından paylaşım yapmasının ardından bir tepkide (ŞURO) Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberler Odası Başkanı Müslüm Çoban’dan geldi.

UNESCO tarafından 15.04.2011 tarihinde Dünya Mirasları’na aday gösterilen ve gizemini koruyan yapılarıyla ortaya çıkarılacak tarihi zenginlikler saklı Göbeklitepe’yi gezen Çiğdem Köksal Schmidt tarihi alan ile ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti; “Benden başka kimsenin canı acımıyor mu? Burası Göbekli Tepe.” Dedi.

(ŞURO) Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberler Odası Başkanı Müslüm Çoban konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Hem bölgemizin, hem Türkiye’mizin ve dünyanın gözbebeği olan Göbeklitepemiz var. Eski Kazı başkanı Klaus Schmidt'in eşi Çiğdem Köksal Schmidt’in bir paylaşım oldu. Şu anda onun paylaşımı üzerinde ulusal basınında gündemine ama Göbeklitepe’miz bu sefer Maalesef üzüntülü bir şekilde gündemde bazı alanlarda tarihi dokuya zarar verecek derecede bir çalışma yaptığı görüntülerde görünüyor. Hem beton dökülmesi, özellikle Klaus Schmidt'in turistler gelsin oraya misafirler gelsin ama Göbeklitepe’ye zarar vermemesi açısından da bir güzergah yolu vardı. En azından hem Şanlıurfa Müzesi, hem Şanlıurfa Kültür Müdürlüğü bünyesinde konunun uzmanları arkeologlar çerçevesinde firma yürüyüş yolu, yürüyüş parkurunda hangi alanda, hangi malzemeler kullanılacak onlar bellidir. Özellikle Harran Üniversitesi arkeoloji bölümünden de destek almak gerekir. Orada yapılacak olan yürüyüş yolunun ve parkurun uzmanlardan görüş alınarak Göbeklitepe’ye zarar vermemesi hem turizm açısından, hemde Şanlıurfa’nın tanıtımı açısından çok önemli olacaktır.” Diyerek sözlerini sonlandırdı.

MEHMET ER