GENÇ KIZLARIN YENİ KINA TÜRKÜSÜ

Bugüne kadar Türk Halk müziğinde kayıt altına alınan türkü, mani, hoyrat, ezgi gibi eserlerin hiçbirinde Urfalı bir kadına kadına rastlamak mümkün değildi.

Ancak artık Bir Urfalı kadının adını bir kına gecesi türküsünün sözlerinin altında görebiliyoruz. Edibe Kahya Aydın yıllarca eğitim camiasında büyük hizmetler vermiş değerli bir öğretmenimiz.

İlimizde ilk kez Urfa müziğini bilimsel açıdan irdeleyen geçmişten günümüze Urfa da müzik sempozyumuna katılmak için Şanlıurfa'da bulunan Edibe Kahya Aydın Urfa Halk Müziğinin şekillenmesinde kadının rolü ile bu gerçeği gözler önüne serdi.

Şimdiye kadar birçok kurum ve kuruluşlardan ödüller olan eğitimci- yazar Şanlıurfa'ya ve Urfa müziğine hizmet etmekten gurur duyuyorum. Dedi.

Şanlıurfalı eğitimci-yazar Edibe Aydın Kahya yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: “Kadın toplumun yarısını oluşturan, yarısını da doğuran ,hepimizin annesi olan, kimimizin kız kardeşi, kimimizin ablası, halası, teyzesi, yengesi kimlikleri ile adlandırılan toplumun temel öğesidir.

  Tüm dünyada olduğu gibi, Urfa’ da da kadın etkin ve yetkin özelliklerinin yanında, yüreğine; sevgiyi, merhameti, coşkuyu hasreti, aşkı ve acıyı sığdırabilen müstesna bir varlıktır.

 Geçmişteki zor yaşam koşullarında ,yaşadığı üzüntüleri, sevinçleri duyguları ile yoğurarak manilere, ağıtlara ve düğün ezgilerine dönüştürmüştür.

 Böylesine duygulu olan Urfalı kadının ne yüreğinden kopan dizelerin altında, ne de sözü ezgi ile birleştirerek okuduğu manilerin altında, adı yoktur. Urfalı kadın; her kadın gibi sever, ama sevdiğini söyleyemez. Aşık olur, ama yavuklusuna kavuşamaz. Bu duyguları bastıran gücün adı “ayıptır”. Yüreginden kopan dizelerin altına kadının adının yazılmamasının nedeni  de”ayıptır”.Türk Halk Müziği ürünlerinin toplanıp,kayıt altına alındığı özel ya da resmi kayıtlarda Urfalı bir kadının adına rastlamak mümkün olmamıştır.” Dedi.

Şanlıurfalı eğitimci-yazar Edibe Aydın Kahya’nin yazdığı o eserin sözleri:

GELİNİN TÜRKÜSÜ

KUŞLAR SIRA SIRA GİDER

SEVENLERE SELAM EDER

KIZ DEDİĞİN İŞTE BÖYLE

BÜYÜTÜRSÜN ELE GİDER

SEN AĞLAMA GÜZEL GELİN

ELLERİNDE KINA GELİN         

ARTIK GELİN OLUYORSUN

DÜĞÜN DERNEK HEPSİ SENİN

GELİN AĞLAR AĞLAR GİDER

GÖZYAŞINI SİLER GİDER

 KIZ DEDİĞİN İŞTE BÖYLE

 BÜYÜTÜRSÜN ELE GİDER

 DEN AĞLAMA GÜZEL GELİN

ELLERİNDE KINA GELİN

ARTIK GELİN OLUYORDUN

DÜĞÜN DERNEK HEPSİ SENİN

GELİN YABAN ELE GİDER

ANASINI ÜZER GİDER

KIZ DEDİĞİN İŞTE BÖYLE

BÜYÜTÜRSÜN ELE GİDER

SEN AĞLAMA GÜZEL GELİN ELLERİNE KINA GELİN

ARTIK GELİN OLUYORSUN

DÜĞÜN DERNEK HEPSİ SENİN

Bu sözler; Naci Gül tarafından bestelenmiş, Özlem Özdil tarafından yorumlanarak MESAM’ a kayıtlı bir “ kına gecesi’ türküsü  olmuştur. Altında Urfalı bir kadın olan, EDİBE AYDIN’ ın adı yazılı olarak,yıllarca genç kızların en mutlu gecelerinde, onları hüzünlendirmeye devam edecektir.

İBRAHİM HALİL ÖZPOLAT