ESKİ URFASPOR’LU MAHMUT CANBEYLİ (TEPE) İLE GÜNDEMİ KONUŞTUK

Türkiye’nin ve Şanlıurfa’nın yetiştirmiş olduğu ender Futbolculardan bir olan, Mahmut Canbeyli (Tepe) Şanlıurfa’nın köklü ailelerinden birinin 3.çocuğu olarak, Şanlıurfa Bağlarbaşı semtinde 1963 yılının ilk günü dünyaya gözünü açar.

Mahmut Canbeyli (Tepe) yedi kardeşli ailenin üçüncü çocuğudur. Aile sporcu kökenli olduğu için, Abileri gibi kendisi de Futbolla düşkündü. Çocukluk yıllarında dört beş yaş büyüğü olan ve oda eski bir Şanlıurfa sporlu olan abisi Mehmet Canbeyli (Tepe) ile beraber antrenmanlara gidince dönemin alt yapı hocalarından Mehmet Gülle tarafından keşfedilir.

Mahmut Canbeyli (Tepe) için, Urfaspor süreci başlamış olur.

Mahmut Canbeyli (Tepe) çok yetenekli olduğu için, Futbolun yanı sıra Salon sporlarını da icra etmeye gayret göstererek, icra etmeye gayret gösterdi. O dönemlerde iyi futbolcular birkaç branşta hizmet etmeye çalışırlardı. Futbolculuğun yanında Basketbol, Voleybol ve bunun yine yanında Atletizmde de boy göstermeye başladı. Yine eski dönemlerde çok yönlü yetenekli sporcular tercih edilirdi.

Güzel bir girişin ardından, değerli spor adamı ve güzel insan Eski Futbolcu Mahmut Canbeyli (Tepe) ile özel röportajımıza başladık.

Mahmut bey gibi spor yönünden seviyesi yüksek eşsiz bir insanın karşısında konuşmak bana büyük haz ve mutluluk duydum.

MAHMUT BEY OKUL VE HEM FUTBOLCULUĞUNUZ NASIL BAŞLADI?

Şanlıurfa’nın futbol yönünden, en şanslı semtlerinden birinde doğmuş olmam ve sporcu bir aileden olmam bütün bu şansları kendiliğinden geldi. O dönem Şanlıurfa’nın semti olan Bağlarbaşı yani Futbolcu üreten semtinden en gözde olanıydı. Benden veya Bizden önceki jenerasyonda Abilerim rahmetli Şanlıurfa Amatör Spor Kulüpler Federasyonu Başkanı (ASKF) Bahattin Canbeyli (Altın Ayak), Profesör Doktor Bahattin Canbeyli, İş adamı Selahattin Canbeyli, Nejat Gayberi, Mehmet Balık, Mehmet Canbeyli (Tepe), Ahmet Çelik (Kürt Ahmet) ve Recep Cavcı (Küçük Recep) gibi Futbolcuları takip ederek geldik. Ben aynı zamanda Kürt Ahmet ve Küçük Recep ile de birlikte yılarca Futbol oynama şerefine erdim.

OKUL İLE SPORU “FUTBOLU” NASIL YAPIYORDUNUZ?

Okulun yanında zaman kaldığı oranda antrenmanlara zaman ayırıyorum.

Bağlarbaşı da bulunan Şehitlik İlk Öğretim, Abidede ise Şanlıurfa Merkez Ortaokulu ve eski Vilayet yani şuan ki Rabia Meydanın yanındaki Şanlıurfa Endüstri Meslek Lisesinde okudum. Lisede iken, ikinci sınıfından itibaren Urfaspor Amatörden, profesyonel takım olan Urfaspor A takımında da kadroda yer almaya başladım. Futbol bana çok cazip geldiğinden dolayı Liseyi bitirdikten sonra okuma hevesimi Futbola verdim.

MAHMUT BEY YİNE GERİ DÖNECEĞİZ, SENİ ŞANLIURFA’MIZA URFASPOR “ŞANLIURFASPOR’A” KAZANDIRAN BAŞKAN VE HOCA KİM?

Beni Şanlıurfa futboluna kazandıran, Tabi ki o dönemin Urfaspor Genel kaptanı (Genel Sekreteri) Sabahattin Cevheri’dir. Sabahattin Bey Şanlıurfanın sporu için ve Şanlıurfa Gençliği için adeta bir abidir. Zaten Şanlıurfa spora bir çadırcı Şükrü (Pamuk Baba) geldi. ve ardında da tabi ki efsane başkan olan Sabahattin Cevheri geldi.

MAHMUT BEY ŞANLIURFASPOR MU? URFASPOR NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Benim oynadığım yıllarda Urfa sporun adı değişerek, Şanlıurfa spor oldu.

O yıllarda Urfa’nın şehir ismi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından “Dönemin Milletvekili Mustafa Demir’in takipleri sonucu” ŞANLI unvanı verilerek, İsim değişikliği olmuştur. Yani bu değişlikle birlikte hem URFASPOR olarak hizmet verdim ve hem de ŞANLIURFASPOR olarak futbolcu olarak hizmet ettim.

Şanlıurfaspor’dan, Kara Kuvvetleri Komutanlık Futbol Takımın da, Yıldız ve Genç Türk Milli Takımlarında da yer aldı.

Şanlıurfaspor da futbolumuz icra ederken, tabi ki vatan görevi kutsaldır düstürü ile Askerlik görevine gittik. Vatan görevimi Samsun ve Gaziantep te icra ettim. Askerlik dönüşü doğduğum ve büyüdüğüm Şanlıurfasporuma uzun yıllar hizmet ermeye devam ettim.

O dönem Futbol alanında çok tanındığı için, yine o dönem ünlü Futbolcularla birlikte çikletlerde resimleri çıkmaya başladı.

ŞANLIURFA SPORUMUZA UZUN YILLAR HİZMET ETTİNİZ? MAHMUT BEY SPOR ADAMI OLARAK, ESKİ İLE YENİ ŞANLIURFA SPORDA NE FARK VAR YORUMLARINIZI GAZETEMİZ ARACILIĞI İLE AKTARIMISINIZ?

Şanlıurfa sporda öze dönüş olmadığı için, hep zorluklar çekeceğiz. Bizim dönemde biraz daha eskiye bakılacak olursak, Bir zamanlar Trabzonspor özüyle beraber şuan ki Süper Ligde Şampiyonluklar yaşadılar. Günümüze gelinene kadar bir türlü başarılı olamadılar. Azda olsa Trabzonspor özünü kaybetti.

GELELİM ŞANLIURFA SPORUMUZA, ŞANLIURFA SPORUMUZDA ALT YAPIDAN SON ON BEŞ YILDIR GELEN FUTBOLCU VAR MI?

Birer ikişer yeni yetişen Futbolcularda bulunmaktadır. Bu futbolcu kardeşlerimiz çocuklarımız İl dışına zorunlu olarak gitmek zorunda kalmaktalar. Bu da ferdi olarak ta olsa Şanlıurfaspor’a pek yararı bulunmamaktadır.

ŞANLIURFASPOR SİZDEN SONRA İYİ YÖNETİLİYOR?

Şanlıurfa da başarısı varsa ise yönetiliyor demektir. Başarı yoksa iyi yönetilmiyor demektir? Şanlıurfa sporda idareci olarak, parası olan hizmet etmek istiyor.

Ama!

Şanlıurfaspor’a idareci olarak hizmete güçleri nispetinde ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar. Şanlıurfa spora hizmet alanında eksiklik var mı deseniz tabi ki var derim. Futbolun (Spor) içinden yoğrularak gelen eski futbolculardan veya eski sporcularda hizmet yönünde yararlanılmadığını sanmıyorum. Şanlıurfaspor yönetiminde azda olsa Futbolcu ve Sporculuktan gelen insanların her zaman yer almasını isterim?

NEDEN FUTBOLCU VE SPORCU İSMİNİ ZİKİR ERMEKTEYİM?

Futbolcu futbol takımıyla ilgilenir, Sporcu ise salon sporları ile birikimlerini aktarırlar.

Yani her ikisi ayrı ayrı şeylerdir. Her zaman Şanlıurfa spor yönetimleri göreve geldikleri zaman bir iki yönetici kontenjanına yer vermeliler.

BU YIL ŞANLIURFA SPORU NASIL GÖRÜYORSUNUZ?

Bu yıl ve her yıl Şanlıurfa spor bir ileri iki yerimizde sayıp durmaktayız.

Görüşmemizin içeresinde bahsettiğim gibi Şanlıurfa sporu idare etmek için değil, Başarılar elde etmek için var gücümüzle öze dönerek, yapmalıyız. Şanlıurfaspor başarı yakalaması için öz çocuğuna önem vermek zorundadır. Eskileri geride bırakıp yani sünger çekip, kısır döngüleri geride bırakıp, yep yeni bir şekilde yenilenip halkın ve taraftarın huzuruna çıkmak gerekir. Şanlıurfa spor yardımcı döneleri de görmekteyim.

Üçüncü ligde Karaköprü Belediyespor.

Bal liginde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyespor ve Şanlıurfa 11 Nisan Spor bulunmaktadır.

Kısacası bizim zamanımızda böyle altan gelen takviye takımlar bulunmamaktaydı. Bu takımlar Şanlıurfa gençliğinden yararlandığı taktirde yükselmeler çok, çok kısa zamanda kendini gösterecektir. İşin özü Şanlıurfa gençliğine sahip çıkarak, kendimize geleceğiz.

Bu güzel hoş sohbetten ayrılmak bana zor gelecek ama ayrılmak zorundayım. Bir sonraki hoş sohbette görüşmek üzere.

RÖPORTAJ: RAMAZAN GÜLER