EĞİTİM-BİR-SEN’DEN YILSONU DEĞERLENDİRMESİ

Ramazan ayında bulunduğumuz şu günlerde Şanlıurfa’da özel bir restoran ta basın mensupları ile iftarda bir araya gelen Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Şubesi Başkanı İbrahim Coşkun ve yönetim kurulu üyeleri sona eren yılın değerlendirmesinde bulundular.

Sendika adına basın açıklamasını okuyan Başkan Coşkun şu görüşlere yer verdi: “Öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz kendilerini yenileyecekleri, tazelenecekleri ve başlayacakları yeni eğitim öğretim dönemine hazırlanacakları bir sürece giriyorlar. Fakat onlardan evvel, yetkililerin ve yöneticilerin çözmesi gereken birçok sorun, iyi bir gelecek için ortadan kaldırması gereken pek çok engel bulunmaktadır.

Mevcut eğitim sisteminin kimseyi memnun etmediği, millet tarafından eleştirildiği, eğitimin paydaşları tarafından sürekli tartışıldığı, eğitimcilerin giderek artan sorunlardan şikâyetçi olduğu, en sonunda eğitimin aktörü öğretmenin bile mesleki iştiyakını kaybederek tavan ile taban arasındaki duygusal bağın koptuğu bir anaforun içindeyiz.

Son yıllarda bütçeden en fazla payı eğitimin alıyor olmasına, Sayın Valimiz'in liderliği ve hükümetimizin Şanlıurfa için harcadıkları enerji ile İl Milli Eğitim Müdürlüğünün taşıma merkezi okul ziyaretleri, beslenme dostu okul sayısının 93’e, Beyaz Bayrak almış okul sayısının 592’ye çıkarılması ve 12 ülkeye ev sahipliği yaparak organize edilen 23 Nisan kutlamaları takdirimizi toplamıştır. Ancak sahada karşılığı olmayan istatistik oyunları, akamete uğrayan uygulamalar, ders kitaplarındaki hatalar, değişen sınav sistemindeki belirsizlikler, öğretmene uygulanmak istenen performans garabeti, şiddetin aramızdan ayırdığı öğretmenlerimiz, şiddet mağduru birçok eğitimcimiz, her geçen gün büyüyerek devam eden sorunlar, eğitimin düzeleceğine dair umutları azaltmakta  “ülkemizin ve Şanlıurfa’mızın en öncelikli sorunu eğitimdir” dedirtmektedir.

Türkiye’nin en kalabalık öğrenci nüfusuna sahip kentlerinden biri olan Şanlıurfa’nın, öğretmen açığı sorunu bir türlü çözüme kavuşturulamamıştır. 

Eğitim Bir-Sen Şanlıurfa Şubesi olarak 2017/2018 Eğitim-Öğretim yılının başında kentimizde en az 7 bin öğretmene ihtiyaç duyduğumuzu bir saha çalışması sonucunda belirtmiş ve son 6 yılda ilimize yapılan derslik sayısı ile birlikte özellikle de bu eğitim öğretim yılında temeli atıldığı söylenen 150 okulun bitmesi halinde bu açığın 10 binleri bulma ihtimali olduğunu söylemiştik. Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, sebebini hala çözemediğimiz bir tavırla öğretmen açığımızın 3 bin 500 olduğunu basınla paylaşmıştı. Eğer bu ilin sorunlarını çözmeye çalışıyorsak sorunları doğru tespit etmemiz lazım. İl Milli Eğitim Müdürünün birinci ağızdan aktardığı 3 bin 500 sayısı o tarihlerde Müdürlüğün kendi internet sitesindeki verilerle dahi çeliştiği kamuoyunun takdirindedir. Sonuç itibariyle öğretmen açığı daha sonra Müdürlük tarafından 5 bin olarak güncellenmiş, en son Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın A.Eşref Fakıbaba'nın beyanatı ile açığımızın 7 bin olduğu tescillenmiştir. İl dışına gidecek öğretmen atamaları sonuçlarının yarın (12 Haziran 2018) açıklanacağı dikkate alındığında bu sayının da artacağı malumdur. Şimdi siyasilerimizden beklentimiz yapılacak ilk atamalarda bu öğretmen açığımızın mümkünse tamamının, değilse en az 2/3'ünün kapatılması için çaba harcamalarıdır.

Bu manada siyaset kurumunun kimi bürokratlar tarafından doğru yönlendirilmediğini üzülerek müşahede ediyoruz. Başarılıymış gibi görünmek uğruna bu ilin sorunlarını gölgelemek, halının altına süpürmek Şanlıurfa'ya yapılabilecek en büyük ihanettir.

Benzer bir husus, anaokulu çağ nüfusunun okullaşma oranlarında da görülmüştür. E-okul sistemi üzerinde Şanlıurfa il sınırları içerisinde bulunan tüm anaokulu çağ nüfusu okul müdürlüklerinin takibini kolaylaştırmak adına sisteme aday kayıt olarak düşmektedir. Velinin okula müracaat ederek kaydını kesinleştirmesi ile de kayıt gerçekleşmiş olmaktadır. Buna rağmen birçok ilçemizde ilin talimatıyla aday kayıt listeleri velilerden habersiz bir şekilde, kesin kayda geçirilmiş, bazı ilçelerimizde okullaşma oranı 100 olarak gösterilmiştir. Anaokullarında taşıma yapılmasının mevzuat gereği mümkün olmadığı göz önüne alındığında anaokulu bulunmayan kırsal mahallelerdeki öğrenciler nasıl ilçe merkezlerinde kayıtlı gibi gösterilmiştir. Anaokullarına kayıtlı olan öğrenci sayısı ile devam eden öğrenci sayısı kıyaslandığında bu durum apaçık ortaya çıkacaktır. Üzülerek belirtmemiz gerekiyor ki, okul müdürleri de bu konuda zor durumda bırakılmıştır.

Bu nedenlerle geleceğe umutla yaklaşmak isteyen bir anlayışla Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Şubesi olarak aşağıda sıraladığımız sorunları kamuoyunun takdirine sunuyor, ilgililerden cevaplanmasını talep ediyoruz.

- Milli Eğitim Müdürlüğünün rakamlar üzerinden oluşturmaya çalıştığı algı, açıklamalardaki  tutarsızlıkların nedeni verilerin yanlış analiz edilmesinden mi kaynaklanmaktadır? Yoksa başka sebepleri mi vardır?

- Şanlıurfalı öğrencilerin geleceğini etkileyen, eğitimde mağduriyet yaratan öğretmen açığı sorunu, derhal gerçekçi rakamlar ve kalıcı çözümler ile ortadan kaldırılmalı, eğitim gibi üzerinde ciddiyetle durulması gereken bir konuda ayakları yere sağlam basan açıklamalar yapılmalıdır.” Diyerek sözlerini sonlandırdı.

RAMAZAN GÜLER