DÖŞEME CAMİSİ YAKINDA AÇILIYOR

Yurt dışından gelip inceleme yapan heyetin hazırlayacağı rapordan geçmesi durumunda camii en geç 1 ay sonra açılmış olacak.

Caminin açılış tarihi 3 yıldan beridir sürekli uzayan yenileme çalışmalarından dolayı uzuyordu.

Yapılan inceleme ardında bir açıklama yapan Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Ali Palalı, gelen heyetin camide incelemeleri bittikten sonra rapor hazırlayacaklarını ve raporun olumlu olması halinde caminin en geç 1 ay içinde açılacağını söyledi.

Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Ali Pala, “2015 yılında başladığımız ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılmakta olan Şanlıurfa halilurrahman Cami yenileme çalışmalarında son aşamaya gelmiş bulunmaktayız. Şanlıurfa ilimizin gözbebeği yapısı olan halilürrahman Camisi'nin Restorasyonu aradan uzun bir süre geçmesine rağmen santim, santim, basamak, basamak İlmek ilmek işlenerek devam etmektedir. Bu gün de bize çözüm önerilerini sunmak üzere İtalya merkezli bir firma davet etmiş bulunmaktayız arkadaşlarımız özellikle Cami yapısının ileriki nesillere aktarılması konusunda bizlere yardımcı olmak için buradalar ve bizlere çözüm önerilerini sunuyorlar. Biliyorsunuz Halil Rahman Camisi tamamen suyun üstünde olan bir yapı ve bu suyun üstünde olmasından dolayı çeşitli eylemler öngörülmekte ve bunun ne gibi şekilde önlenerek gelecek nesillere bu eserimizin nasıl aktarılması konusunda arkadaşlarımız bize yardımcı olacaktır.  Sizin de biraz önceki çekimlerden gördüğünüz gibi Camii yapısı tamamlanmış bulunmakta fakat içeride bulunan iki tane su odasının statik açıdan güçlendirilerek aradaki bağlantının kesilmemesi amaçlandı ve bundan dolayı da bugün Vakıflar Genel Müdürlüğü çeşitli firmalara başvurarak bunlardan çözüm önerilerini istedi. Bugün de Şanlıurfa ilimizi ziyaret eden Kadir Bey ve Mister Alberto bizlere çözüm önerilerini sunmak için geldiler. Caminin altındaki suyun kesilmesi mümkün değil çünkü aksi takdirde balıklıgölün kuruması söz konusu yani caminin suyunun kesilmesi balıklıgölün kuruması demektir. Onun için biz su üzerinde bu camiye ileriki nesillere ne kadar fazla yaşatırsak o kadar başarılı sayacağız kendimizi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü de bu konuda Türkiye'de bulunan herkesten gerekli görüldüğü zaman çeşitli yardımları almaktadır. Bugün arkadaşlarımızın burada olma sebebi budur. Türkiye'deki çeşitli üniversitelerden gelen bilim adamları, öğretim görevlileri ve tüm firmalara kapımız açıktır. Buraya geldikleri zaman gerekli incelemeler de ve yapılan uygulamaların ne kadar doğru olduğunu görmek konusunda herkes serbest ve herkesi de ziyarete bekliyoruz. Bu İnşaat çalışmaları açısından İnşallah biraz içerde 1-2 odada suyu kurutma mağarasının duvar güçlendirme çalışmamız var bu çalışmalar bittiği zaman 15 gün içinde biz camiyi inşallah hazır hale getireceğiz. Bizler de bu sıkıntıyı biliyoruz fakat dediğim gibi Türkiye'de suyun üstündeki yapılar da böyle bir restorasyon çalışmasının daha önce yapıldığını düşünmüyoruz. Dedi.

MEHMET ER