DÖŞEME CAMİSİ RAMAZANDA DA İBADETE KAPALI

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesine bağlı Balıklıgöl'de bulunan tarihi Döşeme Camiinin zeminde kayma olduğu için çalışma başlatılmıştı. Balıklıgöl’de su içinde bulunan Döşeme Cami’nin restorasyonunu Vakıflar Bölge Müdürlüğü yürütüyor. Balıklara yem atılan yerli ve yabancı turistlerin her gün önünde durup fotoğraf çektirdiği Döşeme Cami’nin en kısa zamanda ibadete açılacağını belirten Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Ali Palalı, 800 yıllık Döşeme Camisi'nde restorasyon çalışmaları sona yaklaştığını belirtti.

Eyyubiler döneminde 1211 yılında Hz. İbrahim'in ateşe atıldığında düştüğü rivayet edilen makamın bulunduğu alanda inşa edilen ve Balıklıgöl'ün güney batı kıyısında yer alan cami, Osmanlı döneminde medrese, mezarlık ve Hz. İbrahim'in makamından oluşan bir külliyeye dönüştürüldü.

Son olarak 1810 yılında temelinden restore edilerek günümüzdeki halini alan cami, Hazreti İbrahim'in ateşe düştüğü Halilürrahman Gölü kıyısında bulunması nedeniyle her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.

Camide, zeminin Balıklıgöl'e doğru kayması ve çatlaklar oluşması nedeniyle 2015 yılında Vakıflar Şanlıurfa Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışması başlatıldı. Yaklaşık iki yıldan bu yana devam eden restorasyon çalışmalarında sona gelindi.

Caminin üzerinde oluşan aşırı ağırlık nedeniyle zemininin göle doğru kaydığına işaret eden Palalı, "Yapılan zemin güçlendirmesinin ardından daha sonra caminin üst örtüsündeki fazlalıklar kaldırılarak yük hafifletilmiştir. Yapı orijinal iskeletine getirildikten sonra son sistem malzemelerle birlikte sıvaları yapılmış, bu çalışmalarımızda son aşamaya gelmiş bulunmaktayız. Tamamlandığı zaman ziyaretçilere açılacaktır." şeklinde konuştu.

Caminin bugüne kadarki en kapsamlı restorasyondan geçirildiğini ifade eden Palalı, yapılan restorasyon sayesinde caminin ve Balıklıgöl'ün yüzyıllarca ayakta kalacağını sözlerine ekledi.

AHMET AYATA