DÖŞEME CAMİSİ AÇILIYOR

Şanlıurfa’da Balıklıgöl Platosu içerisinde bulunan ve temelleri suyun 4 santim üzerinde yer alan Döşeme Cami bundan 4 yıl önce temellerinde kayma meydana geldiğinden dolayı ibadete kapatılmıştı.

Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Ali Palalı Döşeme camii inşaat alanında gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: “Şanlıurfa ili Halilurrahman Camiisi Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Temmuz 2015 Tarihi itibari ile başlamış bulunmaktaydı. Geçen süre zarfında Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak restorasyon tamamlanma aşamasına gelmiştir.

RAMAZANDAN SONRA İBADETE AÇILACAK

Restorasyon Ramazan ayı sonrası caminin ibadete açılması düşünülmektedir. İbadeti açıldıktan sonra görülen aksaklıklara ve eksikliklerin giderilmesi ile birlikte Ağustos ayı içerisinde tamamlanmış olması planlanmaktadır.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılmakta olan Şanlıurfa Halilurrahman Cami yenileme çalışmalarında son aşamaya gelmiş bulunmaktayız. Şanlıurfa ilimizin gözbebeği yapısı olan Halilürrahman Camisi'nin Restorasyonu aradan uzun bir süre geçmesine rağmen santim, santim, basamak, basamak İlmek ilmek işlenerek devam etmektedir. Biliyorsunuz Halil Rahman Camisi tamamen suyun üstünde olan bir yapı ve bu suyun üstünde olmasından dolayı çeşitli eylemler öngörülmekte ve bunun ne gibi şekilde önlenerek gelecek nesillere bu eserimizin nasıl aktarılması konusunda arkadaşlarımız bize yardımcı olacaktır. 

MÜDAHALE ETMESEYDİK BELKİDE YIKILMIŞTI

Geçmiş yıllarda balıklıgölü temizleme açısından suyun boşaltılması sırasında camimize karşı uygulanan su kuvvetinin boşalmasından dolayı camimizde bir kayma söz konusu oldu. Eğer Vakıflar Genel Müdürlüğü bu duruma müdahale etmeseydi Cami Bugünlerde suya doğru yıkılma tehlikesi geçirmişti. Belki de yıkılmış olacaktı. Biz Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak bu caminin bir 50 yıl 100 yıl daha onarım görmemesi için kapsamlı bir restorasyona geçirdik. Öncelikle zemin yapısı Sağlam ulaştırıldı. Yere dört buçuk metre altta bulunan kaya tabakasına zemin sabitlendi daha sonra üst örtüdeki mozaik ve betonarme kalıntıları yük bindirmek deydi bu yükle kaldırılarak son derece modern sistemlerle izolasyon yapılarak yurt dışından ve yurt içinden Uzmanlar getirilerek bu konuda yapılabilecekler araştırıldı. Bugün de Gaziantep'ten gelen ve Türkiye'de Sualtı yapıları konusunda uzman olan bir firma gerekli incelemeleri yapacak.

TÜRKİYE’DE BÖYLE BİR RESTORASYON YAPILMAMIŞTIR

Bir ay sonra yani bayramdan sonra biz camiyi inşallah hazır hale getireceğiz. Bizler de bu sıkıntıyı biliyoruz fakat dediğim gibi Türkiye'de suyun üstündeki yapılar da böyle bir restorasyon çalışmasının daha önce yapıldığını düşünmüyoruz.” Dedi.

MEHMET ER