Doğudaki iş kadını ülke sınırını aştı

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde iş yaşamına atılan kadınlar kurdukları tesislerde ürettikleri ürünleri başta Irak olmak üzere çeşitli Ortadoğu ülkelerine ihraç ediyor.

Yüzyıllardır devam eden feodal anlayış nedeniyle yakın bir zamana kadar gündüzleri tarlada, akşamları evde çalışan ve şiddet gören profiliyle ön plana çıkan bölge kadını, son yıllarda yaşanan sosyal değişime ayak uydurarak, adeta kabuğunu kırdı. Makus talihini yenmek için riskleri göze alarak çaba gösteren kadınlar, bu emeğinin karşılığını almayı başardı.

İlk dönemde sadece kamu kuruluşlarında memur, ardından özel sektörde işçi olarak çalışmaya başlayan bölge kadını artık kendi işini kuruyor. Başta Diyarbakır olmak üzere farklı illerde oluşturdukları üretim tesislerinde işveren olan kadınlar, iç piyasanın yanı sıra dış ticarete de yöneldi. Bu sayede Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaklaşık 30 kadın ihracat gerçekleştiriyor.

KADIN İSTİHDAM ORANI YÜZDE 20

 Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği (DOGÜNKAD) Başkanı Nevin İl, bölgedeki kız çocuklarının eğitim seviyesinin artışı ve yaşanan sosyal değişim sayesinde kadınların iş yaşamına girdiğini söyledi.  

Diyarbakır'da özel sektörde istihdam edilenlerin oranının yüzde 20,9 olduğunu kaydeden İl, yatırımların çoğalmasıyla çalışan kadın oranının çok yükseleceğini dile getirdi.

Başkan İl, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki kadınların artık iş yaşamında büyük başarılar gerçekleştirdiğini vurgulayarak, "İş kadınlarımız artık dış ticarete yöneldi. Kadınlarımız artık ihracat yapıyor" dedi.

 "YÜZDE 70'İNİ İHRAÇ EDİYORUZ"

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nde ısı yalıtım malzemesi üretimi yapılan fabrika ve bağlı işletmelerde aralarında kadınların da yer aldığı 120 kişinin çalıştığını işaret eden İl, şöyle konuştu:

"Kadın artık eskisi gibi ezik, eşine ve babasına bağımlı değil. İstihdam alanı oluşursa kadınlar gönüllü olarak çalışacak. Ekonomik özgürlük kadının sosyal yaşamını da etkiliyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde üretim yapan 30 kadın ihracat yapıyor. Çoğunluğu Irak pazarına ihracat gerçekleştiriyor. Suriye'deki savaş nedeniyle sadece Irak'a yönelik ihracat yapıyoruz. Suriye'de savaş olmasaydı ihracat yapan kadın sayısı ve ihracat tutarı daha yüksek olurdu. Firmamız yıllık ürettiği 500 bin metrekare ürünün yüzde 70'ini ihraç ediyor. Kalan ürünlerimizi ise bölgede satıyoruz."

 "AVRUPA'YA İHRAÇ EDEBİLİRİZ"

Başkan İl, Diyarbakır'dan limanlara demir yolu bağlantısı olmadığı için Avrupa'ya ürün ihraç edemediklerini vurgulayarak, "Nakliye fiyatlarımızı yükselttiği için Avrupa'ya ürün ihracatında fiyatımız çok yükseliyor. Bu nedenle diğer firmalarla rekabet edemiyoruz. Doğalgazı da kullanamadığımız için maliyetimiz artıyor. Bunların sağlanması durumunda bölgede üretilecek ürünlerin tamamını Avrupa'ya ihraç edebiliriz" diye konuştu.

  "DOĞU KADINI DIŞ TİCARETTE DE HIZLI ADIMLARLA İLERLİYOR"

Diyarbakır İş Kadınları Derneği Başkan Yardımcısı (DİKAD) Reyhan Aktar ise eğitim düzeyinin artışıyla bölge kadınlarının da artık iş yaşamının her alanında yer aldığını söyledi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ekonomik olarak eşine ve babasına bağımlı olan kadınların sayısının her geçen gün azaldığını belirten Aktar, iş yaşamında yer alma süreci çok uzun olmayan kadınların erkeklerle aradaki farkı hızlı şekilde kapattığını kaydetti.

Ticarete atılan kadınların erkeklere oranla daha güvenilir olduğunu savunan Aktar, şunları kaydetti:

"Doğu kadını dış ticarette de hızlı adımlarla ilerliyor. Kadınların önünde ticaretlerini kısıtlayıcı olan faktörlerin de ortadan kalkması, onları daha başarılı kılacaktır. Kadınların finansmana ulaşımı konusunda alternatif ve kolaylaştırıcı yollar üretilmeli. Kadın girişimcileri dış ticarete yöneltecek teşvikler getirilmeli. Bu sayede hem iş yaşımına kadınların katılımı sağlanacak hem de ihracat artışıyla ülke gelir elde etmiş olacak. Dış ticaret yapan kadınlarımız yalnız bırakılmamalıdır. Yurt dışı fuarlarda kadınlar için kotalar getirilmelidir."