DEĞERLİ TAŞLAR EKONOMİYE KAZANDIRILMAYI BEKLİYOR!

Merkeze 55 - 60 km Karadıbek ve Erdik köy civarlarında çıkan opal taşları Avrupa’da bir çok sektörde takı tasarım ve mimarı alanlarda kullanıyor.

10 kilometrelik alanda yüzeyde toplanan opal gibi taşlar işlenerek, kolye, küpe, tespih, yüzük ve masa üstü süs eşyalarına dönüştürülüyor.

AVRUPA’DA BİR ÇOK SEKTÖRDE TAKI TASARIM VE MİMARI ALANLARDA KULLANIYOR

Arazide bulduğu kıymetli taşların işlenmesi ve atölye kurulması konusunda yetililerden destek isteyen Cengiz Durdurga şu görüşlere yer verdi: Avrupa’da bir çok alanda kullanılan taşlar burada sahipsiz.

Takı tasarım alanı be mimarı sanatlarda kullanılmaya elverişli opal taşlar için belki bölgeye atölye tarzı bir şey yapılsa bu taşlar değerlendirilir. Bunun Türkiye’de örnekleri çok sayıda var. Ekonomiye katkı sunmak ve istihdam sağlamak amaçlı buralara atölyeler kurulsa bölgede bulunan birçok insan buralardan ekmek kazanarak ekonomiye çare olacaklardır.

Atıl durumdaki bir kaynağı ekonomiye kazandırılması gerekir. İnsanların eğitim alarak bu işle meşgul olmaları onlar için artı değer olacaktır. Bölgede dağlık kırsal kesimde bu işi yapmak isteyen insanlar çok sayıda var. Lütfen yetkililerden destek bekliyoruz. Sesimize kulak versinler.  

OPAL TAŞI NEDİR?

Opal taşı insanlar arasında gökkuşağı veya panzehir olarak adlandırılır. Opal taşı yeryüzünden bulunan en değerli taşlardan biridir. Opal taşı, yer altında bulunan suların hareketlenmesi ile birlikte kayaların arasında meydana gelen boş alanların çökmesi ile oluşan bir taş türüdür. Cam gibi görünüme sahip taşlar arasında yer alır. Opal taşının yapısında ışıklar yer alır. Bu ışıklar sayesinde opal taşının içinde renk ahengi meydana gelir. İçerisinde yer alan ışıklar sayesinde oldukça güzel bir görsel şölen sunmaktadır. Bu yüzden takı alanında mücevher taşı olarak geçmektedir.